Като прочетох всички мнения, взех и аз да се лашкам в какви ли не мисли. Не че съм спирал, де.
Шегата настрана, първо искам да благодаря на всички за сериозните мнения. Във всички случаи те са ценни за мен, независимо дали съвпадат с моето или не.
Ще кажа също, че аз не обичам да говоря със заобикалки, така че винаги съм се стремял да съм открит и честен с аудиторията си, дори това да ми носи негативи. Казвам го, за да разберете по-лесно и моята гл.т. към конкурса, а не да се получава развален телефон или търсене на теле под вола.
Ще започна от наглед вярното твърдение, че любителски кадри не могат/не бива да се оценяват професинално (или дори полупрофесионално), един вид, че се демотивират хората, или най-малкото, че са в неизгодна позиция. Звучи логично, но моля, погледнете пак победителите от месец март досега. Поне половината снимки са правени от любители, някои са правени с компактни фотоапарати ("сапунерки") или дори с телефон! А журито си е все такова. Значи има начин и любителска снимка да спечели одобрението му. Разбира се, в конкурса могат да бъдат забелязани и други интересни тенденции - има по-силни месеци, с по-сериозна конкуренция между кадрите, има и по-слаби, когато 1-2 снимки са отчетливи фаворити.
На второ място ще спомена наградата - да, тя е символична за кой да е професионален фотограф, а и като цяло не е голяма. Толкова мога да отделя за момента. Но наистина не е тя най-важното. Като прочетох тук, бих могъл да си кажа "Е то за мен ще е идеално да не давам награда!", а просто да има конкурс. Честно да ви кажа, наградата не е толкова с цел стимулиране на участие в конкурса - тя е много повече начин за мен поне малко да се отблагодаря на някой (поне на някой) от хората, които са публикували през изминалия месец хубави/интересни снимки в МТБ-БГ. И да го поощря по този начин, макар и минимално, да споделя свои снимки и занапред. Защото хонорари още не мога да им плащам, уви. Та така, наградата не е толкова примамка за участие, колкото си е наистина награда - за това, че някой си е направил труда да качи хубави снимки в сайта. И като за награда, най-справедливо ми се струва да бъде дадена чрез оценка от жури, което да вземе предвид и фотографските качества на номинираните снимки.
Ще повторя и на самия конкурс каква му е целта. Споменах сайтове като Facebook, Picasa и др. в съвсем друг аспект, но понеже Милко пък ги зачекна откъм удобство - да, те са много по-добри от нашата галерия, това е от ясно по-ясно. Да можех да върна 2-3 години назад, когато направихме промените в сайта, бих подходил по друг начин с галерията, но не мога. А сега преминаването към друга няма да е никак лесно, макар да ми се иска да го направя. Така че в никакъв случай не си правя илюзии, че някой ще си качва снимките в МТБ-БГ
вместо в други, по-удобни за това сайтове. То не е и нужно.
Аз тези сайтове ги споменах от друга гл.т. Да вземем за пример някое каране, особено ако е с повече хора, поне 2-3 от тях са снимали. След това се качват едни галерии с по 50, 100, 200 или 500 снимки в кой да е от изброените сайтове и да, за хората, които са участвали в карането, може би ще е интересно да разгледат всички тези снимки, но за малко по-страничните наблюдатели подобен разход на време едва ли е възможен. Да не говорим, че и достъпът до такива галерии не винаги е свободен. Към това се добавя и фактът, че обикновено само някакъв малък процент от снимките са наистина много добри и си струва да ги видят повече хора, да усетят емоцията, красотата на планинското колоездене. Дори да приемем, че аз примерно съм ги разгледал тези галерии и са ми харесали 5, 10 или 50 снимки от тях, трудно ми е да кажа на авторите им "Хора, много яки снимки, дали бихте ги качили и в МТБ-БГ, та да ги видят повече хора?". Не е редно да подхождам така, нахално е и малко грубо влизане в личната сфера на автора, макар да знам, че повечето от тях всъщност биха ги споделили, но или не им се занимава, или не им е удобна галерията, или нещо друго.
Точно заради това направих конкурса, идеята ми беше да провокирам не някакво масово качване на стотици снимки, а качване на малко на брой хубави снимки, но от повече хора, от повече карания, така че и състезателната сцена, и красотата на карането изобщо да бъдат отразени по-пълно и по-добре. Реших, че самото наличие на конкурс + възможността за спечелване на награда, биха привлекли повече интерес, повече снимащи към МТБ-БГ, за да можем всички да се радваме на такива снимки, а не само тези с достъп до профила на един или друг автор във ФБ. Ако трябва да оценя нещата след почти една година, мога да кажа, че подобрение има, но все още е недостатъчно, т.е. все още много хубави снимки остават напълно неизвестни за широката публика. Пък де да знам, може такова да си е и желанието на авторите им. Макар че по-скоро става дума не за нежелание за споделяне, колкото за неудобство - като има Facebook например, няма как да го конкурирам с галерията, ако ще да сменя и пет пъти софтуера, защото просто ФБ промени тотално начина на комуникация между хората. И точно защото повечето снимащи МТБ са изцяло любители, тяхната нагласа е, че е достатъчно да споделят снимките си с приятели във ФБ и повече да не се занимават. Напълно е разбираемо това. А моята "задача" е да намеря начин да привлека част от тези снимки, хубавите, които си заслужава да ги видят повече хора, да се появят и в сайта. Това е цялата работа.
ОК, може би конкурсът не е най-доброто средство, но кое би било по-добро? Бих обмислил всякакви предложения, но трябва да са фокусирани върху това как да бъдат стимулирани хората да надхвърлят удобството на масовото качване на всички кадри в някой от обичайните за това сайтове и да споделят подбрани снимки с по-специализирана публика, която би ги харесала. И как да бъдат поощрени такива автори, ако не с поне малка награда? Отново наблягам на това, че да конкурирам ФБ и другите откъм удобство е немислимо, направо си е изгубена кауза, дори да намеря начин да прехвърля хилядите снимки към по-добра галерия от сегашната. Някой веднага би казал да взема пример от Pinkbike, но и това не е реалистично - в Pinkbike работят на заплата няколко от най-известните МТБ фотографи и дори само това вече е разлика от такъв порядък, че прави всякакъв опит за копиране излишен. Би могло вместо конкурс да организирам томбола, ама мисля, че няма да е и наполовина толкова интересно, нито пък полезно за когото и да е. Изобщо, както и да го премислям, един такъв конкурс успява да събере на едно място доста потенциални предимства и вярно, че през тази първа година имаше доста промени по него в движение, но хубавите неща не стават от първи път, особено като са ти за първи път. Въпреки напиращия тук-там песимизъм си мисля, че в дългосрочен план може да излезе и нещо доста добро от конкурса, стига да гледаме сериозно на хубавите снимки и оценяването им, но без да се вземаме самите ние прекалено насериозно и да се сърдим на журито или на някой друг. Между другото, вече казах, че работя по привличането на още фотографи към журито, ще кажа и това, че се старая това да са хора, които имат нещо общо и с карането на колело, за да могат да усещат и тази специфична емоция. Така че аз съм готов да опитам за още една година, този път с доста по-избистрена и ясна концепция, пък ако видя, че няма смисъл, ще го преживея. А пък вие ако качвате (или изпращате и аз да ги качвам, ако ви дразни галерията) по няколко от хубавите си снимки, можете само да допринесете за по-голямо разнообразие в снимките и по-сериозна конкуренция в конкурса.