Електрическо даунхил колело

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Електрическо даунхил колело

Мнениеот Stuyo » Чет Яну 13, 2011 4:04 pm

Доста интересна разработка:

http://www.diy-co.com/bg/home/news/63-ego-kits-electric-powered-uphill - Филмче

Изображение
Stuyo

Рейтинг: 1320

Re: Електрическо даунхил колело

Мнениеот DonDanito » Чет Яну 13, 2011 4:26 pm

Интересна работа... :)
Дани, тел. 0878 808 991 :)
Аватар
DonDanito

Рейтинг: 1518

Мнениеот DTD » Чет Яну 13, 2011 6:36 pm

И изобщо не е слабо ми се струва? :bigeyes:
Човешката глупост е безкрайна.
DTD

Рейтинг: 1793

Мнениеот bikerider » Чет Яну 13, 2011 8:35 pm

Точно за DH колело не виждам никаква функционална полза.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот liblibiq1 » Чет Яну 13, 2011 9:07 pm

Бахти пича как катери без да върти..... :D
Поглед максимално напред. Не се гледат камъни, дупки, и дератата встрани от пътеката. Фокусът е съсредоточен върху правилната линия.
liblibiq1

Рейтинг: 1085

Мнениеот Stancho » Чет Яну 13, 2011 9:08 pm

Интересно ми е с тази джаджа, колко ли 20 + кг ще ми стане велосипеда??? :dontknow: Не ми се вярва комплекта да е под няколко килограма...
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот hlebarka » Чет Яну 13, 2011 10:00 pm

bikerider написа:Точно за DH колело не виждам никаква функционална полза.

Да се качваш до началото на старта без друг алтернативен транспорт? :D
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот Crimson » Чет Яну 13, 2011 10:27 pm

Ти ли ще видиш ! Аз па мислим, че е фън :D
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот hitar_potar » Чет Яну 13, 2011 11:34 pm

Crimson написа:

Ти ли ще видиш ! Аз па мислим, че е фън :D

Аз съм на същото мнение. Ако добре помня, Кримсъна бръмчи с кафяво Глори ФР. Точно на такъв тип байк, както и на моя, а защо не и на чисто ДХ-насочен байк, ще му заспи такава машинария. Но само при 2 условия - да не се налагат специални курбели и да може да се маха бързо и лесно от байка, да е по-дребосъчесто или да може да се разглобява, за да може да се побере в раницата, и да стои на различно място вместо точно пред средното. Причината - не бих отказал едно такова, когато катеря примерно в. Ботев или в. Чумерна, а после надоле ще си се суркам доволен и без притеснения, понеже машинарията ще е на сигурно място в раницата. :agree:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот bikerider » Пет Яну 14, 2011 7:16 am

Crimson написа:Ти ли ще видиш ! Аз па мислим, че е фън :D

Фън, фън, с 2 кила отгоре да те видя какъв фън ще ти е по сипеите :nuts:

Мързели! Да живей прогреса! :D

Edit: A, то било 3.4кг + батерия в раницата. Велик фън, даа :D
Аватар
bikerider

Мнениеот veskoz » Пет Яну 14, 2011 9:17 am

Да бе! Да си извадиш бирата заради някаква батерия. :D
Интересна работа като прототип, но приложение... надали. Хората разработват подобни неща с цел да покажат някакъв потренциал било то дизайнерски, технологичен и т.н. Съмнявам се да види бял свят като серия.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот taurus13 » Пет Яну 14, 2011 9:45 am

То, че му е рано, рано му е на това...но ще минат 15-20 години и ще стане...малко по-компактни и леки да станат чарковете - сега като го гледам с тоя мотор от шевна машина отдолу... :D
Представям си какво става в първата кална локва...
Така или иначе бъдещето е на доста по леките велосипеди(обаче не на карбоновите, според мен), в които подпомагащите системи, ще бъдат вградени по-незабележимо.
Преди време, като излязоха електрическите велосипеди, пак си говорехме тук във форума за приложението на тези системи във планинските ендуро велосипеди, за задното задвижване и мотор в средното, за интелигентно управление, което зарежда батерията по време на спускане и ето, че нещата стават...
Бъдещето е хубаво откъм техника, но ограбено откъм природа, свобода и нормална храна....
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Crimson » Пет Яну 14, 2011 10:04 am

bikerider написа:
Crimson написа:Ти ли ще видиш ! Аз па мислим, че е фън :D

Фън, фън, с 2 кила отгоре да те видя какъв фън ще ти е по сипеите :nuts:

Мързели! Да живей прогреса! :D

Edit: A, то било 3.4кг + батерия в раницата. Велик фън, даа :D

И пак ще ми е по-леко от твоето :D :idea: Сееешш ли се ;) :evil:
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот bikerider » Пет Яну 14, 2011 11:01 am

Отдавна завиждаш, знам аз :evil:
Аватар
bikerider

Мнениеот _SoRa_ » Пет Яну 14, 2011 11:09 am

Това вече няма да е велосипед, а мотопед или електропед :D
При някоя близка среща с камък или майката Земя какво ли ще се случи, с онази джаджа на кормилото :dontknow:
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот moz » Пет Яну 14, 2011 11:22 am

Точно, това си е моторче за спускане, за да стане по-лек може да махнат драйвтрейна, и без това няма къде да се използва.
moz

Мнениеот veskoz » Пет Яну 14, 2011 11:44 am

taurus13 написа:Представям си какво става в първата кална локва...

Имаш право, но пък техниката доста се развива от към клас на защита и то по-специално водна и прахова (IP) така че надали ли му е основния кусур.
taurus13 написа:Бъдещето е хубаво откъм техника, но ограбено откъм природа, свобода и нормална храна....

За съжаление, си адски прав. :agree:

п.п. :idea: Като се замисля, този велосипед би бил удачен с подобен мотор, но да бъде лесно демонтируем, маломощен просто колкото карача да не използва цялата си енергия за да го избута до старта на трасе, което няма лифт примерно. Закача го маршал долу, маха го маршал горе. Такива трасета обаче, също не се срещат често. Поне не толкова, че да си заслужава да се развива технологията в тази си насока.

п.п.п. Тъпа идея. Забравете. :eek3: :blush:
Аватар
veskoz

Мнениеот Admin » Пет Яну 14, 2011 12:47 pm

Защо пък толкова искате да се маха моторът?
Според мен идеята на подобни велосипеди е да можеш да се спускаш по яки пътеки с подходящ за терена велосипед, без помощта на лифт, пикап или друг помощен транспорт. На равното, пък и по наклона, може дори да му помагаш с въртене, така че откъм физическо натоварване такъв велосипед ми се струва по-полезен, отколкото нормален FR/DH велосипед.
Вярно е, че няма да е най-добрият велосипед за спускане, например заради теглото. Вярно е, че не е и велосипед за изкачване. Всъщност и аз бих го определил като полу-мотоциклет, но все пак доста по-лек, с възможност и ездачът да се поизпоти и раздвижи (не че мотокросистите не го правят), доста по-приятен за спускане (предполагам).
А тия технологии тепърва ще стават по-добри, по-леки, по-ефективни
Не е за всеки, спор няма, и никой не го предлага като продукт за всеки. Но има хора, на които ще им хареса. Не отричайте нещо напълно, само защото не съвпада с вашия мироглед. Познавам хора, които благодарение на тези технологии продължават да си карат с кеф по планината (а без тях вече нямаше да го правят) и доста се забавляват с теоретичното отхвърляне на електрическите маунтин байкове в нашия форум, докато се радват на практическите ползи.
Пожелавам на всички да сме живи и здрави и като подминем 60-годишна възраст, да си говорим пак по тази тема. ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Newone » Пет Яну 14, 2011 2:55 pm

Admin написа:...като подминем 60-годишна възраст, да си говорим пак по тази тема. ;)

Най-вероятно аз първи ще пиша по тази тема.... ;) :beer:
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone

Мнениеот veskoz » Пет Яну 14, 2011 2:58 pm

Newone написа:Най-вероятно аз първи ще пиша по тази тема.... ;) :beer:

Я па ти... по-голям си от бащата?! :bigeyes: Младо момче изглеждаш!
Аватар
veskoz

Мнениеот bikerider » Пет Яну 14, 2011 4:31 pm

Admin написа:Не отричайте нещо напълно, само защото не съвпада с вашия мироглед. Познавам хора, които благодарение на тези технологии продължават да си карат с кеф по планината (а без тях вече нямаше да го правят) и доста се забавляват с теоретичното отхвърляне на електрическите маунтин байкове в нашия форум, докато се радват на практическите ползи.
Пожелавам на всички да сме живи и здрави и като подминем 60-годишна възраст, да си говорим пак по тази тема. ;)

Любо, аз изрично подчертах, че считам идеята за неподходяща за >>DH<< колело. За всякаква друга употреба считам това за полезно и закономерно нововъведение с ясна таргет група. Но това с нанадолната машина е просто безсмислица. Тежко екстремно колело за надолу да стане още по-тежко, за да се катерим с електродвигател. Тъпо е, особено батерията в раницата и кабелите, особено ако говорим за recreational спускане, което само по себе си за мен е оксиморон.

Според мен е малко е рано за такъв продукт от технологична гледна точка, но и ти си прав, че за всеки влак си има пътници, все пак прогреса е скъпо нещо :)
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Пет Яну 14, 2011 5:21 pm

Марто, аз не визирах конкретно теб, а най-вече общото мнение, което съм наблюдавал и в предишни теми за ел. планински велосипеди. (Между другото, малко по-късно днес ще представя в сайта още един такъв, чиста случайност, че съвпада и с тази тема).
С теб явно сме на едно и също мнение за това, че за сериозно спускане, при което се гони време и т.н., подобна машина няма как да намери приложение. В байкпаркове - абсурд, просто двигателят е напълно излишен.
Но пък с подобно колело, всеки софийски спускач например би могъл да прави по 1-2 спускания над Локорско, Кремиковци, Бухово и т.н, качвайки се догоре на собствен ход и спускайки се в крайна сметка с (нека го наречем) FR велосипед. Дори само по 1-2 такива хора да има във всеки по-голям европейски град, ето ти пазарна ниша. :D
А иначе е ясно, че за спорт като планинското колоездене, където теглото е от изключителна важност, технологичното ниво на ел. велосипеди все още е експериментално и ще трябват години усъвършенстване (за разлика от градските е-байкове, където същото ниво вече е напълно задоволително и продуктите навлизат все по-масово). Но пък ти сам го каза - няма как прогресът да се случи изведнъж, започвайки от напълно готови и задоволителни технологии. Все нещо трябва да създаде интереса, нишата, предизвикателството, ако щеш.
Между другото, показаният в първото мнение велосипед, на мен ми изглежда с повече кусури, отколкото подобен модел на KTM, показан по време на Евробайк.

П.С. Това с махането на двигателя и батерията и носенето им в раницата никой производител не го е предлагал, едва ли и ще го направи някога. Просто няма никакъв смисъл в подобно решение.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пет Яну 14, 2011 6:12 pm

Admin написа:Между другото, показаният в първото мнение велосипед, на мен ми изглежда с повече кусури, отколкото подобен модел на KTM, показан по време на Евробайк.

Коната в първото мнение е по-скоро на доста ранен прототип.
Мисля, че го гледах някъде по пинкбайк форумите - ставаше въпрос за директно преправена Кона Стаб...
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот STAFF » Пет Яну 14, 2011 6:29 pm

Електрическо даунхил колело = мотопед. Т. е. велосипед с/за педали...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
STAFF

Рейтинг: 1675

Мнениеот subritual » Пет Яну 14, 2011 7:15 pm

Не искам да ви развалям хубавата тема,но за да може
Admin написа: с подобно колело, всеки софийски спускач например би могъл да прави по 1-2 спускания над Локорско

ще му трябва нещо много повече и като обем и като тегло.Освен ако не е някой ядрен двигател от бъдещето.
Admin написа:А тия технологии тепърва ще стават по-добри, по-леки, по-ефективни

Електромоторите с мощни неодимови магнити са вече реалност,но не и батериите за тях.Все пак може да се направи малка сметка какъв запас от ток е необходим за 2400W, които би трябвало да са достатъчни за ъпхил?

А това на снимките може би ще помогне колоездачът да не си изпюе дробовете,но не и да не се поизпоти, според мен ;)
Аватар
subritual

Мнениеот bikerider » Пет Яну 14, 2011 8:12 pm

@Admin: не се чувствам като репликиран или подобно, исках да обърна внимание върху:

Admin написа:Но пък с подобно колело, всеки софийски спускач например би могъл да прави по 1-2 спускания над Локорско, Кремиковци, Бухово и т.н, качвайки се догоре на собствен ход и спускайки се в крайна сметка с (нека го наречем) FR велосипед. Дори само по 1-2 такива хора да има във всеки по-голям европейски град, ето ти пазарна ниша. :D

Аз с моя магарешки инат упорито твърдя, че не трябва да "вписваме" в DH, дори във FR дефиницията тази таргет група. Това е recreational riding и веднага ще кажа защо: защото има двигател, ерго противоречи на дефинициите на "планинско колоездене" и "спорт". Двигателя не се вписва в никакви спортни дефиниции, затова не виждам причина да се смесват двете неща и този електропед да се представя за DH колело. Пак подчертавам: за мен проблема не е в технологичното измерение - това не е спортен уред, а таргет групата му не са спортуващи. Просто с тия 4кг няма как да се ползва за истинско спускане, дори да говорим спокойно каране. За просвета/клирънса изобщо няма да коментирам.

Edit: освен всичко друго, в момента, в който се сложи двигател изниква момента с енергийната ефективност. Осъзнавам удобствата на индивидуалния избор накъде да се катери, но този прототип е за спускане, а линиите за спускане, били пътеки, трасета или друго са фиксиран брой и обикновено се кара само там, т.е. в случая предимствата на индивидуалния избор са съмнителни, а енергийната ефективност е под всякаква критика, сравнена дори с един пикап, натоварен с колела и хора.

Ако ли говорим за локални трасета, където може само да се бута - не мисля, че такива трасета (бидейки обикновено самоделни) са толкова дълги, че на някого да се налага за спортни цели да си вози дупето нагоре с 0.001км/ч. Но съм сигурен, че все пак ще има такива хора :)
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Пет Яну 14, 2011 9:11 pm

bikerider написа:Това е recreational riding и веднага ще кажа защо: защото има двигател, ерго противоречи на дефинициите на "планинско колоездене" и "спорт". Двигателя не се вписва в никакви спортни дефиниции, затова не виждам причина да се смесват двете неща и този електропед да се представя за DH колело.

С това мога да се съглася, само ако твоята дефиниция за спорт съвпада с моята. Моята е, че спортът включва състезание, състезателен елемент. Физическото натоварване само по себе си не е спорт. Та, съгласен съм, че електрическите велосипеди не са спортни уреди, но категорично не съм съгласен, че с електрически велосипед не може да се кара планинско колоездене. Последното за всеки е нещо различно - за мен лично, например, не е спорт, в смисъл, че аз не го практикувам със спортна цел. Така че на моята дефиниция за планинско колоездене определено не противоречат тия машинки.
Що се отнася до трасетата, аз дадох конкретен пример къде виждам приложението им (на ел. велосипеди за спускане) - места, където можеш да се изкачиш заобиколно по черен път и да се спуснеш по хубави пътеки. Разбира се, че аз предпочитам това да го правя с лек АМ велосипед, но сигурно ще се намерят и хора, които да искат да го направят с ел. байк за спускане.

@subritual
Нищо не разваляш, но ми е много интересно на базата на какво правиш тези заключения? 2400 вата???
Миналата година баща ми се изкачи от Бухово до вр. Мургаш с ел. велосипед. Мощността на двигателя му е 400 вата. Батерията е 9,6 Ah. При изкачването той използваше почти изцяло втория венец, подпомагайки по този начин мотора и движейки се с приятна скорост, която на мен би ми изкарала дробовете. Ако беше използвал малкия венец, вероятно щеше да му остане дори и запас от енергия в батерията. Велосипедът на баща ми, преди да му сложи електрическия пакет, тежеше около 16-17 кг (с допълнителните аксесоари). Електрическата система тежи общо около 8 кг, т.е. цялостното тегло става около 25. Ел. велосипед за спускане едва ли ще тежи много повече, а се предполага, че на него нагоре ще му помага по-млад, т.е. по-силен човек. Изкачването от Бухово до Мургаш за мен се равнява като трудност точно на две качвания над Локорско или Кремиковци.
Щом е било възможно миналата година, защо да не е възможно сега? А след 5 години?
Аватар
Admin

Мнениеот deadahmed » Съб Яну 15, 2011 1:47 am

Почитателите на спорта, които са и от двата лагера (за/против), ще си стиснат ръцете при нов стил 4X с електрички по Вероспорт :peace:
Аватар
deadahmed

Рейтинг: 963

Мнениеот bikerider » Съб Яну 15, 2011 8:53 am

Admin написа:С това мога да се съглася, само ако твоята дефиниция за спорт съвпада с моята.

Уф, снощи ми се спеше и не подбрах добре термините. Карай, разбрал си ме прекрасно. Мога само да допълня, че както STAFF отбеляза тази машина се вписва чудесно в мото-спортовете :)

Admin написа:с ел. байк за спускане.

:evil: :roll2:
Аватар
bikerider

Мнениеот STAFF » Пон Яну 17, 2011 9:48 am

STAFF написа:Електрическо даунхил колело = мотопед. Т. е. велосипед с/за педали...

Глупости...
Да се чете Електрическо даунхил колело = мотопед. Т. е. мотоциклет с/за педали...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
STAFF

Рейтинг: 1675

Следваща

Назад към Общ форум