Какъв велосипед да избера за градско каране?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Какъв велосипед да избера за градско каране?

Мнениеот Valchev83 » Съб Юни 29, 2013 5:32 pm

Здравейте. Сигурно има доста подобни теми във форума, но все пак да питам и аз конкретно за моя случай.

Искам да си взема колело, което да карам из града и морската градина (във Варна). Предвид многото дупки, разбити тротоари и т.н. ми се иска да е full suspension задари по-комфортната возия, затова май се ориентирам към МТБ. Притеснява ме обаче това, че така става значително по-тежко :( а и цената скача значително и не знам дали си заслужава.

- Другата дилема е: V-brake или дискови спирачки? Мисля си, че често ще кривя каплите и ще имам доста ядове ако е с V-brake (не ми се ходи на майстор да ги изправя всяка седмица или месец в най-добрия случай) и май ще трябва да взема нещо с дискови спирачки (предпочитам хидравлични). Нека препатилите да си кажат мнението.

- Гуми: хем искам да върви леко, хем пък ако взема малко по-тесни шосейни гуми се притеснявам, че ще изглежда смешно и дори грозно.

- Друга голяма дилема - (и май най-важната) какъв бюджет да определя? Дали да взема нещо ново, но не много скъпо (до 600-700 лв) или е по-добре да дам повечко, но да покрива напълно всички критерии? А може би е по-добре да намеря нещо 2ра ръка, но по-качествено?

Дайте съвет какво да си взема. Дали си заслужава да инвестирам в глезотийки като full suspension, дискове и по-висок клас компоненти, при положение, че ще се кара само в града ?

Предлагайте и марки и модели, който смятате че биха били подходящи.
Valchev83

Рейтинг: 1200

Re: Какъв велосипед да избера за градско каране?

Мнениеот Valchev83 » Съб Юни 29, 2013 5:36 pm

Обмислям и варианта да си намеря една гола рамка и да си сглобя сам колелото, но пък така може би ще ми излезе доста по-скъпо :( Ако все пак се спра на този вариант какви компоненти ще ми препоръчате?
Valchev83

Мнениеот mu4os » Съб Юни 29, 2013 9:27 pm

Вземай един Спринт Аполон (555лв) и след това при нужда ъпгрейдвай.
Аз съм карал А1 и 2011 и в момента карам 2012 и съм доволен,
макар пътищата във Варна да са доста лоши.
При по голям бюджет може и нещо по добро ....
Като ако караш само по асфалт погледни и Drag Grand Canyon.
mu4os

Мнениеот hrisko » Нед Юни 30, 2013 1:36 pm

Valchev83 написа: Предвид многото дупки, разбити тротоари и т.н. ми се иска да е full suspension задари по-комфортната возия
Не се заблуждавай , ако нямаш 1500-1600 за хубава мекица по-добре си вземи читав твърдак ;)
Valchev83 написа: Другата дилема е: V-brake или дискови спирачки? Мисля си, че често ще кривя каплите и ще имам доста ядове ако е с V-brake (не ми се ходи на майстор да ги изправя всяка седмица или месец в най-добрия случай) и май ще трябва да взема нещо с дискови спирачки (предпочитам хидравлични). Нека препатилите да си кажат мнението.
.
давам + за дисковите с v-brake ще имаш ядове , но вече ако държиш да са хидравлични ще трябва да се бръкнеш надълбоко ... горе долу 400 лв за предна и задна
Valchev83]Гуми: хем искам да върви леко, хем пък ако взема малко по-тесни шосейни гуми се притеснявам, че ще изглежда смешно и дори грозно.[/quote] тва ти е най-малкия проблем :D
[quote="Valchev83 написа:
Друга голяма дилема - (и май най-важната) какъв бюджет да определя? Дали да взема нещо ново, но не много скъпо (до 600-700 лв) или е по-добре да дам повечко, но да покрива напълно всички критерии? А може би е по-добре да намеря нещо 2ра ръка, но по-качествено?
вече ти казах , че ако ще е макица 1500-1600 за хубаво нещо , но ако ще е твърда рамка с ени 600-700 лв можеш да си купиш нещо доста прилично :)
Според мен като ще е само из града и балканче ще ти свърши работа :rofl: :rofl: , но не си заслужават парите за мека рамка ;)
Valchev83 написа:Обмислям и варианта да си намеря една гола рамка и да си сглобя сам колелото, но пък така може би ще ми излезе доста по-скъпо :( Ако все пак се спра на този вариант какви компоненти ще ми препоръчате?
колелото ти ще стане страхотно , но има един недостатък ... СТАШНО МНОГО ПАРИ ЩЕ ПОТРОШИШ :nono:
hrisko

Рейтинг: 990

Мнениеот kobso1245 » Нед Юни 30, 2013 9:41 pm

Гледам отгоре са ти препоръчали Аполон, също така добър за парите си(470 май беше) е Крос Гравито.
За спирачките-за такова каране В-брейк ще са напълно достатъчни, а ако държиш на дискови заради кривенето(въпреки че не вярвам да ги кривиш чак толкова много) има сносни хидравлики на изгодна цена, но за това каране надали ще ти трябват.
За гумите-наистина е добре с по-тесни(аз миналата седмица взех един Xenith 1.5 и се върти доста по-лесно), а поне за мен не загрозяват колелото въобще.
За бюджета не мога да коментирам, за мен, ако е само това като каране около 600лв(сега ми идва на ум Cross GRX8, той беше 600 и нещо, ако не се лъжа) е достатъчно.
За full suspension-не е препоръчително, много пъти е коментирано, че за под 1к не може да се намери читава мекица, а и за това каране задния амортесъор само ще пречи.
Това е от мен, успех с покупката.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот Valchev83 » Пон Юли 01, 2013 6:17 pm

Ясно, значи ще си търся нещо само с предно окачване.
А какви марки и модели компоненти да търся и кои модели/серии да избягвам? Препоръчайте ми някои добри модели дискови спирачки и дерайльори?
Чел съм, че главините на Joytech били много слаби, а Крос ги слагат в доста от моделите си. Май ако ще е ново, най-добре да се насоча към някой от моделите на Драг.
Valchev83

Мнениеот hrisko » Пон Юли 01, 2013 9:11 pm

Бих ти препоръчал това колело http://screambikes.eu/bg/velosipedi-pla ... -2012.html , защото наистина е страхотно , всичко си му е както трябва и съм сигурен че няма да имаш ядове с него , но в момента в този сайт са изчерпани количествата . Може да се свържеш с тях да ги питаш дали ще получават скоро от този модел или да разгледаш други модели на други марки . Примерно http://screambikes.eu/bg/velosipedi-pla ... -2013.html или може би това http://screambikes.eu/bg/velosipedi-pla ... -2012.html . Поздрави надявам се да съм ти помогнал ! :beer:
hrisko

Мнениеот kobso1245 » Пон Юли 01, 2013 11:02 pm

Извинявам за включването отново, но гледам, че бюджетът нарасна, та ето още една идея-http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=57&t=133013 , говоря за ГРХ9, най-добри компоненти от разглежданите, а и е в промоция,а за Трек-а- дори намален е доста скъп за такава окомплектовка(горе-долу всичко му е нисък клас).
kobso1245

Рейтинг: 1416

Да се включа и аз с питане за градски велосипед

Мнениеот lowlevel » Чет Юли 04, 2013 12:15 pm

Здравейте,

Ще използвам темата. Имам си DRAG Ontario, но след последните ми няколко карания в Холандия, си търся нов тип велосипед. Колебая се между тези два модела:

http://bikesport.bg/bg/products/1723-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4-shockblaze-classic-plus--%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8-_-%D1%85%D0%B8%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%BD%D0%B8_

и

http://www.crosscycle.com/bg/catalog/city-3/trendy-man-43.html

Ще се радвам да чуя мнения, макар и форума да е за МТБ.
lowlevel

Мнениеот ЕAngel » Чет Юли 04, 2013 6:49 pm

lowlevel написа:Здравейте,

Ще използвам темата. Имам си DRAG Ontario, но след последните ми няколко карания в Холандия, си търся нов тип велосипед. Колебая се между тези два модела:

http://bikesport.bg/bg/products/1723-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4-shockblaze-classic-plus--%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8-_-%D1%85%D0%B8%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%BD%D0%B8_

и

http://www.crosscycle.com/bg/catalog/city-3/trendy-man-43.html

Ще се радвам да чуя мнения, макар и форума да е за МТБ.

Ами на пръв поглед и двете са доста добре за градско каране.

Crossa е накипрен с доста аксесоари, но е със 7-скоростна NEXUS главина. Аз лично не харесвам "мекото" колче за седлото, roller brake отпред също ми е в повече.

Shockblaze е с 8-скоростен NEXUS, но е без катинарчето и лачения предпазител за веригата.

Иначе вилките са еднакви, и двата модела са с предна динамо главина за да цепиш мрака :)

Можеш ли да споделиш цени за двата модела?
ЕAngel

Рейтинг: 1380

Мнениеот hrisko » Чет Юли 04, 2013 8:26 pm

от мен имаш + за Shockblaze-а ! 1) визията му е по-добра 2) една идея по-висок клас компоненти 3) мисля че Shockblaze по-качествената марка ( това е лично мнение ) :beer:
hrisko

Мнениеот peterhr » Нед Юли 07, 2013 10:53 pm

Valchev83 написа:Искам да си взема колело, което да карам из града и морската градина (във Варна). Предвид многото дупки, разбити тротоари и т.н. ми се иска да е full suspension задари по-комфортната возия, затова май се ориентирам към МТБ. Притеснява ме обаче това, че така става значително по-тежко :( а и цената скача значително и не знам дали си заслужава.
...

Ако останеш на варианта да си купиш рамка и да сглобиш останалите части, аз бих препоръчал такъв вариант.
Вярно, че с купуването на цяло колело е много по-лесно, но аз лично избрах първия вариант със сглобяване и хич не съжалявам за момента. Даже много се радвам на "новото" си колело :)
Всичко зависи какъв е крайния бюджет и за колко пари ще намериш рамка, но като гледам си постнал последно колело за 1000лв. А за тази сума ще се сглоби много добър вариант с мека рамка втора употреба и дори достао от останалите части да са нови.

Тук във форума много ги критикуват евтините меки рамки, но според мен за каране в града са перфектни за ниския си бюджет. Като не се натоварва, не се скача от бурдюри, не се кара крос кънтри, а само в града, то тогава ниско бюджетна мека рамка е много добър вариант.
peterhr

Мнениеот mariko » Пон Юли 08, 2013 7:58 am

Т.е. съветваш го да даде 1000лв за колело, което да не става за нищо друго освен за града?! Разбирам... целта е да му е по-кофти, като го оставя някъде заключено или, недай Боже, му го задигнат, като в същото време, ако му се прииска да кара някъде на по-така терен, да не може. Не е зле- с един куршум два заека, дет' се вика :rofl:
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот peterhr » Пон Юли 08, 2013 8:38 am

Защо да не става за извън града такава рамка?
То всяко по-джиджано колело е опасно да ко крадат.

На предното колело карах с калници с профил по гумата. Ама бяха леко ръждясали и колелото имаше лош външен вид. Беше ми много лесно да го оставям къде ли не :)
peterhr

Мнениеот mariko » Пон Юли 08, 2013 9:55 am

peterhr написа:............
Тук във форума много ги критикуват евтините меки рамки, но според мен за каране в града са перфектни за ниския си бюджет. Като не се натоварва, не се скача от бурдюри, не се кара крос кънтри, а само в града, то тогава ниско бюджетна мека рамка е много добър вариант.

Какво повече да се коментира? Това, което е в червено са големи глупости. Защо ти е колело за толкова пари, което да не може да ги прави тези работи? Може да си вземеш такова за 200лв.
За 1000лв, че и за по-малко, може да се вземе добро XC твърдо колело- Аполон, Ферини, РАМ, Крос, нещо добро втора ръка също...
Аватар
mariko

Мнениеот peterhr » Пон Юли 08, 2013 10:14 am

Ако човека беше питал за колело за 200лв, щеше да бъде заклеймен, че това не става за нищо :)

Значи все пак може да се купи мека рамка, която да става, ама все пак всички да му препоръчаме твърдак :)
peterhr

Мнениеот mariko » Пон Юли 08, 2013 11:10 am

Да, хипотетично може да се купи някаква мека рамка, която да става, но не и по начина, по който ти сам си описал. Виж си пак по-горните постове- 1000лв за сглобено колело с пълно окачване, с което ДА НЕ СЕ скача от бордюр?!!
И не, не бих препоръчала мека рамка за 1000лв за градско каране, защото според мен е скъпа и ненужна в неговият случай. Едва ли има град с толкова разбити тротоари и улици, които да налагат чак колело с пълно окачване (не говоря за каруците от Метро, които имат всички недостатъци на твърдаците, но без да имат и предимствата им).
Честно казано, ако ще дава 1000лв за колело само за из града, по-добре да си вземе един Sprint Apolon за 500лв и да си го кара спокойно. Хем ще може и по черни пътища насам-натам да ходи, ако случайно му се прииска някой път.
Аватар
mariko

Мнениеот Valchev83 » Пон Юли 08, 2013 11:28 am

Благодаря на всички за съветите по-горе.
Причината да искам мека рамка е тази, че след 30 мин. каране с предното ми колело (е, беше пистово с евтина седалка) ми трябваха 2-3 дни докато се оправят натъртванията на задника :(

А иначе парите не са проблем, но пък ще умра от яд ако ми откраднат И ТОВА! Та затова още не съм решил колко пари да прежаля.
Valchev83

Мнениеот Rayko » Пон Юли 08, 2013 12:57 pm

"Меките" рамки са измислени за съвсем друго нещо, а не против болки в задника.
За да не боли гъзъ, трябва правилна настройка на велосипеда, подходяща седалка, по-честичко ставане на педали за около 15 - 20 оборота на курбела, за да се възстанови кръвообръщението, ставане от седалката при преодоляване на неравности, клин с подходяща подложка (памперс), малко свикване и редовно каране. Това е.
Който си мисли, че колело с пружина ще му реши проблема е жертва на маркетинга на извратената индустрия или на собствени заблуждения, които пак го правят жертва на въпросната индустрия.

Както е казал куасикът - пружината, дето прилича на амортисьорче не решава проблемите, тя е част от тях.

П.П. Забравих да кажа - колкото по-бърже караш, толкова по-малко боли гъз, кръс, длани, китки, врат. Което няма как да се случи с колело с пружина.
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Рейтинг: 2000

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти