Болки в коленета

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот Yavkata » Пон Яну 07, 2008 7:33 pm

Порови из тази темичка, може да изровиш и нещо за теб. Има и един линк към сайта на БЕФСА, прегледай и там. Аз лично съм имал проблеми с колената, но от както спрях преходите над 40 км и кросовете над 6 км нямам проблеми. Глюкозамин си похапвам редовно.
http://www.pss.bglink.net/forum/viewtop ... 05&start=0
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот Antares » Пон Яну 07, 2008 8:04 pm

Правиш ли добра загрявка преди каране?
Ако не - прави! В тази тема има добри упражнения...

П.П. Идеята за форум трявми никак не е лоша, поне според мен.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот bo4co » Пон Яну 07, 2008 9:05 pm

еми и аз имам проблеми с колената (мисля че са почти същите ;) )

то повечето хора които се занимават с колела имат проблеми с колената :dunno: :bawling: :crazy: :crap:
bo4co

Рейтинг: 1170

Мнениеот Silvestroff Gabrovo » Пон Яну 07, 2008 9:06 pm

Пробвй при добър физиотерпевт , или някой спортен доктор на някой вело клуб. Те най добре ще ти дадат компетентно мнение. Виж за клека и аз мога да ти кажа, че когато имаш проблеми с колената , тренирай само полу клек.Дори да са ти ок краката, запомни, полуклек и чисто бягане. Никакъв футбол и др. такива.
Silvestroff Gabrovo

Рейтинг: 1768

Мнениеот did » Пон Яну 07, 2008 9:09 pm

ЧЗВ -> има цяла секция "Здравословни проблеми, свързани с колоезденето".

Повечето от пишещите тук са имали подобни неприятности и вече са споделили опита си в старите теми.

:beer:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Yavkata » Пон Яну 07, 2008 9:19 pm

@Силвестров Габрово, първата част от съвета ти е правилна. При медицински проблеми е редно КОМПЕТЕНТНО медицинско лице да постави диагноза , евентуално след съответните изследвания. Но, втората част от поста ти е некоректна. Единствено КОМПЕТЕНТНО медицинско лице (физиотерапевт, рехабилитатор) може да назначи определени упражнения.Следването на съвети за решаване на медицински проблеми от неспециялизирани медицински форуми може да доведе до неприятни последици.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот did » Пон Яну 07, 2008 9:42 pm

Аnonymоus написа:
bo4co написа:то повечето хора които се занимават с колела имат проблеми с колената

Мерси пич, стана ми по-леко :bawling:

Правилна поза върху колелото (височина на седалката най-вече), добро загряване, редовна профилактика с хранителни добавки и проблемите изчезват. Лошото е, че всеки чака да се появят, за да вземе съответните мерки. А когато проблемите вече са налице, помагат само докторите.

Колкото до търсачката, и аз не я ползвам. Темите в ЧЗВ, обаче, се намират лесно.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikezilla » Пон Яну 07, 2008 10:40 pm

Без да искам да ти попарвам надеждите за д-р Георгиев,
ще споделя негативен опит с него.
Когато отидох при него по повод болка в коляно с 2 годишна история,
след доста бегъл преглед получих следната диагноза:
"Нищо ти няма!" :) Много гот звучи, ама не е баш така.

Това разбира се не променя факта, че има внушителен брой хора с позитивен опит от него, и че се счита за "най-добрия" (ако такава квалификация е подходяща за лекар, щото според мен не е)
Аватар
bikezilla

Мнениеот PtD » Пон Яну 07, 2008 11:18 pm

Сигурен съм, че съм пускал координати на д-р Хубенов от Спортната клиника в Дианабад...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот did » Пон Яну 07, 2008 11:22 pm

PtD написа:Сигурен съм, че съм пускал координати на д-р Хубенов от Спортната клиника в Дианабад...

пускал си, преди 3 години и нещо ;)

http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.p ... ght=#15698
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Methuselah » Пон Яну 07, 2008 11:41 pm

Преди време, мисля че от линк във форума точно, четох за един маратонец, който си беше прецакал коленете много лошо. Беше късал менискуси, изтъркал разни тъкани и какво ли още не. В резултат - 2 изкуствени стави (сори, звучи ужасно, сега идва хубавата част). След това лекарят му казал да започне колоездене. Доколкото си спомням се беше захванал с шосейки. Ще се поразтърся да видя какво е правил и как се е възстановявал.

П.С. И аз се контузих преди около месец - скъсах връзки. Мислех си че само съм си изкълчил глезена и като отидох на лекар се шашнах. Все пак лекаря каза че всичко зависи от възрастта - в моя случай каза че няма нужда от физиотерапия и се ще се оправя само с почивка. Спокойно - винаги има светлина в тунела :D
Every time I see an adult on a bicycle, I no longer despair for the human race.
-- H.G. Wells
Dirt, meet insanity.
Insanity, meet dirt.
Аватар
Methuselah

Рейтинг: 1243

Мнениеот jivkonik » Вто Яну 08, 2008 11:28 am

did написа:
Аnonymоus написа:
bo4co написа:то повечето хора които се занимават с колела имат проблеми с колената

Мерси пич, стана ми по-леко :bawling:

Правилна поза върху колелото (височина на седалката най-вече), добро загряване, редовна профилактика с хранителни добавки и проблемите изчезват. Лошото е, че всеки чака да се появят, за да вземе съответните мерки. А когато проблемите вече са налице, помагат само докторите.

Колкото до търсачката, и аз не я ползвам. Темите в ЧЗВ, обаче, се намират лесно.

Да не забравяме и "лекия оборот" и височък (доколкото е възможно) каданс, закачените крака за педалите също не са за подценяване за доброто здраве на коленете....
Аватар
jivkonik

Мнениеот tanya » Пет Яну 11, 2008 1:40 pm

И при мен я има тази болка, но поне е само лявото коляно. Контузих го преди 10 години с повече тренировки и каране на ски. Преди време ортопедът ми беше изписал някакви прахчета за пиене - Нимезил май се казваха и Индометацин за мазане. Тогава помогнаха, и боката си отшумя. Когато се появи отново, намалявам натоварванията и се стремя с левия крак да натискам по-леко. Въобще с годините си изградих някаква подсъзнателна стратегия за движение - левият крак да не го сгъвам максимално и разни такива. Интересното е, че когато карам колело по шосе, коляното ми се обажда повече. На пресечен терен рядко имам проблеми. Вероятно защото тогава карам на по-леки предавки и коленете се натоварват по-малко.
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот TOYAGA » Чет Яну 31, 2008 11:04 am

bo4co написа:то повечето хора които се занимават с колела имат проблеми с колената :dunno: :bawling: :crazy: :crap:

Недей да съдиш за света по себе си.

Както всяка година, със започването на сезона, тук ще се разнесе вой и квичене от страна на хора, чиито проблеми с колената са пряко следствие на проблеми с главата.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот did » Чет Яну 31, 2008 11:08 am

TOYAGA написа:Както всяка година, със започването на сезона, тук ще се разнесе вой и квичене от страна на хора, чиито проблеми с колената са пряко следствие на проблеми с главата.

:agree:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Чет Яну 31, 2008 11:58 am

Аnonymоus написа:Я дай дефиниция на "проблем с главата", че ме вълнува...

did написа:Правилна поза върху колелото (височина на седалката най-вече), добро загряване, редовна профилактика с хранителни добавки и проблемите изчезват. Лошото е, че всеки чака да се появят, за да вземе съответните мерки. А когато проблемите вече са налице, помагат само докторите.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот tanya » Чет Яну 31, 2008 2:07 pm

Когато карам редовно колело, на практика имам и по-малко проблеми с коляното. Като се замисля, много повече ме боли при дълго пътуване с кола, когато коляното общо взето почти постоянно си е сгънато в едно положение. Е тогава няма оправия. При колоезденето няма усуквания в коленете каквито има примерно при ските или футбола. Общо взето натоварването, особено и когато си с автомати, е доста чисто. Аз травмите си ги докарах с други спортове, ама вече свършена работа. Според мен най-важното за да няма проблеми, са редовните тренировки, с добро рзагряване и съобразени спрямо моментната форма натоварвания. Ако се усети болка по-добре е за известно време да се успокои темпото, но поне според мен не е препоръчително да се спира напълно. Просто 2-3 седмици по-спокойно каране и след това отново можеш да се понапънеш повече.
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот gurga4a » Чет Яну 31, 2008 3:46 pm

имах същия проблем като теб...пий артростабил това е естествен глюкозамин от който ти е изтъркан хрущяла на коляното пиеш 2 ако си до 55кг над 55кг пиеш 3 хапчета на ден..и сичко минава за 2-3 дена но не е хубаво да го спираш поне 1 месец го пий...
www.veterinar-bg.com
Sell:Fox vanilla fork
Аватар
gurga4a

Рейтинг: 1271

Мнениеот did » Чет Яну 31, 2008 4:19 pm

gurga4a написа:имах същия проблем като теб...пий артростабил това е естествен глюкозамин от който ти е изтъркан хрущяла на коляното пиеш 2 ако си до 55кг над 55кг пиеш 3 хапчета на ден..и сичко минава за 2-3 дена но не е хубаво да го спираш поне 1 месец го пий...

що не се скриеш с тия съвети?

за 2-3 дена може да ти мине на тебе, щото си на 18 години.

глюкозамин се пие минимум по 1500 милиграма дневно, минимум 3 месеца, за да има траен ефект.

Ако има проблем със сухожилията и връзките, терапията трябва да включва и магнезий под някаква форма.

Във форума има не една и две сериозни теми по въпроса, така че коментари от типа "пий тва и тва 2-3 дни и ще ти мине", по-добре си ги спести.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот gurga4a » Чет Яну 31, 2008 4:29 pm

значи при мен беше такъв проблема казвам какво направих и как ми мина просто...
www.veterinar-bg.com
Sell:Fox vanilla fork
Аватар
gurga4a

Рейтинг: 1271

Мнениеот bikerider » Чет Яну 31, 2008 5:13 pm

Аnonymоus написа:което обикновено е изненада за тях.

Защото?

Аnonymоus написа:никой самонадеян гуру цапнат в устата няма право да лепи детински класификации без да знае за какво става дума.

:rofl:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Следваща

Назад към Общ форум