Накратко - карам Scott YZ1 2006 година стоково оборудване(т.е. движението е аливио, скорости 3*8). Карането ми е предимно градско до работа и 1-2 пъти месечно леко XC из Витоша и околията по (предимно началната част на 100км обиколка).
Ос-касетата ми е за смяна. Понеже нищо не разбирам, имам един куп в/си.
1. В най близкия сервиз ми казаха, че няма смисъл да сменя само ос-касетата, без курбелите и плочите - това така ли е? Освен това, ако сменя плочите трябва ли да сменя веригата (и задните венци)? Ако да, каква верига бихте ми препоръчали, предвид че при моето каране не съм имал никакви проблеми със стоковата, която вероятно е нисък клас ?
2. На различните модели курбели с плочи пише, че са съвместими с 9 или дори 10 скорости - това означава ли, че не са съвместими със задни венци с 8 ?
3. Понеже на жената колелото е с курбели Truvativ Firexx и ми харесват, гледах такива - каква накратко е разликата м/у версиите 3.0 .. 3.3 ? В този ход на мисли, ос-касетата GXP само един вид ли е, защото в различните сайтове виждам GXP, GXP TEAM, GXP TEAM ENGLISH - това едно и също ли е?
4. И последно, изобщо какви курбели бихте ми препоръчали, предвид че съм над 100 кила и когато караме в планината карам XC - в сми, не се спускам много, но го правя сравнително агресивно (по моите критерии...) и си имам един страх, че може да ми се счупят докато съм изправен и колелото подскача по пътеките надолу

Разчитам на доброто ви отношение и търпение към балъшки въпроси! Благодаря