По-горе го споменах защо сменям курбелите, но ще напиша и по дългия "приказен" вариант
Бяха ми споменали в един от магазините тука, че ако ще минавам на 9 скорости отзад, ще трябва да сменя и курбелите с плочи за 9 ама не повярвах. Реших че ме подебват, за да продадат и курбели.
Междувременно на по-ранен етап ми изпадна на добра цена Deore XT FD-M771 та рекох да се направя на гъзар

И така по коледа се почесах по тиквата и стигнах до идеята да си доставя удоволствието и да проверя дали ще мога сам да си сглобя нещото в комбинация с контроли (за сега разбира се монтирано само в ляво) Shimano Deore ST-M510.
Кефа беше придружен с много заклинания, цапане, практическо научаване какво е нужно да сглобим верига след като сме я отворили и т.н. Накрая доойде кулминацията - фиксирах дерайльора както се предполага да е монтиран по стандарт - на около 2 мм над най-големия венец както си му е на стикерчето дето да подпомага монтажа и се засилих да почна настройката. и хоп - последва опулване на това, колко качествено може да се заклини дерайльора в плочите

И така - предполагам че са широки и не му стиха мястото за да се движи и прехвърля веригата. Както и да е. На инат го до-монтирах. За да работи е фиксиран високо над движението. Дори пробвах колелото за едни 400-500 метра - сменя си скоростите, но не е ок.
И така надеждите ми за поетапен ъпгрейт отлетяха в небитието, и явно ще се сменя всичко наведнъж. Така стигнахме до въпроса за курбелите.
Иначе аливиото в Германия е на половин цена ама е М4050 и е 40-30-22, което доколкото разбирам и от описанието е подходящо за по-голям размер на гумите/велосипеда. За сравнение М4060 е с 48-36-26 ...

чак се удивявам колко интелигентно съм взел да звуча

Всъщност май си отговорих и сам на въпроса току що - като гледам аливиото в скриймбайкс не е ясно дали се продава с "лагерите", докато деорето 591 със сигурност върви с касетата.
****** Ако не съм ви отегчил твърде много можете да дадете предложения за задна капла (v-brake) и венци за 9 скорости. Веригата предполагам ще Shimano HG-73
http://www.ebay.co.uk/itm/201150763901? ... EBIDX%3AITБюджет разумно нисък.