@elzi4ka13 - Девойче, преди няколко дена се чудеше какъв велосипед да си купиш, а сега почна хората да съветваш. Моля те, коментирай неща, за които имаш лични впечатления. Или поне обоснови по някакъв начин тея съвети/коментарии, дето ги даваш.
@Генчеца - Би ли споделил опита си "около двете колела", че иначе ми звучи леко куха тая твоя препоръка
По темата:
...клоня повече към Драга. Кажете какво мислитe ???
И двата велосипеда не са лоши и са сравнително балансирани сглобки. РАМ-а има по-добри спирачки (теоритично, щото аз от ББ5 не съм очарован) Шиманото съм го пробвал съвсем за малко, за да имам някакво адекватно мнение, но пък е с 180 мм. дискове, което е предимство в повечето случаи. Командите Х-5 на мене ми харесват повече от Аливиото (това пак е въпрос и на вкус)
Драга е с по-добра (и лека) рамка и по-читав монтаж. Имам предвид скоростната система, като изключа командите, ама това е по-скоро откъм удобство, не толкова до качество на работа.
Що се отнася до вилките Сънтура наистина е по-слабата, като механична здравина. Обаче ремонта и е елементарен и евтин, а съм виждал такива вилки оцелели доста години, ако са карани по предназначение. Освен туй горе-долу работи.
Дарта е здрава вилка, обаче работата и е съпоставима с колец...Там също може да се правят разни шашкънии, след които друго става, ама туй е друг разговор.
Шини, главини и гуми са по-добри при ZX 5 - цата.
Като цяло, смятам Драг ZX 5 за по-смислена покупка, да не говорим, че в момента е намален и цената му е идеална. Велосипеда с тази окомплектовка позволява бързо надграждане при нужда (като се смени вилката с нещо по-свястно, например)
Това е мнението ми.
Успех с избора, а най важното е каквото и да си купиш да му се радваш и да си го караш с кеф!