Съвет за нисък клас вилка за Drag Hacker

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Съвет за нисък клас вилка за Drag Hacker

Мнениеот lyubohar » Пон Юли 25, 2011 7:25 am

Здравейте.

Онзи ден си купих Drag Hacker с идеята да ходя на работа с него лятно време - 10 км/ден, теренът е само парк/пътеки и по-точно - Борисова градина + Ловен парк.

Изчетох доста тук и по други форуми и се спрях на този модел заради:
- цената - засега не ми се инвестира в нещо по-скъпо, защото утре може да реша, че не ме кефи да ходя с колело на работа; все още тествам :)
- възможността все пак за някакви ъпгрейди (заради oversized рамката), така че при желание и неголеми инвестиции да може да се подобри поне малко.

Отново по ваш съвет избрах модела с твърда вилка, тъй като другата (SF модела) била слаба и боклучава. За съжаление взех L размер, а си мисля, че на мен ми трябва XL (194 cm., 82 kg), но не ми се занимаваше да обикалям много-много по магазините, а след като си настроих седалката и кормилото съгласно разните калкулатори си мисля, че нещата с размера вече са наред.

След няколко дни тестване си пролича, че с твърда вилка в парка не е гот. Направо ми се разбиха ръцете, особено като се има предвид колко бяха напомпани гумите (днес ги поспаднах и е малко по-добре).

Каква вилка с амортисьори бихте ми препоръчали, като имате предвид, че:
- колелото ще се кара само по гореспоменатия терен, като отвреме навреме си позволявам по някое леееко по-бързичко спускане (до 30 км/ч) по пътеки без някакви екстремни неравности;
- предвид цената на колелото, очевидно няма логика да се сложи вилка, която струва колкото самото него.

Има ли въобще такава вилка, която да е нисък клас (тоест да обира *нещо* от неравностите, без големи очаквания), но все пак да е достатъчно здрава, така че да не се пребия при горния начин на каране? Или да стискам зъби (и ръце, и задник) и да карам така докато не се запаля и не реша да дам 2-3 бона за истинско колело? :)

Също така нещо друго да препоръчате за незабавна смяна? От карането досега стана ясно, че гумите са пълна скръб, така че и те са в списъка. Все още тествам седалката, но вероятно ще търся нещо по-меко и широко като за кратки разстояния. С моите познания съм дотук :) Нещо ако пропускам, ще се радвам да споделите.

10х предварително за акъла. Допускам, че може в част от това, което съм написал, да няма много смисъл, но съм нов тук, бъдете нежни :)
lyubohar

Рейтинг: 1200

Re: Съвет за нисък клас вилка за Drag Hacker

Мнениеот Esoteric » Пон Юли 25, 2011 10:22 am

здравей, прочетох ти терзанията и нещото, което ми идва на ум е, че "май" рамката на хакера с твърда вилка, неставаше за вилките, които се предлагат. моят хакер с твърда вилка беше досъта стар модел и спомена ми е, че челото беше прекалено малко. ако пише "оувърсайзд" значи вероятно става за нещо "по-така". но имай предвид, че геометрята на хакера е за не повече от 80-100 мм ход (поне до колото си спомням).
друго, което мога да ти кажа е, че каквато и вилка да сложиш, няма да има нищо общо с твърдата, даже и на хакер SF пак върши работа, за каране по парковете и определено усещането по паветата е несравнимо.
от където и да си взел колелото, отиди там и им сподели проблемите си. със сигурност ще могат да ти помогнат.
аз лично ходя във веломанията, на центъра.
гумите, са също някакви фабрични найлонки и подмяната им с каквито и да е, ще си каже думата моментално.
аз съм карал с такива - http://screambikes.eu/bg/vunshni-gumi/3 ... c1455.html и поведението им беше по-добро от фабричните на хакера.
дано съм успял да помогна! :beer:
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Рейтинг: 1580

Мнениеот lyubohar » Пон Юли 25, 2011 10:38 am

Благодаря ти - ще изчакам още някое мнение и ще ида до магазина. Предпочитам да съм подготвен, а не да ида и да ми пробутат нещо. Иначе да, рамката е oversized, споменал съм го някъде горе. То това беше идеята на това колело - да може да му се смени вилката :) Гумите ще ги сменя без да му мисля много, мерси за линка.
lyubohar

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Юли 25, 2011 11:01 am

В споменатия от колегата магазин не 'пробутват' разни неща, там ще ти направят по-скоро услуга. :nono:

На конкретния ти въпрос за вилка - конкретен отговор. Аз бих избрал вилка на Suntour, базовите модели - XCM, XCT. Доводите ми:
-относително достъпни като цена;
-добра работа за парите си;
-надеждни/всички сме виждали как хлапетата издевателстват над модела XCM в парковете, скачат, спускат../
-сервизируеми - вилката много лесно се отваря, почиства и заработва като нова, дори и от некомпетентен човек;
-наличие на резервни части - консуматива при този тип вилки са контактната точка между горните/стеншъните/ и долните/ботуши/ тръби, а именно втулките. Втулките се износват с времето като, като намалява ефективната работа на вилката и отваря луфт. Втулките се подменят без проблем, има ги по магазините, цената им е около 10-15лв.

На базов велосипед най-често подменяните компоненти, според твоите лични предпочитания са седалка, ръкохватки/гриповете/, педали, гуми.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот lyubohar » Пон Юли 25, 2011 11:14 am

Благодаря за полезния и изчерпателен съвет!
lyubohar

Мнениеот Esoteric » Пон Юли 25, 2011 12:42 pm

апропо, след като рамката става за ъпгрейд, подкрепям EccentricMOTION, съвсем прилични са за парите си и ще се преродиш след смяната, гаранция.
освен това, в този магазин наистина ще ти помогнат с избора и определено няма да те метнат, а и сервиза им е на завидно ниво.

P.S. обаче, сега се сетих, че с вилката, ще трябва да смениш и предната ос, защото с гайките, с които е сегашната, не признавали гаранцията в случай, че се наложи да я използваш. имай го предвид това, информацията е от първа ръка. ;)
Veni, vermini, vomini.
Аватар
Esoteric

Рейтинг: 1580

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Юли 25, 2011 2:00 pm

Куха ос - 2лв, QR - 6лв :)
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот lyubohar » Вто Юли 26, 2011 11:11 am