Въпрос относно два вида спирачки?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос относно два вида спирачки?

Мнениеот Jam_Rock » Сря Апр 29, 2009 3:51 pm

Привет! :) Въпросът ми е относно спирачки Hayes HFX-9 http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=28846 и Avid Juicy 3?Та искам да попитам кои от тези спирачки са по-добри?Попитах няколко души но ми казаха,че не знаят кои са по-добри! :)
Аватар
Jam_Rock

Рейтинг: 1248

Re: Въпрос относно два вида спирачки?

Мнениеот pe60t0 » Сря Апр 29, 2009 3:51 pm

Дефинирай "по-добри" и тогава очаквай отговори. Успех :agree:
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот veskoz » Сря Апр 29, 2009 4:46 pm

Надали някой е карал още Хейс-а :eek3: , но на пръв поглед Хейс-а е по-удобен за обслужване
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Рейтинг: 2000

Мнениеот Jam_Rock » Сря Апр 29, 2009 5:40 pm

Да дефинирам? :) Добре Да го кажем така,кои от двата вида са за предпочитане,кои бихте взели вие?Кои са по надеждни? :)
Аватар
Jam_Rock

Мнениеот pe60t0 » Сря Апр 29, 2009 7:16 pm

Аз все още не мога да ти дам отговор, някой може ли :dontknow: ?

Не се ли сещаш, че трябва да бъдеш по-точен и ясен от "кои са предпочитане", "кои бих зел аз", "кои са по-надеждни" ...Всичко зависи от това за какво ще се използват. :idea:
Аватар
pe60t0

Мнениеот Jam_Rock » Сря Апр 29, 2009 8:31 pm

Опс извинявам се :^: пропуснал съм го :^: Значи мисля да карам ФР :) Главно мисля да карам по пътеки :) Все пак това ще ми е първият байк и ще е с твърда рамка! :)
Аватар
Jam_Rock

Мнениеот pe60t0 » Сря Апр 29, 2009 8:36 pm

.......прочети темите за планинското колоездене в сайта, разрови се в нета за mtb, даже и в wikipedia прочети и пак ела.
Аватар
pe60t0

Мнениеот Jam_Rock » Сря Апр 29, 2009 9:56 pm

Добре ще го кажа така :) кои са по-хубави като качество?Надявам се така да е малко по-ясно! ;)
Аватар
Jam_Rock

Мнениеот hitar_potter » Сря Апр 29, 2009 11:11 pm

За да те насоча какво да питаш, ще те насоча за някои характеристики на дисковите спирачки
- Спирачна сила
- Модулация
- Тегло
- „усещане“ на лостчето
- доколко лесно прегрява
- склонност към поглъщане на въздух
- изисквания към поддръжката

и т.н.
От дискови спирачки не се интересувам, дори и този Hayes не ми говори абсолютно нищо.
Това, което мога да ти кажа е, че Juicy 3 не става за това, което аз приемам като FR (а навярно и останалите съфорумци го възприемат по този начин). Също така, недостатъци на Juicy 3 са: Лесното поглъщане на въздух, лесно прегряване, не кой знае каква спирачна сила

Сега потърси информация относно нещата, които не разбра в поста ми, обсъждани са доста. Така ще можеш да задаваш по-адекватни въпроси ;)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Jam_Rock » Чет Апр 30, 2009 5:59 am

Благодаря ти много! :beer:
Аватар
Jam_Rock

Мнениеот pe60t0 » Чет Апр 30, 2009 11:21 am

Евала...плескайте ми минуси, защото се опитвам да накарам човека да се образова малко преди да задава малоумни въпроси... :crazy:

Jam_Rock пак ти казвам човече, потърси повече информация за велосипедите като цяло, защото явно не си много в час. Просто прочети тук там закакво иде реч, виж какво ти трябва точно. Нали знаеш, че ако сам не си помогнеш, няма кой да ти помогне. А ние, поне аз, на твоите въпроси няма как да отговоря...

Не съм ползвал нито една от спирачките, и съм чувал негативни отзиви и за двете. Но като цяло ми се струва, че hayes-a е по-добър вариант. Това всичко зависи разбирасе от много други неща, които хитър потър ти е казал по-горе.
Аватар
pe60t0

Мнениеот _SoRa_ » Чет Апр 30, 2009 5:15 pm

Може би няма да е излишно да споменеш и на каква вилка мислиш да поставяш някоя от споменатите спирачки.
Аз мисля след време да слагам Avid bb5 с диск 185мм.Вилката ми е SR Suntour XCR-D 120mm travel
Нищо конкретно не намерих за нея като инфо :dontknow: Но докато дойде време за поставянето им може нещо по- добро да избера. Ще поживее и ще видим.
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот Bolverk » Чет Апр 30, 2009 5:22 pm

:offtopic: Малко инфо за вилката ти СОРА. Тя е за 180 мм максимум ротор (знам защото такава карам). Eто и повечето инфо: http://www.srsuntour-cycling.com/SID=si ... &tnid=2143 :offtopic:
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Мнениеот _SoRa_ » Чет Апр 30, 2009 5:31 pm

И аз разгледах официалния сайт на Suntour, но точно модела XCR-D не можах да мерна. Явно е някакво модификация, нещо такова :dontknow:
То аз и нея след няколко месеца мисля да я сменям, но още не съм се ориентирала какво точно да е следващата. За рамката RAM HT2 препоръчват Епикон. Но искам първо да разбера коя ще е най-подходяща за мен и моите кг. и моя стил на каране :clap:
_SoRa_

Мнениеот veno » Чет Апр 30, 2009 6:48 pm

Jam_Rock написа:Привет! :) Въпросът ми е относно спирачки Hayes HFX-9 http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=28846 и Avid Juicy 3?Та искам да попитам кои от тези спирачки са по-добри?Попитах няколко души но ми казаха,че не знаят кои са по-добри! :)

HFX-9 е доста стара спирачка, едно време MAG варианта се славеше като сравнително добра, но отзивите за 9ката не бяха много добри, Juicy 3 е доста по-нова спирачка колкото и да е орязана откъм настройки, така че без да съм карал нито една от тях, чисто субективно давам моя глас за Juicy 3.
Аз си поддържам колелото във www.velo09.com

Изображение
Аватар
veno

Рейтинг: 1692

Мнениеот DTD » Чет Апр 30, 2009 11:54 pm

А аз пък ще ти кажа ,че щом сега се захващаш си вземи две Avid бб7 със 203 ротори и ще спираш повече от колкото някога ще спираш с тези спирачки, не се хвърляй веднага на хидравлики. По-добре най-високия клас механика, отколкото най-ниския клас хидравлика!
Човешката глупост е безкрайна.
DTD

Рейтинг: 1793

Мнениеот emil_a626 » Пет Май 01, 2009 10:45 am

Ето ти едно 3то предложение http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=30652 :agree:
Аватар
emil_a626

Рейтинг: 1225

Мнениеот Bolverk » Пет Май 01, 2009 10:56 am

Здравей,

Само да обърна внимание на някой спирачки, който са доста приятни и се продават на хубава цена в този сайт. Ти си преценяваш дали ги искаш :)

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... delID=7890
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... delID=7894 - според мен особенно приятна оферта
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=34647 - с диск :)

Поздрави.
Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот Лифта » Пет Май 01, 2009 12:34 pm

DTD написа:По-добре най-високия клас механика, отколкото най-ниския клас хидравлика!

Строго индивидуално.
Аз карам Джуси 3 със 160 мм диск от пред. Макар, че силата не е хич голяма (Нека не забравяме, че с по-голям ротор тя ще се овеличи драстично. В това съм сигурен, защото отзад съм със същата спирачка, но с 203 мм ротор. Сега не искам да започвате да ми държите сметка и да ме питате защо и как и тн. ) за мен по-важни са модулацията и усещането в лостчето. Ако при теб е така, бих те посъветвал да вземеш хирдавликата. Ако пък силата е по-важна, заложи на механиката ;)

От друга страна механиката също така е и доста по-лесна за поддържане.

Вземи предвид и факта, че теглото на каращия е от значение при оценката на спирачната сила. Тази, която за теб е напълно достатъчна, при мен може да се окаже малко, дължейки се на това, че аз съм към 100 килограма.

Друг определящ фактор е вилката. Ротора с който ще караш спирачката трябва да е съобразен с инструкцийте на производителя. Не се препоръчва вилки от нисък клас да се карат с големи ротори - отваря се луфт между подпорите (горни тръби) и ботушите на вилката. Моята вилка е Rock Shox Tora 289 със 32 мм диаметър на подпорите и независимо от това че от SRAM дават максимално допустим размер на ротора 210 мм, напоследък усещам доста неприятен луфт въпреки, че аз използвам 160мм ротор от пред.

Сега конкретно за тези две спирачки: един приятел чака да му дойде Hayes-a (HFX-9 - точно този, към който ти си се ориентирал) и ако почакаш малко, докато я получи и монтира, можем да ти направим едно задоволително сравнение между двата модела.
Въпреки това, се чувствам длъжен да ти напомня, че нито една от двете спирачки не е предвидена за истински FR ;)

Това е за сега от мен, дано съм бил полезен и помисли за предложението ми най-накрая :)
Аватар
Лифта

Рейтинг: 1206

Мнениеот Jam_Rock » Пет Май 01, 2009 6:14 pm

Благодаря на всички за подробните обяснения :) Относно вилката,вече съм си я купил-SR Suntour Duro FR20 :) Значи преди около 2-3 седмици след като влзенах в един от магазините в Пловдив(име не искам да споменавам) ми предложиха Дуситата 3-ките на много добра цена,а един приятел от форума,както и съгражданин ми каза отначало да си взема Джуси 5-тици но се отказах да купуавм поради простата причина,че отначало не искам да давам толкоз пари за спирачки.След като му казах това за джуситата 3-ките,той ми показа офертата за хайеса,и каза,че ще е по-добре да си взема тях,но аз поисках и да ви се допитам тук :) А някой беше споменал за тегло,тежа 64 кг. :)А този приятел ми каза да си сложа по-добре хидравлики и да не се занимавам с механики,защото е са били по сложни и по-трудни за поддържане. :)
Аватар
Jam_Rock

Мнениеот emil_a626 » Пет Май 01, 2009 6:31 pm

Ами мога да ти кажа , че е точно обратното.Хидравликата е доста по-сложна за поддръжка от механичните , при тях няма какво да се скапе освен ако не я прасняш някъде , докато хидравликата засмуква въздух , хвърля мясло и т.н.
Какво ще кажете за Магурито което съм му предложил?
Пич ти имаш ли си диск и ако да то тогава предложенията на @Болверк са доста добри
Аватар
emil_a626

Мнениеот Jam_Rock » Пет Май 01, 2009 7:32 pm

Не нямам.Нали ви казах,че това ще ми е първият байк. :)
Аватар
Jam_Rock

Мнениеот TENDER » Пет Май 01, 2009 8:28 pm

@emil_a626, стига с това "магури" бе пич! Джулито е XC спирачка. Мой приятел, @mitto караше с такава, но модел 04/05, близо 2 години DH, само защото нямаше финансова възможност за по-добра. Веднага след като AVID свалиха цените си я смени с BB7, и беше много по-доволен. Спирачката не става за FR!

Мога да се изкажа за Сейнта, http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... delID=7894 Ползвам Saint BR-M800 от четири години. В момента имам четири такива, но всички с XT лостчета. С нито една от тях не съм имал проблемите които си описал
emil_a626 написа: ...хидравликата засмуква въздух , хвърля мясло и т.н.
Между другото, Джулито на @mitto не беше отваряно през целия период от около две години докато го ползва, и също не е имала теч, или пък въздух. Така че не е правилно да се изкарват всички хидравлики като проблемни в това отношение. Сейнта със всичките си плюсове и минуси (има информация във форума) е спирачка с прилична модулация и достатъчно голяма спирачна сила. В предвид че си начинаещ, сигурен съм че ще те удовлетвори напълно, а и от всики предложения до сега, е единствената която по предназначение е DH/FR спирачка.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот _SoRa_ » Пет Май 01, 2009 9:18 pm

За да не пускам нова тема, бихте ли препоръчали механичка дискова спирачка за крос кънтри?
_SoRa_

Мнениеот emil_a626 » Пет Май 01, 2009 9:33 pm

@_SoRa_ До какви пари търсиш спирачка
Аватар
emil_a626

Мнениеот hitar_potter » Пет Май 01, 2009 9:50 pm

BB7 със неголям ротор, _Sora_ :) Пробвал съм ББ5 за малко и бяха по-зле от v-brake-овете ми... Разбира се, може да не са били настроени, така че да знаеш, предубеден съм :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Jam_Rock » Съб Май 02, 2009 12:22 pm

Извинявам се не можах да разбера това с диск ли върви в комплекта http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... delID=7894 :^:
Аватар
Jam_Rock

Мнениеот Bolverk » Съб Май 02, 2009 12:26 pm

Ами ако се зачетеш отдолу има Нота бене - Не включва ротор и адаптор

Поздрави
Времето убива !
Аватар
Bolverk

Мнениеот PtD » Съб Май 02, 2009 6:05 pm

_SoRa_ написа:За да не пускам нова тема, бихте ли препоръчали механичка дискова спирачка за крос кънтри?

+1 за Avid BB7 с малък (160мм) ротор.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Лифта » Сря Май 06, 2009 12:01 am

Днес най-накрая имах възможността да изпробвам въпросния Hayes и това което ще ти кажа е:
- по-голяма спирачна сила (като я стиснеш по-рязко, повдига 100-те ми килограма в седнало положение, което при Juicy-to е немислимо)
- по-добра модулация (Hayes-a спира плавно, а Juicy-то спира изведнъж, точно на контактната точка)
- по-лесно обезвъздушаване и обслужване като цяло (не ти е нужен специалния комплект на Avid)
- до колкото знам прегрява по-трудно и при прегряване спирачната сила не намалява толкова осезаемо (Juicy-то съм го прегрявал един път и тогава спирачката все едно изчезна. Само си стискаш напразно ...)
- Hayes-a има настройка на разстоянието на лостчето от грипа, каквато при Juicy 3 липсва
- Juicy-тата се нагълтват с въздух доста по-лесно
- Не съм на ясно с теглото на нито една от двете спирачки (въпреки, че съм почти сигурен, че Juicy-то е по-леко), но тъй като, както каза ти, това ще ти е първия байк, не мисля, че някакви 100-на грама (максимум) плюс или минус ще се окажат проблем.

Не знам за теб, колега, но за мен избора е направен взимайки впредвид всички факти от горе.
Единствените, неща които бих казал в заащита на Juicy-то е, че дизайна определено ми допада повече (което отново е въпрос на вкус) и че цената е по-ниска (при положение, че ги вземеш нови от ChainReactionCycles, което вече си е твоя работа) :beer:

И ОМФГ, чак сега забелязах, какъв археолог съм ... Нищо, дано поне съм бил полезен на някой ...
Аватар
Лифта

Рейтинг: 1206

Следваща

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти