Fullsuspension- мнения за избор и препоръки

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Fullsuspension- мнения за избор и препоръки

Мнениеот Customer93 » Пон Май 09, 2011 6:35 pm

Здравейте,

Нов съм във форума и не разбирам много от професионални байкове. Наскоро се реших (+ препоръки от приятели) да сменя стария, малък, обикновен байк с нов. Това, на което съм се спрял е Leader Screwy, като главно ще го ползвам за любителски пресичания из София+ паркове,градини и малки скокове. Въпросът ми е: Защото аз карам доста интензивно, дали е подходящо? Мнения и предложения са добре дошли! :)
Аватар
Customer93

Рейтинг: 1240

Re: Fullsuspension- мнения за избор и препоръки

Мнениеот mover » Пон Май 09, 2011 7:03 pm

Най-отгоре на раздела "НАЧАЛЕН КЛАС..." е залепена тази тема: viewtopic.php?f=30&t=80672
Ти прочете ли я?
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот Customer93 » Вто Май 10, 2011 2:06 pm

mover написа:Най-отгоре на раздела "НАЧАЛЕН КЛАС..." е залепена тази тема: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=30&t=80672
Ти прочете ли я?

Не съм питал за евтина работеща рамка...Извинете, ако съм объркал мястото на темата, въпросът ми е към по-опитните и запознати (предполагам 99% от юзърите :peace: ) с марки колела, дали като цяло байка е приличен.(марка, окачване и т.н.) :)
Аватар
Customer93

Мнениеот EccentricMOTION » Вто Май 10, 2011 2:55 pm

Не се смятам за "компетентен юзър", но мисля че мога да ти дам директен отговор на въпроса ти:
Байка е неприличен.

От цялото бих взел само курбелите и задните скорости, които са подходящи за градски/парков велосипед. Всичко друго е за кофата. За тази сума от 400-500лв бих погледнал нещо по-смислено като инвестиция:
Drag ZX-3
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот IVO Jordanov » Вто Май 10, 2011 8:04 pm

Customer93 написа:Здравейте,

Нов съм във форума и не разбирам много от професионални байкове. Наскоро се реших (+ препоръки от приятели) да сменя стария, малък, обикновен байк с нов. Това, на което съм се спрял е Leader Screwy, като главно ще го ползвам за любителски пресичания из София+ паркове,градини и малки скокове. Въпросът ми е: Защото аз карам доста интензивно, дали е подходящо? Мнения и предложения са добре дошли! :)

Добре дошъл във форума, Customer93

Смятам, че всеки нов потребител заслужава топло посрещане и малко разяснения в началото, особено ако пише грамотно и се държи учтиво, както ти. Надявам се да помогна.
Колко съм компетентен не знам, но поне малко опит имам, та смятам мога да изкажа мнение. И то е по-насочено към това как можеш да ползваш огромния ресурс от информация, който предлага mtb-bg.com, за да ти е полезен. Това е препоръчително за всеки нов потребител, казвал съм и го и ще продължавам да го казвам - преди да публикува каквито и да било въпроси във форума първо трябва да се запознае със структурата на сайта и да провери многото статии и да види дали те могат да отговорят на въпроса. Следващата стъпка е да се провери секцията с често задавани въпроси, ако не се намира отговор и там идва ред на търсачката. Казвам всичко това, защото въпросът ти е обсъждан много пъти. Темата е за раздела Начален клас велосипеди и ако се разровиш там ще откриеш доста подобни теми.
Така, след тази дълга прелюдия да мина малко по-конкретно към въпроса ти. Както и mover по-рано ти подсказа, а и в темата е обяснено, не е целесъобразно да се купува евтино колело със заден амортесьор, защото ще ти създава повече проблеми, а и не работи както трябва (то фактически си е само пружина). Още повече в града не ти трябва велосипед с двойно окачване. За парите, които си заделил можеш да си купиш съвсем сносен велосипед с твърда рамка, който ще ти върши чудесна работа в града, та и за малки скокове даже.
Прочети на първо място тези две задължителни статии - Устройство на планинския велосипед и "Недъзите" на евтините велосипеди после премини през стъпките по-горе и ако все още имаш въпроси без отговори питай :) Още веднъж моя съвет - насочи се към "твъдо" колело и отдели повече внимание на монтажа (компонентите), защото те ще са много по определящи и важни, отколкото един неработещ "амортесьор" и калпав монтаж. Трябва да си и помислиш над въпроса дали ще го караш предимно в града или е възможно и по-активно да го подкараш в планината, защото има значение. Разликата между качествения планински велосипед (не е нужно да струва ХХХХ, за да е качествен) и евтинджос подобията на планински велосипеди е огромна и като се качиш на по-качествен байк ще видиш, че ще почне да си те тегли към планината. Ако пък си твърдо обеден, че ще го караш само градско се насочи към градски, а защо не шосеен велосипед ;)
Ако скоро не намираш темата в този раздел я потърси където и е мястото ;)
Надявам се да съм помогнал.
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Рейтинг: 2000

Мнениеот Customer93 » Вто Май 10, 2011 11:06 pm

IVO Jordanov, благодаря за топлото посрещане :)

1во - извинете за поставянето на темата в грешния раздел

По темата: Това, което ме насочи към fullsuspension е факта, че притежавам 1 такъв, макар и доста обикновен и неизвестен като марка байк (Robifir струваше 180лв. - преди 3~4години си го купих). Свикнах да се полюшвам на всяка дупка, седейки на седалката, докато 1 ден...Амортесьорът не започна да скърца ужасно и да не попива толкова добре препядствията. Ходил съм с приятели (1, от които доста запален с много хубав байк - HardTail) по малки, средни, голями скокове, downhill (1~макс2 до 3 пъти).Естествено аз в началото само гледах, после на малки и веднъж на бившата София Ленд, където има 1 горичка със голями скокове, вероятно повечето я знаете се реших и скочих с калпавото ми колело, правейки трика Superman...иии приземявайки се на 5м. от колелото :D упс, малко оффтопик. Не много често ходя на планини, горички и паркове, но ходя, няма главно за градско да ползвам новото колело. Целта ми е да закупя нещо мултифункционално - 100% MTB, хубави гуми и амортесьори, но просто както свикнах с full, незнам какво ще е като мина на т.нар. "твърдак". За това харесах Leader Screwy - хубав на вид, изглежда с хубава вилка, обикновен заден амортесьор, яки спици и т.н...Сега като гледам - препоръките сочат твърдак... Ако имаш някакви примери, ще съм благодарен да споделиш с някой линк към въпросния байк, някъде до 550-600лв. (просто засега немога да си позволя повече).
EDIT: ЕТО за това бих събрал малко повечко пари, дали е обещаващо или пак предлагате твърдак като по-добър вариант? :magnify: :peace:
Отново благодаря за изясненията, ще прегледам дадените теми и накрая ще реша - твърдак или full :)
Аватар
Customer93

Мнениеот IVO Jordanov » Сря Май 11, 2011 12:46 am

Макар и да нямам преки впечатления от Raleigh, не бих избрал този велосипед. За тези пари бих си купил един много хубав твърдак. Марки няма да споменавам, за да не се разбере като реклама, но ще ти кажа, че има и български и чужди утвърдени марки, от които можеш да избираш за тези пари. Не съм запознат с пазара в момента, за да мога да ти дам конкретни модели. Не го следя, защото нямам потребност, но съм сигурен, че някой от колегите ще може да ти даде конкретни предложения.

Аз пак искам да акцентирам на по-общото и цялостната ти концепция за байк и за каране, защото е по-важно нея да избистриш първо и после да търсиш определен тип велосипед и накрая конкретни модели или марки. По-голямата част от хората, които не карат активно и не са толкова въвлечени в спорта имат едно лъжливо чувство, че задния амортесьор е много важен и с нвго се "возиш" на колелото по-комфортно. Разбирай, като минаваш през дупки на улицата не ти ръмби гъза и като "качваш" бордюри е по-лесно, примерно. Даже ще използвам твой израз: "Свикнах да се полюшвам на всяка дупка, седейки на седалката". Това е илюзорно чувство и идеята на амортесьора не е да "полюшва", а да осигури максималко сцепление на колелата със земята "обирайки" малка част от неравностите препядствията. По-голямата част я "обират" ръцете и краката. Започването с твърдак допринася много и положително за развиване на техниката на каране и на това попиване, търсене на най-добрата линия и т.н. Трудно е човек да ги проумее тия неща четейки. Но щом си решил да си купуваш колело и си решил да отделиш не малка сума за него, не ги научавай нещата по трудния път, за твое добро е. В града амортесьор не трябва, дори бих казал пречи. В много случаи дори на пресечен терен твърдака си има своите предимства. Насочи се към качествен велосипед, а не тенекиено подобие на такъв. Не се залъгвай по амортесьора, той далеч не е най-важния компонент в едно планинско колело. За парите, които си предвидил, отново казвам, можеш да си вземеш качествен твърдак или добре изглеждащ ментак :)
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот Harka » Сря Май 11, 2011 1:48 am

@IVO Jordanov:

Евала за търпението...
Аватар
Harka

Мнениеот Admin » Сря Май 11, 2011 8:58 am

@Customer93
Ако си търсиш велосипед за каране в планината, отговорът е ясен още преди да пуснеш темата - евтин велосипед с двойно окачване не е подходящ. Насочи се към твърдак.
Ако търсиш някакъв измамен комфорт на ниска цена под формата на евтин велосипед с двойно окачване - тогава няма значение кой точно ще избереш, защото повечето са еднакво зле. Харесай си го по външен вид, цена, близост на магазина или друг подобен критерий, тъй като самите "качества" на велосипеда просто няма смисъл да се обсъждат.
Ако пък искаш хем да е планински велосипед, хем с двойно окачване, тогава ще трябва да заделиш доста повече пари, дори ако го купуваш на старо.
Съжалявам, че може би никой от отговорите няма да е това, което искаш да чуеш, но това е положението.
Темата я заключвам, тъй като ако продължаваш да искаш велосипед от тоя тип, просто няма смисъл да го обсъждаме повече. Ако пък се насочиш към някой от смислените варианти, за тях има други теми или дори други раздели.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти