Сбирденщайн AKA Cyborg

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Сбирденщайн AKA Cyborg

Мнениеот DrioniD » Пон Юли 09, 2012 3:08 pm

Здравейте
Искам да ви представя моето 1-во колело което не е купено от метро :eyebrow:

--Малко предистория: купих си вилка Zoom ch-650dh за рождения за да я сложа на едно колело спринт ще му кача снимки и на него, но се оказа че вилката нестава на тая рамка и от там си купих рамка след което имах нужда и от чашки. В драг ме убедиха да си взема малко по хубави чашки, после се наложиха нов преден обтегач че тая рамка е 31.8 а стария обтегач беше с по малка халка за захващане от там се наложи и нови колче за седалката, а и тва колче не беше с "жабка" а за седалка на релси та и седалка купих. Накрая стигнах до извода че ми трябват и ос касета а не обикновена ос и курбелите старите не вървяха на вида вече, 1 педал намерих от битака за 1 левче който изглеждаше готин и комбинираните команди :D и така от старото колело останаха само задните венци, каплите, гумите, обтегача, кормилото и v-break спирачките...--

За мое голямо удоволствие си го сглобих почти сам, момчетата от драг до военно медицинска ми казаха и показаха тва онова, навиха ми няколко бота и доста идеи за упгрейд и така стана маниа. Сега обмислям това да го довърша с упгрейд на ZOOM-a колкото и тъпо да звучи, но след като видях сущия ZOOM с 17 см ход полудях :crazy: :bowdown: и реших че и моя трябва да е така! (въпреки че ми препоръчаха да не го правя че ставало опасно за каране ама мене много ме изкефи)

Ето частите които съм сложил:
Рамка: Rambler X-sport алуминиева 1,800кг - 50лв
Вилка: Zoom ch-650dh - 45лв
Лапа: Zoom - 5лв
Чашки: VP-A77C - 30 лв
Ос касета: VP-BC82 - 17лв
Кормило: от старото колело (незнайния войн) -----
Спирачки: Обикновени V-break от старото колело (спират отлично из града) ------
Комбинирани команди: SAIGUAN (евтини китайци от битака) - 10лв
Капли: Crosser (от старото колело) - 40 лв
Гуми: от кирков :D по 7 лв парчето 1.95x26 (тях също ще ги сменя с някакви 2.25 да изглежда по внушително) - 14 лв
Преден обтегач: Shimano (най-ефтиния модел) - 7 лв
Зaден обтегач: Shimano Tourney - 15 лв
Курбели: Cyclone Precision - 20 лв
Педали: на белия пише Crankbrothers другия е много зле :look: - 1 лв
Колче за седалка: Point 26.8mm - 20 лв
Седалка: Alpine Royal Gel - 10 лв
Грипове: от кауфланд :lol: - 3 лв
Верига: и тя от старото колело остана -----

266 лв излиза горе долу колелцето и ми върши страхотна работа за тия пари, супер доволен. Направих го по свой вкус и ми вози чук

Това е от мен, дано съм дал някоя добра идея и вие да си направите едно бюджетно колелце по свой вкус и да се забавлявате докато го сглобявате :popcorn: :wavey:

ПП: колелото е само за града и евентуално някоя друга пътечка

Спецялни благодарности към Веселин Станишев и екипа му в ДРАГА до военно медицинска академия в София :bowdown: :beer:
Прикачени файлове
DSC00344.JPG
Старото колело
(266.45 KiB) 279 пъти
DSC00342.JPG
Старото колело
(286.48 KiB) 206 пъти
9.JPG
9.JPG (268.88 KiB) Прегледано 5363 пъти
7.JPG
7.JPG (441.26 KiB) Прегледано 1357 пъти
6.JPG
6.JPG (276.36 KiB) Прегледано 1318 пъти
5.JPG
5.JPG (309.7 KiB) Прегледано 1332 пъти
4.JPG
4.JPG (398.63 KiB) Прегледано 1325 пъти
3.JPG
3.JPG (409.78 KiB) Прегледано 1320 пъти
2.JPG
2.JPG (217.9 KiB) Прегледано 5359 пъти
1.JPG
1.JPG (386.52 KiB) Прегледано 1287 пъти
DrioniD

Рейтинг: 1200

Re: Сбирденщайн AKA Cyborg

Мнениеот Ozzie » Пон Юли 09, 2012 8:55 pm

DrioniD написа:Сега обмислям това да го довърша с упгрейд на ZOOM-a колкото и тъпо да звучи, но след като видях сущия ZOOM с 17 см ход полудях и реших че и моя трябва да е така!

Нищо лично, ноооо.... Приятно зачукване. :love:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот DrioniD » Пет Юли 13, 2012 9:26 pm

Всичко е до смяна на пластмасовите парчета които се намират в коловете с пружини и като цяло избор на пружини с мекост нужна за килограмите на дадения човек, останалото е добро смазване и стават нещата, не трябва 12 кила мозък за тая работа нито груби инструменти като чукове и менгемета както се гаврят по други теми за тая вилка :rofl:
DrioniD

Мнениеот Ozzie » Пет Юли 13, 2012 11:05 pm

Успех.
Пробвай да вдигнеш хода на 250 или 300 мм. Май беше възможно.
:)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот DrioniD » Съб Юли 14, 2012 9:49 am

Ама сте забавни в тоя форум :D :agree: Ако си от София искаш ли да те водя да се повозиш на такава вилка с 17см ход да се съгласиш най-накрая и да ти мине :lol:
DrioniD

Мнениеот Ozzie » Съб Юли 14, 2012 5:03 pm

Под аватара ми пише от къде съм. :)
Возил съм се на такъв ZOOM. Все тая колко ще му е хода.
Пожелавам ти един ден да се сдобиеш с истинска вилка, а не такава която представлява две тръби с пружина в тях.
Аватар
Ozzie

Мнениеот DrioniD » Пон Юли 16, 2012 5:26 am

А дойдохме си на думата, важното е че може да се вдигне хода за малко повече удобство, но вилката си остава шит при всички положения, а колкото до пожеланието дай боже :agree:
DrioniD

Мнениеот DrioniD » Пон Юли 16, 2012 8:57 pm

13 сантима са на ниво вече обаче повече няма да я ръчкам че гумата ше строши короната след още някой сант.. :eyebrow:
обаче възникна един друг проблем - в ботушите почна да се събира голямо въздушно напрежение като се надъни вилката и семерингите пукат като тапи от шампанско и хвърчат нагоре по коловете... някаква идея как да ги задържа на място? (без да си купувам нова вилка по възможност че в момента бюджета не ми го позволява) :popcorn:
DrioniD

Мнениеот Yavkata » Вто Юли 17, 2012 6:08 am

Ооо, въздържах се да пиша в темата ти щото съм много сантиментален, ама за тунинг идеи за точно тази вилка няма как да се удържа. Доколкото схванах при сериозен натиск семерингите изкачат от гнездата си, изстреляни като от въздушна пушка? Тук има много и най-различни технически решения.
1. Да се намали въздушното напрежение:
а)пробиват се редица дупки по ботушите, така въздуха частично ще бяга и ще намали налягането.
б)По стейшъните надлъжно се прокарват въздуховодни каналчета.
в)вместо по ботушите дупки може да се пробият и по стейшъните, би трябвало също да има ефект.
2.Да се фиксират се семерингите.Хубавото тук е, че ще запази функцията "въздушна пружина" на вилката.
а) с лепило от типа локтайд .
б) с рапидки.
3.Да се действа радикално и да се махнат семерингите, така и вилката ще се олекоти.

Има и доста други идеи които ми хрумват, и някой ден ще ги събера в една "Най-Важна Тема", щото както и друг път съм споделял, няма вилка която да подлежи на повече тунинг от тази. И пак ще се повторя....заводските настройки са и толкова добри и съвършенни , че не може да се надминат при какъвто и да е тунинг. Всъщност тази вилка е изключителна, и не занм , защо слагат рамки и колела към нея, според мен може да се ползва напълно самостоятелно.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот DrioniD » Вто Юли 17, 2012 9:32 am

Един човек да е на моето мнение :agree:
Вилката е добра за тунинг и определено може да се регулират много неща по нея и за тия пари няма да ти е тапо ако я прецакаш или счупиш.

Идеята с залепването на семерингите ми харесва наи много само да знаеш че без тях установих че влиза доста по бързо в ход вилката а мен това ме влече въпреки че се губи въздушния ефект

Много съм доволен като цяло :bowdown:
DrioniD

Мнениеот VOLATGE » Вто Юли 17, 2012 9:57 am

Изображение
Аватар
VOLATGE

Рейтинг: 1126

Мнениеот DrioniD » Пет Юли 20, 2012 1:18 pm

Изображение
DrioniD

Мнениеот Hell_Man » Вто Юли 31, 2012 10:51 am

Искам само да ви кажа, че цялата тая работа със скъпите вилки е маркетингов номер и въздух под налягане!
Ако имах възможност веднага сменям предната си вилка със Zoom, но никой не си я дава, а тия дето я дават ѝ качват цената тройно, заради чип-тунинга, който ѝ слагат, за да може да се блокира през bluetooth в движение.
Освен това бих си срязал рамката и бих сложил и заден амортисьор Zoom, а за капак - колче Zoom с амортисьор!
did написа:А аз да питам, щото си омазах каплата с пръжки, трябва ли освен да си полирам калодките и да си шкуртаковам шината?

uCkPeH написа:Пръжки не беше ли джумерки ? Меглио-то и тях ще махне :agree:

Hell_Man

Рейтинг: 1563

Мнениеот VOLATGE » Вто Юли 31, 2012 11:18 am

Изображение
Аватар
VOLATGE

Рейтинг: 1126

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти