Помощ за новак

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Помощ за новак

Мнениеот BatVanko » Сря Мар 30, 2016 10:03 am

Здравейте!Казвам се Иван и съм от Ямбол.Бих се радвал на вашите мнения и съвети относно избора ми така да се каже на първо колело от,може би над 15г.Историята е следната до Ноември 2014г тежах около 210кг.Тогава един ден си казах,че това няма да продължи така и за това започнах стриктна диета и много,ама много спорт и за около 8-9 месеца успях да стигна до 125кг. и така ги поддържах в продължение на няколко месеца до края на Януари тази година,когато се наложи да ме оперират от херния.Продължавам да спазвам диета до колкото е възможно,но усещам,че при липса на достатъчно движение нещата стават трудно.За това искам да си взема колело с което да увелича движението си докато отново мога да бягам и ходя на фитнес нормално в смисъл докато се възтановя дотатъчно.Няма да спра да карам колело и след това,имам познати които карат и покрай тях и аз се зарибих много.Извинявам се за offtopica горе.Сега да се върнем на темата:В момента съм около 130-135кг. висок съм 188см.Колелото ще се кара главно по шосе,но е възможно и по черни пътища от време на време,за това основната ми цел е колелото да е здраво,нямам претенции за екстри или тем подобни както се казва да е "дуракоустойчиво".Бюджета ми е около 600-650лв.Също се чудих дали да си взема ново или втора употреба,като новото ще има някаква гаранция,но пък ако си взема втора употреба за тези пари предполагам ще е по-добро от ново,но пък неразбиращ като мен може лесно да бъде излъган.За това всякакви мнения и препоръки ще са добре дошли за мен.Надявам се не съм ви отегчил с горенаписания "роман".

П.С.Извинявам се за допуснатите правописни грешки,но поша от телефона.
BatVanko

Рейтинг: 1200

Re: Помощ за новак

Мнениеот carmo » Сря Мар 30, 2016 1:22 pm

За твоите данни, бюджет и шосе + черни пътища такъв тип -хибрид http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... n-mat.html е най-подходящ. Такъв тип по-рядко се среща втора ръка, а и си е риск, та по-добре ново -с гаранция. Ако ти се стори "хилаво" (това е само визуално) може да видиш и някакви МТВ 29" -примерно като това http://velosiped.bg/pazaruvaj-po-katego ... -bjal.html но ще върви по-бавно и тежко, което според мен е ненужно, ако чат-пат движиш по черни пътища, а основно караш по асфалт. Така или иначе натоварването минава през еднакви главини и спици.
carmo

Рейтинг: 1930

Мнениеот BatVanko » Чет Мар 31, 2016 8:07 am

Благодаря за отговора!А да попитам дали Drag Ontario Tem Edition ще ми върши работа,или по конкретно този велосипед : Алуминиево колело Драг Онтарио Тийм Едишън
http://olx.bg/ad/aluminievo-kolelo-drag ... 5ssDC.html
BatVanko

Мнениеот carmo » Чет Мар 31, 2016 9:02 am

Еми това си е МТВ -планинско колело, но е с асфалтови гуми. като спецификация не е кой знае какво и е доста стар модел, но поне е "мераклийско". Не пречи да се видиш с човека и пробваш байка дали ще ти е удобен. Рамката е висока и изглежда солидна, но зависи и другите компоненти в какво състояние са, и дали нещо трябва да се подменя. Иди с някои от твоите вело познати и го огледайте. Покарай за да прецениш дали мах. скорост и усилието при движение ще те устройват, но ако намериш някъде пробвай и лекотата и скоростта на хибрид.
carmo

Мнениеот BatVanko » Пет Апр 01, 2016 1:01 pm

Благодаря за мненията!Вчера си закупих чисто ново Drag ZX 9R ,и днес му навъртях около 20км.Като първо впечатление мога да кажа ,че се държа супер колелото.Рамка 21,5' и гуми 29".За около час и малко ги навъртях,но като цяло съм супер много доволен като за първо по-сериозно каране от около 15 години.
BatVanko

Мнениеот Speedmaster™ » Пет Апр 01, 2016 1:45 pm

Честито,след време ако карате главно по шосеен път може да му вземете твърда вилка и гладки гуми.Така ще намалите теглото на велосипеда и ще стане по бърз.Може малко да се наруши геометрията но ще е караемо,ако се запалите по шосеен велосипед мога да ви предложа шини и модели които ще издържат вашето тегло без проблем,твърдата вилка е следната.
http://www.velo-m.net/product/6954/tvar ... 26-29.html
Аватар
Speedmaster™

Рейтинг: 1448

Мнениеот carmo » Пет Апр 01, 2016 2:23 pm

Бат Ванко, да ти е честито, здраво, да те радва и карай с настроение, а мнението над моето предполагам е първоаприлска шега :D
carmo

Мнениеот Speedmaster™ » Пет Апр 01, 2016 2:52 pm

Изображение
Може и за шега да се зачита,наскоро зглобявах подобно но с рамка 61 и шини 26" с гуми 26х1,15 и се получи за това което ми бе предзначено,аз също по едно време бях 125кг.и постоянно ми се пукаха шините на шосейката но сега открих едни с които нямам проблеми от към тегло и натоварване.Честито още веднъж и съжалявам за спама!
Аватар
Speedmaster™

Рейтинг: 1448

Мнениеот victortrt » Пет Апр 01, 2016 2:58 pm

Какви са тези шини, ако не е тайна /може и на ЛС, ако ти се струва реклама, макар че за това е форума/.
victortrt

Рейтинг: 1759

Мнениеот carmo » Пет Апр 01, 2016 7:33 pm

Ооо, това което си сглобил ме кефи. Винаги съм харесвал японското разбиране за ърбън, а и по принцип уважавам компетентно направените импровизации. :agree:
Реших че се шегуваш защото човека вече си е избрал и купил МТВ заради предното окачване, гумите и бавните скорости, а преправянето на такова в хибрид или шосейка си е нон сенс, защото именно те трябва да се подменят -отделно геометрията на рамката е под въпрос. Вилката която си сложил ще му смъкне предницата с поне 2 инча и ще увеличи челния ъгъл поне с 2 градуса,а това не е пренебрежим, а драстично негативен ефект върху ергономията и поведението. Твърдата вилка за неговия байк трябва да е със същата височина с която е меката в момента. И без чертеж се познава по допълнителното мостче между стойките и доста по-голамото разстояние между пивотите за Ви брейка и короната. Тази вилка е за рамка проектирана за твърда вилка и не би му свършила никаква работа. Да не говорим че описанието и е подвеждащо.
carmo

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти