Hybride ?

Въпроси, коментари и дискусии за велосипеди с цена до 1200 лв. (за твърдаци) и до 1800 лв. (за байкове с двойно окачване), независимо от предназначението им, както и за компоненти, определени от производителя им като начален клас в планинското колоездене.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Hybride ?

Мнениеот massada » Сря Фев 23, 2011 7:44 pm

може ли някой да ми обесни какво точно се има предвид под велосипед "хибрид"? между какво и какво е хибрид? мен най много ме интересува има ли велосипед с размер на каплите 28,които да става и за леко ХЦ. в този ред на мисли прилагам един link [url][/url] http://mhw-bike-house.de/shop/data/imag ... 10grey.jpg -този велосипед може ли да се кара и извън асфалта? спрял сам се на него cube curve 2010. благодаря предварително :beer: какво ли не опитах но не успях да накарам линка да се появи...
Последна промяна massada на Сря Фев 23, 2011 7:54 pm, променена общо 1 път
massada

Рейтинг: 995

Re: Hybride ?

Мнениеот drumboy » Сря Фев 23, 2011 7:53 pm

Велосипедът който си дал може да се кара XC самоче доста спокйно.
А защо търсиш точно X28 ...? :dontknow:
Основен проблем на света е,че глупаците са уверени в себе си,а умните хора са пълни
със съмнения!
Аватар
drumboy

Рейтинг: 1103

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Фев 23, 2011 7:55 pm

Ето го и българина-хибрид. Grand Canyon Велосипеда може да бъде хибрид в различни насоки, но тази която ти си посочил, аз разбирам Велосипед с 28" цолови гуми и геометрия на рамката като на XC велосипед. Различава се от типично градските понеже при тях стойката на велосипедиста е под ъгъл 90 градуса /гръб-горна тръба/. Докато при този тип велосипеди стойката е леко приведена, подходяща за по-дълги преходи. Нещо като "29er", но с не дотам изразена планинска насоченост. Дали може да се кара на черно - да, защо не - геометрията е подходяща, вилката има заключване, скоростната система/деоре в посочения от мен/, гуми.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот massada » Сря Фев 23, 2011 8:01 pm

незнам какво точно е x28 но искам велосипед с които да мога да съм достатъчно бърз на асфалтов път и ако се наложи да мога да карам и по черен път (умерено каране) понеже сам в Германия има перфектни пътища с много хубави гледки и пейсажи около тях ;) искам да мога да хващам и по малко от природата не само от асфалта.аз съм карал до сега хц имам един scott 26 размер на каплите. и тези 28-ци и са ми непозната материя
massada

Мнениеот drumboy » Сря Фев 23, 2011 9:33 pm

X28 е размер на гумите 28 цола.
Основен проблем на света е,че глупаците са уверени в себе си,а умните хора са пълни
със съмнения!
Аватар
drumboy

Рейтинг: 1103

Мнениеот Bolverk » Чет Фев 24, 2011 1:04 am

Потърси в Google.com, 29er и след това cyclocross. Кажи после като кое от двете повече си го представяш.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Рейтинг: 2000

Мнениеот obelix » Чет Фев 24, 2011 10:23 am

Какво отношение имат големите колела към скороста по асфалт? Разбирам да газят по-добре неравности за сметка на маневреност и здравина но за хубави пътища... :dontknow: Струва ми се, че крос кънтри колело с 26" колела и подходящите леки, по-тънки, по-твърди гуми няма да има никакви проблеми.
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Мнениеот massada » Чет Фев 24, 2011 5:17 pm

ами като гледам в google изобщо не ми става ясно.там велосипедите за cyclocross са с много гояма балноноcm на външните гуми,това означава че най малко са с сменени капли за да могат да движат с толкова широки гуми.мен ме интересува конкретния модел cube curve в този си базов вид дали става за леко хц ? .доколкото знам капли с размер 28 и курбели с плочи 48-38-28 брой зъби на асфалт е по динамично от мтб 42-32-22 курбел-26 капли .
massada

Мнениеот Bolverk » Пет Фев 25, 2011 9:06 pm

Такам понеже питаш за точно това колело ще ти дам отговор точно за него :)

Това е хибрид (е това никой не го знаеше нали :) ). Поради тази причина това е колело което не е най-доброто в нещо, но е хванало нещо от двата свята на колоезденето - шосейният и планинският.

Накратко:
Градски условия - идеално особенно в градове от типа на София - тоест такива в която инфраструктурата ти поднася постоянни изненади, различни всеки ден :) . Не толкова идеално ако е за градове като тези в Холандия където наличието на амортисиорна вилка е безмислено.

Планински условия - умерено. Предвид амортисиорната вилка сравнима с ХСМ при 26" велосипеди като клас може да се каже че имаш вилка която издържа планински терен. Като цяло гумите могат да бъдат или да не бъдат подменени за в планината според условията и начинът на каране. Предимството на 28" гуми е в скороста, накратко с едно завъртане на педалите се изминава по-голямо разтояние при еднакво предавателно число на скоростите спрямо 26-ца. Недостатък за планинското колоездене на 28-цата е центърът на тежеста, който е по-високо и по-голямата мекота на каплите. В случаят това колело може да се кара по леки ХС терени и туристически пътеки без притеснения.
Шосейни условия: незадоволително. Нищо няма да ти попречи в карането по асвалт. Кара се по-добре от повечето планински варианти и поради по-скоростните предавателни числа на скоростите и по-бързо. Все пак изостава и доста от колело предвидено за шесейно каране. Освен с тежест тук особен недостатък му е амортисиорната вилка.

Колкото до курбелът - той е от градски тип. Тоест е посредата между планински 44/34/22 и производни и шосеен 50/39/30 и подобни. С други думи още едни хибриден чарк в колелото позволяващ катеренето на по-големи височини и неравности както и развиването на приемлива скорост по асвалт.

Поздрави.
Времето убива !
Надеждата умира последна - заедно с теб !
Аватар
Bolverk

Рейтинг: 2000

Мнениеот obelix » Съб Фев 26, 2011 7:58 am

Bolverk написа:Предимството на 28" гуми е в скороста, накратко с едно завъртане на педалите се изминава по-голямо разтояние при еднакво предавателно число на скоростите спрямо 26-ца.

Т.е. реално променят предавателното отношение. Свободна енергия няма (поне в общоприетата физика), просто ще се върти по-тежко от мтб на уж същата предавка. Според мен автора трябва да се замисли дали това му е нужно. Аз например, с моето тяло, мтб колело (ht2) и раничка, по равен прашен път не мога да въртя на 2x9 с добър висок каданс. Следователно дори третия венец става излишен и е махнат, какво остава за по-големи колела. Ако автора смята, че при най-тежки предавки му е лесно и скучно - ок, нуждата от по-големи колела е реална. Иначе ми се струва, че се губят планински възможности без никаква полза по шосето.
Аватар
obelix

Рейтинг: 1440

Назад към Начален клас велосипеди и компоненти