Избор на MTB колело

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Избор на MTB колело

Мнениеот kobso1245 » Нед Авг 04, 2013 3:54 pm

zzz написа:Ами аз ако си взема скота от 2013 смятам да го надграждам,най-малкото една добра вилка нова задна спирачка може би и нови капли. Според мен скота е по-добър от драга ? (ако не е така моля да обясниш какви са предимствата на драга пред скота)

Ако сериозно смяташ да надграждаш просто не виждам смисъл да даваш толкова много пари(а и ще трябва да му смениш скоростната система обезателно или поне курбелите, че тия...) заради едната рамка(а и също така Ц1-цата се е доказала рамка).
Ако смяташ наистина да надграждаш-Драг Ц1 Про-движението му е една идея по-добро от това на Скот-а, вилките са еднакви, за колелата не съм много сигурен, но би трябвало да издържат известно време, единствено спирачките са В-брейк(за тези на Скот-а нищо не мога да кажа, от четене знам, че не са много добри,все пак и те са начален клас). Общо взето това е, а разликата е 200лв в цената.
За плюсовете на ТЕ пред Скот-по-добра вилка, по-добри спирачки, колелата са доста добри(каплите са Магма и държат на бой),движението е горе/долу еднакъв клас(не пише какви са курбелите) и това е общо взето.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот zzz » Нед Авг 04, 2013 3:58 pm

Крайния ми бюджет е 880 лв. (сега е 700 септември ще е 880) Един приятел има такъв скот от 2011 мисля и го кара доста хард и нищо му няма с вилка FOX е не знам какво друго е сменял. (Не точно приятел по-скоро познат от София)
За рамката на скота също има доста позитивни мнения пък и все пак е СКОТТ :D Много му се кефя на това колело не знам защо,но просто.... също така не искам да се прецаквам все пак. :)
zzz

Рейтинг: 1160

Мнениеот kobso1245 » Нед Авг 04, 2013 4:01 pm

zzz написа:Крайния ми бюджет е 880 лв. (сега е 700 септември ще е 880) Един приятел има такъв скот от 2011 мисля и го кара доста хард и нищо му няма с вилка FOX е не знам какво друго е сменял. (Не точно приятел по-скоро познат от София)

Ехееееее то до септември ще има още доста оферти.
А и щом кара с FOX вероятно още бая работи са сменени.
kobso1245

Мнениеот KaLO_1407 » Нед Авг 04, 2013 4:06 pm

Според мен геометрията на Драга е по-удобна за надолу и не чак толкова за въртене. На Скота теометрията ми се струва една идея по-универсална-както за нагоре , така и за надолу. Ако не съм прав, моля да бъда поправен. :agree:
"След двадесет години повече ще съжалявате за нещата, които не сте направили, отколкото за нещата, които сте направили…"
KaLO_1407

Рейтинг: 1131

Мнениеот angel666 » Нед Авг 04, 2013 4:09 pm

По-добре вземи ц1-цата :)
с по-хубави части е
Аватар
angel666

Рейтинг: 1159

Мнениеот zzz » Нед Авг 04, 2013 4:12 pm

Ами аз ще следя до септември,но ако нищо не ми привлече окото вземам скота. А колко горе долу ще ми излезе FOX-а с всички подобрения,който са нужни. Аз до година по това време предполагам ще имам FOX (поне към вилка фокс съм се насочил) Относно геометрията лично на мен драга не ми е много удобен,аз и за това когато ми го предлагат отказвам, докато скота ми е по-удобен аз сега на скоро пробвах и двете. Не знам дали Ц1 е с по-хубави части,но както казах не ми е много удобен пък и аз ще надграждам. :agree: (Пък и бюджета не ми стига за Ц1)
zzz

Мнениеот angel666 » Нед Авг 04, 2013 4:32 pm

Щом скота ти е удобен защо не вземеш само рамка и да си го направиш с по-добри части, защото няма смисъл да даваш 900лв за колело с най-нисък клас части и после да съжаляваш :)
Аватар
angel666

Мнениеот zzz » Нед Авг 04, 2013 4:59 pm

Ами то така все едно да си купя колело на части аз не мога да подбера частите а след това да ги сглобя (нямам опит) на,части по евтино ли ще ми излезе ?
zzz

Мнениеот KaLO_1407 » Нед Авг 04, 2013 5:10 pm

Не. Но пък ще е много по-добро.
"След двадесет години повече ще съжалявате за нещата, които не сте направили, отколкото за нещата, които сте направили…"
KaLO_1407

Мнениеот angel666 » Нед Авг 04, 2013 5:35 pm

Ако дебнеш пазара за оферти за 900лв ще направиш добро колело
Аватар
angel666

Мнениеот zzz » Нед Авг 04, 2013 6:05 pm

Ами аз до година по това време мога да вложа същите пари за колелото. Просто искам да знам дали скота ще ме издържи до тогава,защото не мога да си купя колело на части.
zzz

Мнениеот kobso1245 » Нед Авг 04, 2013 6:07 pm

angel666 написа:Ако дебнеш пазара за оферти за 900лв ще направиш добро колело

Е то една качествена вилка е от порядъка на 500лв, та тия 900лв некакси не ги виждам....(лично мнение)
Наистина, щом не си на зор и още събираш даже най-добре ще е да изчакаш края на сезона, тогава падат цените, а и има доста разпродажби по родни/чужди магазини/сайтове.
kobso1245

Мнениеот zzz » Нед Авг 04, 2013 6:17 pm

А възможно ли е някой от по-класните scott voltage да му падне цената до 900 или да не се надявам ? :dontknow:
zzz

Мнениеот angel666 » Нед Авг 04, 2013 9:20 pm

kobso1245 написа:

Е то една качествена вилка е от порядъка на 500лв, та тия 900лв некакси не ги виждам....(лично мнение)
Наистина, щом не си на зор и още събираш даже най-добре ще е да изчакаш края на сезона, тогава падат цените, а и има доста разпродажби по родни/чужди магазини/сайтове.

не е казано да е от 500лв, но една тора (аз съм с такава и е много добра) втора ръка са по 150 лв,която е 10 пъти по-добра от вилката на скота xct и едни капли за към 200лв и рамката 200, спирачки около 120-130лв , курбели още към 50 с педалите 70, скорости от пазара ако намери на оферта към 100-тина лв и останалите дреболии
е може да го надвиши съвсем малко, но ще стане много по-добро от скота :)
Аватар
angel666

Мнениеот zzz » Нед Авг 04, 2013 10:29 pm

angel666 написа:
kobso1245 написа:

не е казано да е от 500лв, но една тора (аз съм с такава и е много добра) втора ръка са по 150 лв,която е 10 пъти по-добра от вилката на скота xct и едни капли за към 200лв и рамката 200, спирачки около 120-130лв , курбели още към 50 с педалите 70, скорости от пазара ако намери на оферта към 100-тина лв и останалите дреболии
е може да го надвиши съвсем малко, но ще стане много по-добро от скота :)

Много добра идея !!! :clap: Според теб дали ще се справя имайки предвид,че нямам опит. Аз мисля да взема рамката на скота,а каплите могат да почакат аз ще взема временно на старото колело,но все пак дали няма да ми е трудно да го сглобя това колело ? :dontknow:
zzz

Мнениеот KaLO_1407 » Пон Авг 05, 2013 9:26 pm

Всеки се учи. Ако имаш затруднения и въпроси може да питаш нас. Нали за тва е форума.
KaLO_1407

Мнениеот zzz » Пон Авг 05, 2013 11:37 pm

Как е тази вилка ? - http://ridespot.net/bg/bike-forks/20140 ... l-rim.html , http://www.sram.com/rockshox/products/xc-28-tk-mg
Кажете мнение за тази рамка - http://www.scott.bg/bg/ramki/134--volta ... -2012.html , не мога да намеря друга voltage ако някой може да намери, да дава. :agree: (Съвместима ли е с вилката; 120мм. или 100мм. [аз мисля 120мм.] )
Дайте препоръка за хубава задна спирачка,защото си мислех задната да е дискова,а предната V-brake.
zzz

Мнениеот KaLO_1407 » Вто Авг 06, 2013 7:56 am

1. Вилката е съвместима с рамката.
2. Вилката е за ХС
3. Няма смисъл да слагаш дискове отзад, а в-брейк отпред. По-добре обратното.
4. Може да погледнеш Shimano BR-M395W и ротор Tektro Wave 180мм.
5. Спирачката върви в комлект с маркуч, накладки, ръкохватка и е обезвъздушена.
6. Спирачката е хидравлична. :beer:
KaLO_1407

Мнениеот mikaelyan » Вто Авг 06, 2013 7:57 am

zzz написа:Дайте препоръка за хубава задна спирачка,защото си мислех задната да е дискова,а предната V-brake.

Аз бих подходил точно наобратно, имайки предвид, че колелото (колата, обекта) спира предимно с предните спирачки ... Учи се по физика, вече не си спомням в кой клас беше! :D
Накратно - ако ще са различни, отпред дискови, отзад ви-брейк.
Аватар
mikaelyan

Рейтинг: 1233

Мнениеот kobso1245 » Вто Авг 06, 2013 9:32 am

За вилката няма какво да се коментира-чисто XC.
За спирачките-най-добре разгледай втора ръка, нещо от рода на Juicy 5/7,Quad Deuce FR, Shimano 486.
Разгледай SR Suntour Duro DJ, доста издръжлива е, също така може би Duro FR на старо, въпреки че не съм виждал много-много.(за вилки става въпрос)
kobso1245

Мнениеот vatakov » Вто Авг 06, 2013 1:05 pm

Здравей!

Първо гледам, че не си на ясно какво ще караш, пътеки в гората или ще се спускаш или скачаш????

Ако търсиш сериозно колело за тези пари трябва да си наясно, че няма да намериш почти нищо освен една рамка или вилка. Покарай, натрупай опит и малко умения и сам ще разбереш какво искаш. Всеки има индивидуални изисквания и стил на каране, затова нещо което е добро за един може да не е добро за теб, сам трябва да стигнеш до извода какво ти върши работа и какво не.
Ако не си наясно е по-добре едно твърдаче нисък клас като кроса, драга, рамчето и тем подобни.

Отговори си на следните въпроси:

1. Какъв стил ще караш?
2. До колко ти стигат уменията? (защото и най-доброто колело да вземеш ако не можеш да го караш голям смисъл от него няма)

Ако имаш умения и с шосеен велосипед може да се кара така.

Прочети малко тези:

http://mtb-bg.com/index.php/special/focus

http://mtb-bg.com/index.php/special/tips

За ориентир прилично твърдаче за по-сериозно каране представлява нещо такова и е на цена от "Complete bike price: £2000" ново.

С тези 900 лв можеш да си вземеш цяло колело на старо от Англия да речем (за да не говоря напразно ти давам пример това и това) което да ти върши прилична работа но само ако си наясно каква геометрия и окомплектовка ще ти приляга най-добре на стила ти на каране, а това никой освен теб не може да ти го каже.

Ето ти и една прилична рамка за аграрене.

А колкото до размера на рамката това си зависи изцяло от стила на каране и дисциплината за която ще я използваш, аз например карам 15" рамка а съм висок 185 см, но тя се равнява на 18"-19" рамка по дължина на ефективната горна тръба и има различна геометрия от колелата за ХС.

В заключение, ако не знаеш какво искаш (а ти не си наясно) си вземи едно от първоначално изброените колела, каска, ръкавици, наколенки и си карай.

Надявам се да съм бил полезен с нещо.

:beer:
Продавам: Рамка за dual slalom/4X; Педали Azonic Accelerator
Аватар
vatakov

Рейтинг: 1765

Мнениеот angel666 » Вто Авг 06, 2013 2:57 pm

Офертата за on one-определено не е за изпускане ;)
Аватар
angel666

Мнениеот zzz » Вто Авг 06, 2013 4:18 pm

vatakov написа:Здравей!

Първо гледам, че не си на ясно какво ще караш, пътеки в гората или ще се спускаш или скачаш????

Ако търсиш сериозно колело за тези пари трябва да си наясно, че няма да намериш почти нищо освен една рамка или вилка. Покарай, натрупай опит и малко умения и сам ще разбереш какво искаш. Всеки има индивидуални изисквания и стил на каране, затова нещо което е добро за един може да не е добро за теб, сам трябва да стигнеш до извода какво ти върши работа и какво не.
Ако не си наясно е по-добре едно твърдаче нисък клас като кроса, драга, рамчето и тем подобни.

Отговори си на следните въпроси:

1. Какъв стил ще караш?
2. До колко ти стигат уменията? (защото и най-доброто колело да вземеш ако не можеш да го караш голям смисъл от него няма)

Ако имаш умения и с шосеен велосипед може да се кара така.

Прочети малко тези:

http://mtb-bg.com/index.php/special/focus

http://mtb-bg.com/index.php/special/tips

За ориентир прилично твърдаче за по-сериозно каране представлява нещо такова и е на цена от "Complete bike price: £2000" ново.

С тези 900 лв можеш да си вземеш цяло колело на старо от Англия да речем (за да не говоря напразно ти давам пример това и това) което да ти върши прилична работа но само ако си наясно каква геометрия и окомплектовка ще ти приляга най-добре на стила ти на каране, а това никой освен теб не може да ти го каже.

Ето ти и една прилична рамка за аграрене.

А колкото до размера на рамката това си зависи изцяло от стила на каране и дисциплината за която ще я използваш, аз например карам 15" рамка а съм висок 185 см, но тя се равнява на 18"-19" рамка по дължина на ефективната горна тръба и има различна геометрия от колелата за ХС.

В заключение, ако не знаеш какво искаш (а ти не си наясно) си вземи едно от първоначално изброените колела, каска, ръкавици, наколенки и си карай.

Надявам се да съм бил полезен с нещо.

:beer:

Ами да,доста съм объркан не знам какво искам. :rofl: Насочил съм се към два стила,който всъщност са несъвместими - дърт джъмп и ДХ успях да реша,че искам да скачам докато се спускам. (леки скокове) Аз нямам умения,затова и аз се бях насочил към колело от по-нисък клас,но се разубедих. Колелото към което съм се насочил сега е Scott Voltage Yz 30`13,защото след качествен ъпдейт ще става за спускане,не че не е нисък клас нооо..... Относно екипировката съм се насочил към каска Full Face ,ръкавици и протектори за колена ; Благодаря ти за помощта !
П.С. Колелото на части не си е работа (с бюджет под 1500лв.) :lol: :lol: :lol:
Последна промяна zzz на Вто Авг 06, 2013 4:27 pm, променена общо 1 път
zzz

Мнениеот KaLO_1407 » Вто Авг 06, 2013 6:31 pm

Може да си вземеш и един протектор за цяло тяло.
KaLO_1407

Мнениеот zzz » Пон Авг 12, 2013 5:53 pm

Попаднах на една оферта от форума за скот волтич и искам да ви попитам заслужава ли си : viewtopic.php?f=16&t=143539
zzz

Мнениеот vatakov » Вто Авг 13, 2013 12:29 pm

Незнам дали си наясно, че между YZ30 и YZ1 / YZ0 няма нищо общо като геометрия и като изработка на рамката.
Това е съвсем нисък клас колело за XC и ако рамката е малко по-добре направена от тези на крос или спринт или тем подобни (което не значи че ще счупиш която и да е от тези рамки) имаш начален клас компоненти.

Няма да ти е удобно с каквито и части да му сложиш нито за скачане нито за по агресивно каране, като геометрия (нещо с което май не си много запознат).

Материала на рамката също е от голямо значение, за да е здрава алуминиевата рамка е необходимо тръбите и да са значително по-дебели от същата като здравина рамка направена от хром-молибден, което води до значително по твърдата и возия и пренася повечето вибрации от пътя директно в теб. Това е важно ако ще караш в планината.

Насочил съм се към два стила,който всъщност са несъвместими - дърт джъмп и ДХ успях да реша,че искам да скачам докато се спускам. (леки скокове)

Едно от решенията е NS Surge, имаше ги нови по 300 и нещо лева на промоция (рамката), става както за скачане така и за спускане и за въртене. Разгледай On-One и подобни. Или си взимай едно по-обикновенно колело, учи се и си карай докато сам не си отговориш на въпросите.
Аватар
vatakov

Мнениеот zzz » Вто Авг 13, 2013 1:27 pm

Ами един приятел ми каза да си вземам сега RAM HT1,a след това да си взема нова рамка (мисля да е dartmoor hornet или NS Surge) и нова вилка. Това по-добър вариант ли е ?
zzz

Мнениеот vatakov » Вто Авг 13, 2013 3:44 pm

Като вземеш цяло колело с части предназначени за друго (различно от това което искаш да караш) и като му смениш рамката с някоя от въпросните ще трябва да смениш и частите в последствие.

Ще ти разкажа малко от мойте мъки
В началото си купих колело от "метро" което уж било за планина с дискови спирачки и тем подобни. Покарах го в парка и бях най-доволният човек мислейки, че карам много добро колело. Е, качих се на Витоша и резултата беше изкривено кормило счупен педал и малко охлузвания по мен. Почнах да му сменям части, нова вилка (RS Tora) ново кормило и лапа Truvativ Holzfeller и др.Започнах да го карам по по-лесни пътеки и всичко беше наред докато не отидох на трасето за DH под лифта на Витоша. Тогава разбрах що за стока са евтините дискови спирачки като на едната скъсах жилото от стискане а на другата се изкриви апаратчето като горещ кашкавал и все не спират, за гумите няма дори да коментирам :D . Паднаха ми курбелите на 1100км (имах велокомп) от квадрата на средното и тем подобни проблеми причинени от некомпетентен карач опитващ се да скача стълби или тем подобни и евтини или предназначени за друго компоненти.
Междувременно си събирах пари и си купувах лека полека част по част изцяло ново колело предназначено за това което карам, отне ми близо година.

Ако си схванал намека, или си взимай нещо предназначено за това което смяташ че ще караш (на части или цяло) или си взимай някое от първоначално изброените в темата колела.

Иначе сърджа на мене ми харесва повече и се кара по друг начин спямо хорнета ( и двата съм ги карал/пробвал като и двете са прилични)
Сърджа е от стомана а хорнета е от алуминий. Имат и други разлики, използвай търсачки в нета и чети, всичко това е описано само да има кой да го чете.

Айде успех с избора :beer:
Аватар
vatakov

Мнениеот zzz » Вто Авг 13, 2013 7:00 pm

Писна ми вече. :banghead: От 2 месеца всяка вечер си лягам с мисълта,че утре ще си поръчам колело. Когато съм на компютъра постоянно ровя,чета,търся. :xx(: А можеш ли ти да ми кажеш най-добрия избор? (900лв. макс)
zzz

Мнениеот Weider » Сря Авг 14, 2013 8:52 am

zzz написа:Писна ми вече. :banghead: От 2 месеца всяка вечер си лягам с мисълта,че утре ще си поръчам колело. Когато съм на компютъра постоянно ровя,чета,търся. :xx(: А можеш ли ти да ми кажеш най-добрия избор? (900лв. макс)

Разгледай миналогодишния cross big foot - 889лв.
Weider

Рейтинг: 1200

ПредишнаСледваща

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти