Crossbike 28''

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Crossbike 28''

Мнениеот copland » Чет Мар 22, 2007 11:44 pm

Доста се чудих дали подобна Тема е за тук или за Други видове колоездене, но в крайна сметка реших, че и това е планинско.

Става въпрос за колелета с 28'' капли, но с широки гуми. С които да се чувстваш добре както на улицата, така и по пътеката. Не говоря за разни екстремни дисциплини, а за най-кротко крос-кънтри максимум. Та има ли и хора с подобни колелета тук? Какви са ви впечатленията? Защо карате 28'', а не 26''?

Личната ми гледна точка - доскоро бях убеден, че подобно нещо (гумите хем големи, хем широки) няма. Мислех си, че 1.75 е най-голямата ширина за 28'' гуми. И в интерес на истината си бях напълно доволен от моите гуми. Така или иначе 5 дена от седмицата колелото се търкаля само по улиците и рядко да види най-много някое калдаръмче или павета за разнообразие от сивия асвалт.
Добре обаче уикендите с приятели караме не само по улиците. По принцип алеите и разните пътечки са си супер. Докато преди 2 седмици не открихме едни пътечки, които по принцип са за ездачи. Хем си е пътечка, хем е неотъпкано като за пешеходци. Супер! Обаче моите колеги карат с широки (2.0, 2.1 нещо такова, не съм сигурен) 26''. А моите взеха да затъват и буквално да буксуват. Бях твърдо убеден, че просто няма компрмисно решение. Ако искам на улицата - 28'', ако искам в гората - 26''.
И в един магазин взех, че случайно съгледах едно кросбайкче, на което каплите бяха 28'', но значително по-широки от моите. Разпитах продавача и се оказа, че има не само 1.9, ами и 2.0, освен това 2.1, че даже и 2.5. За по-нагоре сърце не ми даде да попитам. Но предполагам, че всичко което го има като ширина за 26'', го има и за 28''.
Между другото, за онези, които вече гледат презрително - момчетата от този Форум откровено смятат, че най-добрият размер е 29''! Според едни познати каплите за 29'' и 28'' гуми са едни и същи като диаметър. Не мога да го твърдя със сигурност обаче, защото все още не мога да намеря единозначно мнение по въпроса из нета.

Очаквам с нетърпение коментарите Ви!
I have the simplest tastes. I am always satisfied with the best.
9 points, 20.000$ and a lot of happiness!... Can I have that cigarette?
Аватар
copland

Рейтинг: 1410

Мнениеот TOYAGA » Пет Мар 23, 2007 12:03 am

Пробвай с другото кранче - хващам се на бас, че ще потече студена! :popcorn:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Re: Crossbike 28''

Мнениеот mih » Пет Мар 23, 2007 5:40 pm

copland написа:Става въпрос за колелета с 28'' капли, но с широки гуми. С които да се чувстваш добре както на улицата, така и по пътеката. Не говоря за разни екстремни дисциплини, а за най-кротко крос-кънтри максимум. Та има ли и хора с подобни колелета тук? Какви са ви впечатленията? Защо карате 28'', а не 26''?

Има такива хора тук, да.
А какво ти е колелото? Хибридно ли е, или е само за асфалт? Има ли преден амортисьор?
Ако ще караш предимно по асфалт и по-малко по черни пътища, един велосипед с подходящи 28" гуми ще ти стига. От момента, в който ти се доправят маймунджилъци обаче, ще трябва да се сдобиеш с друго.
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот copland » Съб Мар 24, 2007 2:00 am

"Колелото" ми е с 28'' капли. Гумите са 1,75 широки. И отпред и отзад има пружини. Купих го като за трекинг колело. Както си пише и в подписа ми, колелото само по себе си е боклук. Рамката е адски тежка, вилката е с минимален ход, но също много тежка, ходът на пружината отзад се усеща най-вече, когато натисна по-силно педалите. Спирачките предадоха Богу дух след няма и два месеца каране и то предимно по асвалт. Движението е Шимано, но е по-ниско от най-ниския клас - 3х6 скорости, грипшифтери (май така се казват, не съм сигурен), непрекъснато трябва ги донастройвам, за да превключват, когато аз искам, а не по тяхно си усмотрение. Но пък колелото върши (засега) идеално работата си - 5 дена в седмицата карам по улицата (това включва и страшно много бордюри между другото), през уикенда сме с приятели в гората. Но без да се напъваме. Предполагам, че там където за вас започва интересното, за мен свършва възможното... Освен това, сега поне знам, че колоезденето наистина ми харесва. Имам евтино колело, на което да се уча и с което да експериментирам. Малко по малко смятам да посменя разни неща по него и един ден, живот и здраве, ще взема и нова рамка.

След всичко прочетено из нета (и най-вече в този Форум :bowdown: ) смятам, че оптималното колело за мен е с твърда задница и вилка с малък ход отпред, която да помага при бордюри и по-кофти пътечки. Каплите са 28'' по няколко причини: Свикнал съм на такива (последното, което карах в България преди да дойда да уча в немско беше един стар руски Турист с 4 скорости). По-удобни са за улично придвижване, а и за равни туристически алеи. Рамката ми идва по-голяма и по-удобна (186см съм). На 26'' се чувствам "спънат", без да мога да дам обяснение защо и как. Просто така усещам разликата между 26'' и 28''. Единствената въпросителна са гумите. Сега съм на мнение, че трябва да си набавя по-широки. Чуденката ми е дали да са 1.9, 2.0 или 2.1.

Както писах и по-горе, доскоро бях убеден, че няма по-широки, а и си се чувствах ок с тях. И на асвалт, и по горски пътеки са супер. Усетих липсата на повече ширина, когато карах по пътека с много влажен пясък, където буквално затъвах. Позволих си да пусна цяла Тема по въпроса, защото никъде досега не бях срещал инфо за кросбайкове с големи и широки гуми (тоест такива, които да не отстъпват на 26'' на пресечен терен, а да си запзват и качествата на улицата). Тук също нямаше подобна тема. След известно ровене стигнах и до сайта, чийто линк пуснах. Тези хора наистина карат МТБ с 28'' (29''?) капли. Изненадах се и реших да попитам дали и тук има подобни ентусиасти. Нито за миг не съм си и помислял, че съм открил топлата вода. Затова и се учудвам на реакцията на ТОЯГА.

Много се извинявам, ако с Темата съм разводнил Форума!

Поздрави и сори, че стана толкоз дълго! М
I have the simplest tastes. I am always satisfied with the best.
9 points, 20.000$ and a lot of happiness!... Can I have that cigarette?
Аватар
copland

Рейтинг: 1410

Мнениеот did » Съб Мар 24, 2007 3:57 pm

copland написа:Много се извинявам, ако с Темата съм разводнил Форума!

Спи спокойно, това е невъзможно. Никой не е успял да разреди вода ;)

а колкото до TOYAGA :D - усмихни се и бъди оптимист. Може да стане и по-лошо :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Назад към Общ форум