Тъй като смятам да попиша, (а и имам въпросчета) мисля, че ще стане доста дълго, моля да не бъда псуван за някой тъп въпрос или проблем.

Така, мисля да започна от начало. Преди около 2 години си купих нещо, което вие ще кажете колко е добро всъщност (това е един от въпросите). Та първоначално нямах доверие в него, но се оказа добро возило поне за моите изисквания. Та, стига съм увъртал, да ви запозная : Raleigh Diamond FS ( http://yanvelosport.com/wp-content/uplo ... G-2010.jpg ) (Предполагам доста от вас знаят за него), беше, мисля че, около 700лв., но аз го взех на отстъпка при познати, тъй че излезна около 650лв. За тези 2 години, 1-вата прекарах в Южен парк (от София съм) , бабунки, хълмчета знаете какво е там. Нямах почти никакви проблеми, няколко спуквания на гуми, нищо повече. През 2-рата година се качих на Витоша с колелото (или байк, вие ще кажете), оттогава зарязах всякакъв Южен парк и тем подобни. От Княжево нагоре до Златни мостове или по нагоре, надолу, занимавах се цяло лято. Оттук произлиза и първият ми въпрос. Тъй като пуках гума на всяко 2-ро спускане, взе да ми омръзва да купувам и сменям. Та за това лято мисля да направя няколко подобрения на колелото(байка), които са:
-Нови гуми (външни). Старите са Kenda Koyote 26x1.95. Допитах се до познат, карач, той ми предложи няколко вариянта, от които най-приличен ми се стори Maxxis DHF и съответно Maxxis DHR за отзад. Та, въпроса е дали тези гуми са подходящи за байка ми, други препоръки. Отворен съм за предложения (макс 70-80лв).
Следващото нещо, на което ще се спра е задният шок. Модела се води KS-261 (http://www.advertimes.ru/template4/product/lu020337.jpg). Последните спускания започна да притраква леко при разтягане. Разглобих го, допитах се до по-възрастен, нямаше видими поражения, но продължи да си трака при пълно и рязко разгъване. Според източник шока е 165мм. Та отворен съм за предложения и идеи за поправка/смяна евентуално.
(Optional) 3-то - спирачките. Спирачките са дискови, механични. Shimano. Доста добре спират, поне според мен, та искам да ги заменя със по-добри. По възможност-механични. Отново съм отворен за предложения.
Като за финал, ще помоля компетентно мнение за колелото (Raleigh Diamond FS) като цяло - недъзи, плюсове, минуси. Ползвам го за градско (да отида до някой друг магазин, или на училище), но и за спускане ( Витоша ). Горе долу 20% градско и 80% планинско

Благодаря на тези, които са го прочели и се надявам да препоръчате нещо. Ако знаете нещо повече за колелото като цяло, което не съм споменал, можете да споделите. Както казах плюсове,минуси.
Поздрави!

П.П - Утре ако успея ще добавя малко снимков материал.