Какви спирачки да избера-кантар или В брейк

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Какви спирачки да избера-кантар или В брейк

Мнениеот stivenj » Пет Сеп 21, 2012 11:15 am

Здравейте колеги,нов съм във форума Ви,купих си колело,малко е старо на възраст ,но е хубаво ,леко и скъпо.Та взех го със спирачки -кантарче,Трудно ми е да намеря накладки за тях и се колебая да си купя ли В брейк,но от по евтините или да си търся за тези гумички и да си го карам така.Не съм маниак и да наливам пари в него ,имам кола ,която ми е достатъчен бирник,но в последно време не я поглеждам повече прекарвам на колелото.Благодаря за мненията ,които вероятно ще получа.
stivenj

Рейтинг: 1220

Re: Какви спирачки да избера-кантар или В брейк

Мнениеот DundyTheCroc » Пет Сеп 21, 2012 12:27 pm

Сложи си V-браке, спират по-добре, а цените на нов комплект са ниски, например към 35 лева за Shimano Alivio BR-M421
Аватар
DundyTheCroc

Рейтинг: 1205

Мнениеот did » Пет Сеп 21, 2012 1:17 pm

Очевидното решение е V-brake. Предимствата са безспорни. Препоръчвам ти и смяна на жила и брони, а евентуално и на лостчето (зависи какво е).
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот stivenj » Пет Сеп 21, 2012 1:59 pm

Благодаря колеги,ще ви послушам,но не знам с броните как ще стане.Те при мен са в рамката ,явно си имат канали вътре ,жилата просто излизат от рамката и направо на кантарчето.Но имам един познат майстор ,който смятам ,че ще се справи с всичко.Ще взема В брейк другата седмица и слагам.
stivenj

Мнениеот karmakarma » Пет Сеп 21, 2012 2:04 pm

ако кантара работи добре не го пипаи! кантара е в пъти по добър и много по прецизен като настройки от в-брейка.тва ми е бойния кон-виждаш ли кантaрчето от зад? на 22 години е и не е мръднало! не бих го сменил с нищо.както виждаш по рамката няма жила никъде-това е така защот жилата влизат и излизат от самата рамка-"колелото" е доста скъпо klein attitude щом на него слагат кантърче начи си я бива системата
Прикачени файлове
DSC00584.jpg
DSC00584.jpg (59.59 KiB) Прегледано 8689 пъти
DSC00579.jpg
DSC00579.jpg (58 KiB) Прегледано 8669 пъти
karmakarma

Рейтинг: 988

Мнениеот tbk515 » Пет Сеп 21, 2012 2:45 pm

karmakarma написа:ако кантара работи добре не го пипаи!

Поне да беше сложил качествени снимки, за да видим и ние тез кантарчета.

@Автора, вземи назаем от някой колега В-брейк и пробвай да видиш как ще се монтира. Ако са ти криви колелата ще видиш зор с настройката на В-брейка. Иначе почти във всеки веломагазин има колодки Baradine за кантарче за 4-5 лева. Успех!
Аватар
tbk515

Рейтинг: 1360

Мнениеот evilzet » Пет Сеп 21, 2012 3:56 pm

Сложили са кантари, просто защото не е имало V-brake тогава. :peace:
Спирачната сила при V-brake е много по-голяма, не знам какво ви мъчи настройката, но определено си струва да се премине от кантари на V-brake. Неслучайно и при шосейките, спирачките отдавна не са кантарни.
evilzet

Мнениеот stivenj » Пет Сеп 21, 2012 4:01 pm

karmakarma написа:ако кантара работи добре не го пипаи! кантара е в пъти по добър и много по прецизен като настройки от в-брейка.тва ми е бойния кон-виждаш ли кантaрчето от зад? на 22 години е и не е мръднало! не бих го сменил с нищо.както виждаш по рамката няма жила никъде-това е така защот жилата влизат и излизат от самата рамка-"колелото" е доста скъпо klein attitude щом на него слагат кантърче начи си я бива системата

Е сега вече стана сложно,кантарите си работят нормално спира доБре ,но се иска по голямо усилие,опитах да кача снимки на колелото ,но не стана нещо.изработката е същата както на колегата със снимките ,само ,че рамката е по тънка и е алуминиева,всичко по механизмите е Деоре ЛХ а каплите са ,амброзио.Ще изчакам да видя какви мнения ще има още ,че колебанието е голямо.
stivenj

Мнениеот Insight » Пет Сеп 21, 2012 4:40 pm

ВиБрейка си е по-добра технология, за това спор няма. По-добра спирачна сила, по-лесно обслужване.
Естествено, ако сравняваме качествени кантарчета с пластмасов ВиБрейк, може да се окаже, че кантарчето работи по-добра. Това, че преди 22 години на някакво марково, скъпо колело са сложили кантарчета не означава, че сега пак ще сложат... тогава може да е нямало ВиБрейк изобщо.

От тук нататък решението дали си струва смяната си е твое! Намирането на колодки за кантарчета не мисля, че е толкова голям проблем.

... и не подценявай на жилата и лостчетата!!!
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот karmakarma » Пет Сеп 21, 2012 5:50 pm

кантърчетата се произвеждат до ден днешен и то за доста скъпи велосипеди.да не говорим че и барабанните спирачки се завръщат при много скъпите модели на фихи-bike.хубавото на кантара е че е проста и надеждна система.при него просто няма какво да се преебе .а и накладките за кантърчетата са 3-4 пъти по дебели и 3-4 пъти по дълга живот от тея за в-брейк.Klein до ден днешен си произвеждат моделите с кантaрче
karmakarma

Мнениеот PtD » Пет Сеп 21, 2012 6:55 pm

karmakarma написа:ако кантара работи добре не го пипаи! кантара е в пъти по добър и много по прецизен като настройки от в-брейка.

Toва са пълни глупости разбира се, V-brake-овете (качествените) спират много по-добре от кантарите. А това, че на някои колела слагали все още кантари, не е никакъв аргумент - те и на някои коли още слагат барабанни спирачки...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Insight » Пет Сеп 21, 2012 7:44 pm

karmakarma написа:кантърчетата се произвеждат до ден днешен и то за доста скъпи велосипеди.да не говорим че и барабанните спирачки се завръщат при много скъпите модели на фихи-bike.хубавото на кантара е че е проста и надеждна система.при него просто няма какво да се преебе .а и накладките за кантърчетата са 3-4 пъти по дебели и 3-4 пъти по дълга живот от тея за в-брейк.Klein до ден днешен си произвеждат моделите с кантaрче

Не бях чувал тази марка Klein, но се поразтърсих из нета. Не намерих нов Klein с кантарче. Ако можеш да ме насочиш, че ми е любопитно.
Относно простота и надеждност, според теб ВиБрейк е по-сложна и по-ненадеждна система от кантарчетата ли? Щото според мен ВиБрейк бият кантарчетата и по двата параметъра.

...и последно, ако може да ми покажеш накладки, дето са 3 пъти по дебели от тези на ВиБрейка, щото аз дори не мога да си ги представя?!
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот did » Пет Сеп 21, 2012 8:25 pm

Тази дискусия няма смисъл! Кантарчетата са отдавна забравена история.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот karmakarma » Пет Сеп 21, 2012 10:18 pm

забравени са в българия...по света кантара е признат и реномиран...а ти стоом пич не си чул за Klein...тва е като любител на безалкохолните които не е чул за кока kола или се еддно любител на автомобили които не е чувал за мерцедес , :rofl: .и друго и най тежкия кантар е по лек от най лекя в-брейк :beer:за да разгледаш сайт на Klein трябва да декларираш ликвидна кредитна карта... аз имам един klein много рядък модел Silverboulet да мине малко време и сти пусна снимка да го видиш.баце did nai скъпите колелета на тоя свет са с кантърчета ;)
karmakarma

Мнениеот subritual » Пет Сеп 21, 2012 11:47 pm

А ти ако имаше поне малко акъл и познания по физика,щеше да се сетиш, че при кантара освен да притискаш накладките в шината ги и теглиш,като при това КПД-то пада.Но това едва ли е тема,която вълнува фешън главицата ти.
Аватар
subritual

Мнениеот PtD » Съб Сеп 22, 2012 2:59 am

karmakarma написа:забравени са в българия...по света кантара е признат и реномиран...

Да, на световната купа по ХС, DH и 4х карат с кантарчета. Щото са признати и реномирани. :roll2:

Сега вече може ли да говорим сериозно и по темата? Явно, че oтговорът е "V-Brake".
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Шлек_народен » Съб Сеп 22, 2012 7:17 am

Само като информация, без да определям кое е по-добро или по-лошо . Нистина има колела, които и в момента са окомплектовани с кантарчета. Има модели, дето цените им са 200-300 евро...
https://www.bike24.net/1.php?content=8;navigation=1;product=30939;page=1;menu=1000,2,15,118;mid=0;pgc=59:2011
http://www.westernbikeworks.com/product/trp-eurox-carbon-adjust-cantilever-brake-caliper-set
"Avid" също произвеждат такива -http://www.wiggle.co.uk/avid-shorty-ultimate-narrow-cantilever-brake/ и други модели има. "Shimano" също имат модели.
Стила, при които и до ден днешен се използват тия спирачки е СХ - циклокрос или сайклокрос, или както там е правилно да се произнася.Сигурно има защо, а не е като да не карат по кални и лоши трасета тия колела.
п.п. За тия спирачки лостчетата са по-различни. С по-малко рамо(по-къс ход на жилото) от тия, за "V-Brake".С тях усилието при спиране е голямо.Съвместими са и със шосейните - "Dual Control Lever".
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот Plamen_EM » Съб Сеп 22, 2012 11:29 am

Ако не е подменяно нищо по велосипеда, остави кантарчетата и запази автентичния му вид.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот marsa » Съб Сеп 22, 2012 12:12 pm

Кантарчетата се ползват в циклокроса поради две причини - едната я каза Шлек_народен - по- малък ход на жилото, а другата е че тази спирачка позволява гумата да минава с големи буци кал през спирачката, защото е много по- широка. Има един тънък момент, който karmakarma пропуска. Съвременните "скъпи" кантарчета имат една съществена разлика с ретро боклуците по колелетата от супермаркетите - ъгълът между раменете на калодката и на жилото може да се регулира:
Изображение Изображение
Това (1) може да увеличи много спирачното усилие, (2) дава му фина настройка, която липсва при старите и (3) прави спирачката още по- широка.

Тези, които не се правят с променлив ъгъл (например втория линк от горния пост) са си фабрично "разекнати" предполагам опцията е спестена с цел извращения в теглото.

Въобще не можа да се сравняват тези кантарчета със старите, за които говорим.

-----

Колкото до Klein, надявам се че не това е "каталога, за който трябва да извадиш кредитната карта". Клайн е собственост на Трек от '95, вече търговската марка не се ползва за нови велосипеди, а пък "Gary Klein has shifted his focus to manufacturing telescopes". Иначе моето уважение - определено са красиви hi-end и бутикови модели.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот stivenj » Съб Сеп 22, 2012 12:42 pm

Plamen_EM написа:Ако не е подменяно нищо по велосипеда, остави кантарчетата и запази автентичния му вид.

Не ,вищо не е подменяно,колелото се казва REFLEX-направих му снимки ама нещо не мога се оправя да ги кача.Всичко е както си е произведено,старо е ,но е здраво,кантара е алуминиев и си работи нормално ,но да сме в крак с времето,абе много свири като е мокро и иска повече усилие за да спра.
stivenj

Мнениеот karmakarma » Съб Сеп 22, 2012 3:56 pm

само си губим времето с вас...не забравяйте че дядовците и бабите ви 20 години са яли доматите зелени щот са вярвали че червените са отровни...и прескачали релсите за да не ги удари тока...
karmakarma

Мнениеот Plamen_EM » Съб Сеп 22, 2012 4:46 pm

Свири и не спира, защото калодките са на 20 години. Като ги смениш ще се оправи. А ти сигурен ли си, че е старо, хубаво, скъпо и леко?
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот chekapera » Нед Сеп 23, 2012 11:46 am

V брейк по-добре според мен.
chekapera

Рейтинг: 1191

Мнениеот stivenj » Нед Сеп 23, 2012 12:25 pm

Plamen_EM написа:Свири и не спира, защото калодките са на 20 години. Като ги смениш ще се оправи. А ти сигурен ли си, че е старо, хубаво, скъпо и леко?

Да, старо е колега , предполагам 90-та година е някъде,
http://mombat.org/MOMBAT/BikeHistoryPages/Reflex.html-eто това жълтото колело е моето и на цвят е същото -90 година е произведено.Харесвам си го много ,удоволствие е да се кара ,много леко върви,но ме гложди това със спирачките ,мога да си позволя някакви алуминиеви В брейк от 9 лв повече пари не давам,по ясни причини.
http://mombat.org/MOMBAT/BikeHistoryPages/Reflex.html
нещо не се отваря ,ако тук зареди долу март 91 г на снимката е същото.
Последна промяна stivenj на Нед Сеп 23, 2012 12:40 pm, променена общо 1 път
stivenj

Мнениеот did » Нед Сеп 23, 2012 12:32 pm

http://mombat.org/391ReflexAd.jpg - това е правилния линк.

Не сменяй нищо, само си намери нови калодки и си настрой спирачките хубаво. С тези лостчета ще имаш много ядове с настройките на V-brake, даже ще е невъзможно да се настроят при минимална кривина на каплите.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот stivenj » Нед Сеп 23, 2012 2:53 pm

did написа:http://mombat.org/391ReflexAd.jpg - това е правилния линк.

Не сменяй нищо, само си намери нови калодки и си настрой спирачките хубаво. С тези лостчета ще имаш много ядове с настройките на V-brake, даже ще е невъзможно да се настроят при минимална кривина на каплите.

Да, колега ,благодаря ти ,точно това е моето колело,само че е с гладки гуми за асфалт.Е тогава щом ще има ядове няма смисъл,каплите ми нямат никакви кривини перфектно прави са ,но ще потърся нови накладки и ще сменя тях.
stivenj

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти