24' Drag C1/C1 pro vs Cross Gravito vs Sprint Apolon/Pro

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

24' Drag C1/C1 pro vs Cross Gravito vs Sprint Apolon/Pro

Мнениеот kokovanev » Вто Апр 05, 2016 7:56 pm

Здравейте!
Въпросът ми се съдържа в заглавието, имам двама сладури - момче на 10 и момиче на 8 г. Искам да взема прилично 24' колело, което ако издържи при баткото, ще се кара от малката, а защо не някога и от съпругата ми, която е 1.50 :) Ако издържи на каскадите без да се разпадне преди това де... Да, вече знам от тук, че има рамки, с които баткото да го кача направо на 26', той дори и на 410 мм рамка може би ще се справи, но тъй или иначе за малката после няма да мина без 24'-ка... Опитът ми с по-съвременни велосипеди е ограничен до едно 24' Bachini - подарък за сина от баба и дядо, които го купили на промо от един общо взето хранителен магазин... От заглавието се вижда и бюджета, срещнах вече мнения, че детските са доста оскъпени спрямо това, което предлагат, та се надявам с Ваша помощ да взема по-правилно решение... Нито едно от изброените го няма налично при нас, има алум. Cross Speedster и толкоз... От прочетеното тук само се убедих колко много не знам - почти щях да поръчвам Аполона, но видях, че е с вилка, която не се препоръчва, а Pro-варианта му пък е с механ. дискови спирачки... С останалите компоненти още по-слабо се ориентирам... Помощ! :)
kokovanev

Рейтинг: 1200

Re: 24' Drag C1/C1 pro vs Cross Gravito vs Sprint Apolon/Pro

Мнениеот carmo » Сря Апр 06, 2016 10:28 am

Синковеца (11.5 год. 140см 35кг) вече 3-ти сезон ще се вози на 24" колелце с монтаж като на Крос Гравито. На съучениците му накупиха ниски 26-тици, но им бяха неудобни защото са с по-дълги курбели и кормилата са им по-далече, така че добре си се ориентирал за цоложа. Жената е колкото твоята и чат-пат се вози на него без проблем -само се вдига седалката. Колелцето е като ново, но нашият не е екстремист (не че не е падал), само съм му сложил рога (по скоро да му пазят ръцете и командите) и предпазител за задния дерайльор. За тея байкове трудно ще намериш по-добра вилка от въпросния Сънтур (Зум-ът естествено е по-калпав), просто не се предлагат поради нецелесъобразност и цена. Според мен от дискови спирачки няма смисъл, а останалите компоненти са общо взето еднакви и достатъчно дуракоустойчиви. доколкото съм оглеждал колелетата на съучениците му просто са изпожулени и мръсни -най-много някоя строшена команда, скъсана седалка и грипове, или откачена спирачка. Виждал съм и тотални щети със луфтове навсякъде, скъсани спици и т.н., но това вече е родителско безразличие. Ако твоят си пази колелцето (и себе си) трудно ще го потроши тотално. Важното е да му харесва, да кара с кеф и не го мисли много, че вече е топло. И двете ти алтернативи биват, но Гравито-то естествено е малко по-добро. Може би зависи кое за колко пари ще намериш.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот kokovanev » Сря Апр 06, 2016 4:52 pm

Благодаря за включването, мисля, че съм попадал на твоите мнения и темата от тогава ми помогна да се спра на 24'-ка. А си бях отбелязал и за рогата и предпазителя, че си познавам чедото :) За цените - още не знам точно, съдя по онлайн-магазините само, но и трите са на близка стойност, като Apolon-а е със Zoom в това си изпълнение, докато 2-та Pro-варианта са вече малко отгоре - към 500 лв., без да съм сигурен дали промените си струват. С1 има и още един вариант - "ТЕ", който е с хидравлични дискови сп., но там цената е вече над това, което считам за разумно да похарча за детско колело... Субективно - Cross при нас се продават на повече места, а имат и фирмен магазин...
kokovanev

Мнениеот carmo » Чет Апр 07, 2016 8:19 am

Децата са ни приоритет, но и твърде хубавите им колелета може да станат лесна плячка. За съжаление и това е фактор при избора, та 24" с дискови хидравлики си е малко "ела вълчо -изяш ме" (мое мнение). Детските в разумния ценови сегмент са с почти еднакви компоненти, рамките им са достатъчно здрави, а декорацията им си е въпрос на вкус. Щом Кросовете са ти под ръка (а и фирмата чувам е коректна с обслужване и гаранции) иди на място и огледайте моделите. Може и синчето да вземеш (ако покупката няма да е изненада) да си избере и премери -ще ощастливиш и двама ви с аспектите по общуването и пазаруването :)
carmo

Мнениеот L&R » Чет Апр 07, 2016 8:37 am

За 9 годишно момче и аз се оглеждам за ниска 24 ка., тези двата модела ми изглеждат еднакви и подходящи, само дето не ги намирам евтино, по скоро е въпроса да се намери откъде на промоция :dontknow:
Аватар
L&R

Рейтинг: 1310

Мнениеот victortrt » Чет Апр 07, 2016 8:50 am

Който търси нещо на добра цена /относително, защото и според мен детските са много надценени за това, което предлагат, макар откъм тегло метал, вложен в тях да са почти колкото тези за възрастни :D / може да обмисли и това
https://www.dimibike.com/velosipedi-kol ... 242013.htm
Липсата на мека вилка според мен е плюс по много причини - по евтино, не атрактивно за кражби, по-леко и детето се научава на техника на каране. Отделно стойката на децата на детските велосипеди е такава, че вилката е все една дали е твърда или мека.
Още по отделно, именно като стане детето на педали, вилката е по-добре да е твърда, освен ако не иска точно да усеща как тя пружинира.
Аз съм взел такова на моя 9 годишен синковец, но има и сестра на 5 г. и нещо, та в перспектива е удачно за брат и после сестра.
Каплите са двустенни, спирачките се регулират с винтчета, ръкохватките са дебели и меки, гумите са с автомобилен вентил.
П.С. За майката на децата обаче не е удачно.
Тогава по-скоро това http://koleloto.bg/product/374/cross-24 ... ed-18.html
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот L&R » Чет Апр 07, 2016 9:01 am

Че са надценени две мнения няма, геометрията на c1 ми харесва за по-малко дете, защото мисля да прескочим 20те инча, твърдата вилка си е идея, но не намирам в комплект с алуминиева рамка. В момента детето е с 16 инча дето тежи сигурно 13-14 килограма и едвам го повдига, не ми се иска да му взимам пак нещо много тежко.
Аватар
L&R

Мнениеот carmo » Чет Апр 07, 2016 9:10 am

Прав си за теглото на твърдата вилка, но с мека кормилото е по-високо и телцата им са по-изправени. Отделно повечето деца обичат да "мачкат / помпят" и да газят директно ниските бордюри или бабуни.
carmo

Мнениеот kokovanev » Чет Апр 07, 2016 9:19 am

За "мачкането" - да, точно така е :) Иначе - искам и аз да е леко... И по-здраво... Старото Bachini е при баба му и дядо му /'щото ми писна от него :)/, след ваканцията трябва да му взема ново, но от повечето модели няма наличности при нас, от 24' алум. Speedster имат 1 бройка в целия град - в дамската разцветка... На този етап уж сме се разбрали, че новото ще е с твърда рамка, за дисковете още не знам /Bachini-то му е с тези "екстри", детските желания и разумните доводи най-често си противоречат :)/, та имам още ден-два за размисъл, после вече трябва да поръчвам...

П.П. Romero-то напълно съм го пропуснал като възможност, но и рамката май ще е по-неудобна после за малката...
kokovanev

Мнениеот carmo » Чет Апр 07, 2016 10:48 am

Реално Ромеро-то 24" изглежда така http://bikes4you.eu/index.php/velosiped ... o-1-detail , а в линка на колегата са сложили рисунка и то на 26". Ако го видиж някъде на живо може и него да премерите. Малка разлика във височината все пак има, но на място ще прецениш дали е съществена.
carmo

Мнениеот L&R » Пет Апр 08, 2016 7:28 am

Взех C1 24 Comp 2016, пасна му добре на детето, ако се наложи ще му сложа по добри компоненти за в бъдеще, останали от ъпгрейди, но засега нямам забележки.
Аватар
L&R

Мнениеот ferrarko » Пет Апр 08, 2016 1:18 pm

:peace:
MTB Cross GRX 9 - 27.5"
ferrarko

Рейтинг: 1232

Мнениеот kokovanev » Пон Апр 11, 2016 3:02 pm

При нас Drag продават само на 1 място и днес от там ми казаха, че 24' C1 comp. няма, но могат да доставят Pro - с механ. дискови сп. и с другата вилка... И с др. цена, разбира се... Нещата отиват към Gravito, в края на седмицата ще имат налични...
kokovanev

Мнениеот victortrt » Пон Апр 11, 2016 3:14 pm

Има и други варианти около 300 лева - Крос спийдстър, Драг харди джуниър 24 и т.н. Честно казано не разбирам защо гравитото и С1 са с 100 лева отгоре на по-евтините модели пак с амортисьорна вилка.
victortrt

Мнениеот L&R » Пон Апр 11, 2016 6:25 pm

Истината е че са спекулативни цените на детските колела, които що годе стават, може би ги правят в по-малки серии, или пък просто за по бърза печалба.
Аватар
L&R

Мнениеот kokovanev » Вто Апр 12, 2016 10:59 am

"Спекулативни" май е слабо да се каже, Speedster и Gravito са през 90-100 лв., които - ако няма коренна разлика в рамката като материал и/или изработка - никъде не ги виждам: вилката, чашките, капли /с еднакви главини/, верига и край... Добре, де - 18 ск. ср/у 21, но венците и превключвателите практически са на една цена... Явно - има защо. И са "базов клас", най-меко казано... Не съм наясно с нещата - аз затова и съм пуснал тази тема, но излиза, че дори и да си готов да се разделиш с маалко по-голяма сума, на практика получаваш пак същото, ама в профил... Не мога да предскажа в следващите 2-3 сезона сина ми точно как и колко ще кара, но предвид компонентите - от по-скъпия байк също може нищо да не доживее за щерката по-късно... Е, рамката - евентуално... "На живо" ще мога да ги сравня в края на седмицата, но - вече неколкократно писах - не съм специалист, нито дори грамотен любител... Чуденката ми продължава... :confused:

П.П. Просто след Bachini-то ми се иска повече време да преминава в каране, отколкото в правене - нищо повече...
kokovanev

Мнениеот victortrt » Вто Апр 12, 2016 11:30 am

А на запад правят такива - http://olx.bg/ad/mustang-slayd-yunoshes ... 1d91e1f748.
Ако махнеш багажника и смениш гумите си става бижу
Къде тук ще намерим детско градско колело с 3 вътр. скорости и контра.
Синковеца имаше подобно със същите скорости и рамка като на драг лазер и сега го кара сестра му, а той мина на 24 цола
Понеже е 20 цола, съм сложил едни бмх гуми /хем гладки, хем с голям балон/ и нямам никакви грижи с него, освен да помпя гумите и да смазвам веригата /рядко, че е за сингъл, т.е. не се гъне и няма голяма нужда от смазване/. Мисля, че това бяха най-добре похарчените ми 150 лева, защото и след като колелото стане малко на дъщерята, пак може да се кара, т.е. мога да го продам.
victortrt

Мнениеот kokovanev » Съб Апр 16, 2016 3:05 pm

Ние приключихме с избора - малкия седна на едно жълто Sprint PRIMUS V-BRAKE 26' и край... :D Рамката позволява седалката да пада мн. ниско, а кормилото е с къса лапа, та го подкара доста смело и уверено... Колелото е от 2015 г. и цената се оказа мн. изгодна, особено на фона на тазгодишен 24' Аполон, или Cross Gravito. Някак се подредиха наопаки нещата - първо 26' за него, а по-нататък - живот и здраве - за щерката сигурно ще трябва 24'-ка, но тя кара по-различно от батко си, та и нещо от сорта на Speedster ще върши работа... Въпрос: Primus нямат стъпенка - каква и къде /по колелото/ мога да монтирам?
kokovanev

Мнениеот victortrt » Съб Апр 16, 2016 4:42 pm

Стъпенка за долен чейн стейн /тръбата от курбела до задната главина/ има регулиращи се. Има и за до средното двежение, но там зависи дали има възможност за захващане. Тази, която имам предвид изглежда горе долу така - http://bikescenter.bg/stepenki-bg/stepe ... -m-wave-bg
Хваща се за лявата долна тръба и се регулира.
victortrt

Мнениеот kokovanev » Съб Апр 16, 2016 10:35 pm

Да, благодаря за линка, такава трябва да стане. Интересно защо не ми я предложи момчето в магазина още, малкия го попита за стъпенка... Понеделник ще потърся, дано по веломагазините тука да има, а съм виждал аксесоари и по гоемите вериги - строителни, техно и т. н. Онлайн няма как да я пробвам, но пак е вариант - ако тука не намеря.
kokovanev

Мнениеот kokovanev » Вто Апр 19, 2016 1:21 pm

Edit: От снощи имаме стъпенка, почти същата, като от линка, наложи се да я монтирам с по-дълги болтове - оригиналните излязоха къси, профила на рамката е доста солиден и в тази част... От описанията в нета ми се стори, че не е мн. ясно - отзад е с CS-HG31-8, а всичко останало си отговаря като окомплектовка и от прочетеното до тук ми се струва отлично попадение за парите си, дори и на редовната цена. Качвах се за малко - субективно колелото дава наистина мн. стабилно усещане, без да е мн. тежко. Живот и здраве - ще го видим, малкия не е тежък, но си пада екстремист... :evil:
kokovanev

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти