2 бона е супер бюджет за това, което описваш като каране, а 3000 лева е направо чудесен - мисля, че няма да имаш проблем с избора. При диапазон от време до пролетта
мисля, че ще успееш да си намериш чудесна машинка и лично ти препоръчвам да си вземеш Хардтейл (без задно окачване) Крос-кънтри колело:
Гледай да е с въздушна вилка, окомплектовка от SLX или по-горна в случай на шимано и поне GX Eagle в случай на СРАМ - и много добре си решил за спирачките:
Дискови -Хидравлични- задължително.
Всичко, което ти е препоръчано досега по-горе и още някои неща, които ми се иска някой да ми беше споменал, когато аз започвах с колоезденето:
Приеми че допълнителната екипировка - извън цената на колелото, обикновенно възлиза на около 40% допълнително финансиране и визирам следната екипировка (ще я степенувам по важност)
Абсолютно задължително:
Каска - Да - цена - от 60 до 500 лева
Ръкавици - Да - цена от 20 до 100 лева
Очила за каране - Да (Дълги години карах с очила от декатлона за 9 лева прозрачни, но с опцията да са удароустойчиви) - тук бюджета е от 10 лева и таван няма....
Качествено осветяване на теб, велосипеда и настилката - Бяла светлина (предна) и мощтна червена (тук съветвам да не пестиш средства)
препоръчителни:
Обувки за флат педали (ако караш автомати, така или иначе имаш обувки) - правят цялата разлика на света
Байк-раница - разликата между специализирана раница и такава за лаптоп/училище е от земята до небето
калници - в началото карах с тях и имаше голям смисъл - сега съм над нещата, а и в офиса ми свикнаха на свинщините

Хубаво байк-яке (някакво с мембрана да пази от вятър/дъжд или двете и да съхне бързо)
почти 100% от гумите, с които идват колелата до 2000 лева - са за боклука дори и само в градски условия - пак това е твоята основна контактна площ между теб и настилката.
нов сет хубави гуми са между 150 - 200 лева.
Седалка и педали - избора е индивидуален, и за съжаление със седалката след похарчени поне 1000 лева - все още задника ми губи битката с нея
но има едни обикновенни педали с зъбчета по ръба на платформата..., не просто, че умолявам всеки да ги изхвърли, но ако мога бих
заформил колективен иск срещу производителя за опасен за здравето продукт!
ПС: Ахх и само да спомена относно веригата/катинарче - Никога не бих си оставил колелото така, дори и да не могат да ти го откраднат, а те могат вярвай ми могат! - Ще ти свалят оборудване от колелото за 1000+ лева за 30 секунди.