Снимка на месеца - ноември 2013 г.

В този форум публикувайте теми от следните видове:
1) Връзки и коментари за видеоматериали (клипове, пълнометражни филми и т.н.), свързани с колоезденето.
2) Теми, в които основната идея е да се пускат снимки с някаква определена тематика.
3) Теми, в които хората показват новите си велосипеди и компоненти, получават поздравления за тях и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 500 / 700 / 5

Снимка на месеца - ноември 2013 г.

Анкетата свършва на Пон Ное 25, 2013 6:57 pm

01. Теодора Господинова - По билото
3
4%
02. gottharD - True love!
26
32%
03. Величко Голев - Берковица - Ком - Берковица
0
Няма гласували
04. Йордан Георгиев - Home Mountain Bike Cup 2013
2
2%
05. Павел Галчев - Mega Enduro Mountain Hill 2013 - Старт!
0
Няма гласували
06. Петър Савов - Home Mountain Bike Cup 2013
9
11%
07. Петър Савов - Home Mountain Bike Cup 2013 - Симеон Божилов
5
6%
08. Любомир Ботушаров - Шуменско плато ХСЕ
1
1%
09. Любомир Ботушаров - Шуменско плато ХСЕ
1
1%
10. Любомир Ботушаров - Шуменско плато ХСО - Васил Василев
4
5%
11. outfaced - Краищни разходки
4
5%
12. outfaced - Краищни разходки
6
7%
13. outfaced - Краищни разходки
7
9%
14. outfaced - Краищни разходки - около махалите на с. Кузьово
0
Няма гласували
15. Дориян Тодоров - Extreme Bike Season Closing 2013 - Бойко Танчев
2
2%
16. Дориян Тодоров - Extreme Bike Season Closing 2013
2
2%
17. outfaced - Краищни разходки - към вр. Бабяшка чука
0
Няма гласували
18. Любомир Ботушаров - Западни Родопи, към махала Ниневи колиби
3
4%
19. Любомир Ботушаров - Западни родопи - от с. Кузьово към гр. Елешница
6
7%
20. Любомир Ботушаров с. Бабяк
0
Няма гласували

Общо гласове : 81

Re: Снимка на месеца - ноември 2013 г.

Мнениеот outfaced » Пет Ное 29, 2013 2:44 pm

HepBeH_XaMcTep написа:@оutfaced - Не знаех, че си имал нещо с Фото Култ!!!!

То не знам колко от тия, които го направиха все още са активно снимащи и постващи. Има вече достатъчно истински майстори с творчески търсения, които показват интересни неща. Пък и в духа на добрите български традиции малко се скараха някои хора и се отцепиха във http://photo-forum.net :D

HepBeH_XaMcTep написа:За мен наградата ( макар и символичена ) е един добър стимул да правя по-добри и нестандартни кадри. Нещо, което изисква много повече предварителна планировка.

:agree:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Пет Ное 29, 2013 4:51 pm

Като прочетох всички мнения, взех и аз да се лашкам в какви ли не мисли. Не че съм спирал, де. :D
Шегата настрана, първо искам да благодаря на всички за сериозните мнения. Във всички случаи те са ценни за мен, независимо дали съвпадат с моето или не. :agree:
Ще кажа също, че аз не обичам да говоря със заобикалки, така че винаги съм се стремял да съм открит и честен с аудиторията си, дори това да ми носи негативи. Казвам го, за да разберете по-лесно и моята гл.т. към конкурса, а не да се получава развален телефон или търсене на теле под вола.

Ще започна от наглед вярното твърдение, че любителски кадри не могат/не бива да се оценяват професинално (или дори полупрофесионално), един вид, че се демотивират хората, или най-малкото, че са в неизгодна позиция. Звучи логично, но моля, погледнете пак победителите от месец март досега. Поне половината снимки са правени от любители, някои са правени с компактни фотоапарати ("сапунерки") или дори с телефон! А журито си е все такова. Значи има начин и любителска снимка да спечели одобрението му. Разбира се, в конкурса могат да бъдат забелязани и други интересни тенденции - има по-силни месеци, с по-сериозна конкуренция между кадрите, има и по-слаби, когато 1-2 снимки са отчетливи фаворити.

На второ място ще спомена наградата - да, тя е символична за кой да е професионален фотограф, а и като цяло не е голяма. Толкова мога да отделя за момента. Но наистина не е тя най-важното. Като прочетох тук, бих могъл да си кажа "Е то за мен ще е идеално да не давам награда!", а просто да има конкурс. Честно да ви кажа, наградата не е толкова с цел стимулиране на участие в конкурса - тя е много повече начин за мен поне малко да се отблагодаря на някой (поне на някой) от хората, които са публикували през изминалия месец хубави/интересни снимки в МТБ-БГ. И да го поощря по този начин, макар и минимално, да споделя свои снимки и занапред. Защото хонорари още не мога да им плащам, уви. Та така, наградата не е толкова примамка за участие, колкото си е наистина награда - за това, че някой си е направил труда да качи хубави снимки в сайта. И като за награда, най-справедливо ми се струва да бъде дадена чрез оценка от жури, което да вземе предвид и фотографските качества на номинираните снимки.

Ще повторя и на самия конкурс каква му е целта. Споменах сайтове като Facebook, Picasa и др. в съвсем друг аспект, но понеже Милко пък ги зачекна откъм удобство - да, те са много по-добри от нашата галерия, това е от ясно по-ясно. Да можех да върна 2-3 години назад, когато направихме промените в сайта, бих подходил по друг начин с галерията, но не мога. А сега преминаването към друга няма да е никак лесно, макар да ми се иска да го направя. Така че в никакъв случай не си правя илюзии, че някой ще си качва снимките в МТБ-БГ вместо в други, по-удобни за това сайтове. То не е и нужно.
Аз тези сайтове ги споменах от друга гл.т. Да вземем за пример някое каране, особено ако е с повече хора, поне 2-3 от тях са снимали. След това се качват едни галерии с по 50, 100, 200 или 500 снимки в кой да е от изброените сайтове и да, за хората, които са участвали в карането, може би ще е интересно да разгледат всички тези снимки, но за малко по-страничните наблюдатели подобен разход на време едва ли е възможен. Да не говорим, че и достъпът до такива галерии не винаги е свободен. Към това се добавя и фактът, че обикновено само някакъв малък процент от снимките са наистина много добри и си струва да ги видят повече хора, да усетят емоцията, красотата на планинското колоездене. Дори да приемем, че аз примерно съм ги разгледал тези галерии и са ми харесали 5, 10 или 50 снимки от тях, трудно ми е да кажа на авторите им "Хора, много яки снимки, дали бихте ги качили и в МТБ-БГ, та да ги видят повече хора?". Не е редно да подхождам така, нахално е и малко грубо влизане в личната сфера на автора, макар да знам, че повечето от тях всъщност биха ги споделили, но или не им се занимава, или не им е удобна галерията, или нещо друго.
Точно заради това направих конкурса, идеята ми беше да провокирам не някакво масово качване на стотици снимки, а качване на малко на брой хубави снимки, но от повече хора, от повече карания, така че и състезателната сцена, и красотата на карането изобщо да бъдат отразени по-пълно и по-добре. Реших, че самото наличие на конкурс + възможността за спечелване на награда, биха привлекли повече интерес, повече снимащи към МТБ-БГ, за да можем всички да се радваме на такива снимки, а не само тези с достъп до профила на един или друг автор във ФБ. Ако трябва да оценя нещата след почти една година, мога да кажа, че подобрение има, но все още е недостатъчно, т.е. все още много хубави снимки остават напълно неизвестни за широката публика. Пък де да знам, може такова да си е и желанието на авторите им. Макар че по-скоро става дума не за нежелание за споделяне, колкото за неудобство - като има Facebook например, няма как да го конкурирам с галерията, ако ще да сменя и пет пъти софтуера, защото просто ФБ промени тотално начина на комуникация между хората. И точно защото повечето снимащи МТБ са изцяло любители, тяхната нагласа е, че е достатъчно да споделят снимките си с приятели във ФБ и повече да не се занимават. Напълно е разбираемо това. А моята "задача" е да намеря начин да привлека част от тези снимки, хубавите, които си заслужава да ги видят повече хора, да се появят и в сайта. Това е цялата работа.

ОК, може би конкурсът не е най-доброто средство, но кое би било по-добро? Бих обмислил всякакви предложения, но трябва да са фокусирани върху това как да бъдат стимулирани хората да надхвърлят удобството на масовото качване на всички кадри в някой от обичайните за това сайтове и да споделят подбрани снимки с по-специализирана публика, която би ги харесала. И как да бъдат поощрени такива автори, ако не с поне малка награда? Отново наблягам на това, че да конкурирам ФБ и другите откъм удобство е немислимо, направо си е изгубена кауза, дори да намеря начин да прехвърля хилядите снимки към по-добра галерия от сегашната. Някой веднага би казал да взема пример от Pinkbike, но и това не е реалистично - в Pinkbike работят на заплата няколко от най-известните МТБ фотографи и дори само това вече е разлика от такъв порядък, че прави всякакъв опит за копиране излишен. Би могло вместо конкурс да организирам томбола, ама мисля, че няма да е и наполовина толкова интересно, нито пък полезно за когото и да е. Изобщо, както и да го премислям, един такъв конкурс успява да събере на едно място доста потенциални предимства и вярно, че през тази първа година имаше доста промени по него в движение, но хубавите неща не стават от първи път, особено като са ти за първи път. Въпреки напиращия тук-там песимизъм си мисля, че в дългосрочен план може да излезе и нещо доста добро от конкурса, стига да гледаме сериозно на хубавите снимки и оценяването им, но без да се вземаме самите ние прекалено насериозно и да се сърдим на журито или на някой друг. Между другото, вече казах, че работя по привличането на още фотографи към журито, ще кажа и това, че се старая това да са хора, които имат нещо общо и с карането на колело, за да могат да усещат и тази специфична емоция. Така че аз съм готов да опитам за още една година, този път с доста по-избистрена и ясна концепция, пък ако видя, че няма смисъл, ще го преживея. А пък вие ако качвате (или изпращате и аз да ги качвам, ако ви дразни галерията) по няколко от хубавите си снимки, можете само да допринесете за по-голямо разнообразие в снимките и по-сериозна конкуренция в конкурса.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот outfaced » Пет Ное 29, 2013 6:21 pm

:beer:

Всъщност аз никъде не споменах, че съществуването на конкурса не е уместно. Това е начина. Лека полека ще се поошлайфа и модела. Нужна е просто критична маса от про-та (образно казано ... или нека са хора, за които фотографията не е само за спомен). Това са хора, които могат да снимат и имат и вътрешна потребност да споделят и за които това е мотивиращо само по себе си.

п.п. само по темата един пример, че то се наби на очи ... актуално предложение: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery ... pot/-13276
Сега личи си че автора е човек дето се кефи на карането, ама ще ме прощава ... направо е опропастил хубавия пейзаж. А потенциал има. Само трябва да се мисли, преди да се снима. :magnify:
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот fiderota » Пет Ное 29, 2013 7:25 pm

Аз пък се надявах снимката с уникално вкусното шкембе да пробие http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery ... pot/-13277 ;)
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Рейтинг: 1262

Мнениеот outfaced » Пет Ное 29, 2013 8:23 pm

fiderota написа:Аз пък се надявах снимката с уникално вкусното шкембе да пробие http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery ... pot/-13277 ;)

аааа, такива са само за лична консумация :D
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот vpravov » Пет Ное 29, 2013 9:13 pm

Малее колко се е изписало заради:
PtD написа: На гласуването виждаш отражението на мократа мечта на байкърите между 14 и 22. :idea:

А сигурно и на някой над 22. Аз лично гласувах за спечелилата снимка. Скромните ми познания по фотография, ме накараха да се замисля колко трудно е да заснемеш такъв кадър при малкото светлина в гората. Че трябва да имаш познанията: Какъв обектив да ползваш; със светкавица или без и може би най-вече да имаш достатъчно точна ръка, която да проследи обекта, така че да излезе на фокус при тази скорост и светлина. Смятам, че определено имам недостатъчни познания за да оценя техническата страна на нещата. За мене обаче е ценно и усещането, което създава кадъра. И усещането за скорост и цветовете. Ако липсваше лентата на трасето - съвсем щях да съм грабнат от кадъра. "Прекрасен есенен колорит през който преминаваш с кеф". Къде ми го сравнявате с "целувка на влюбени тинейджъри с фон колело", при това и без художествена стойност на кадъра(което е по-важно в случая, според мен).
За мокри сънища - Taylor Rain. Колелото би било бонус! :D
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот taurus13 » Съб Ное 30, 2013 8:12 am

Вижте какво, ние тук си мрънкаме само. А Админ трябва с твърда ръка да наложи ред и справедливост. Справедливостта е субективно понятие Любо, което означава, че правиш нещата както ти ги виждаш и толкова, че иначе ще ти се качим на главата. :D
Аз например не участвам в тия конкурси, щото се преценявам като снимащ за семейния албум, нищо че ник-а ми тук съвпада с колегата от Фотофорум, дет прави яки снимки(ей не разбраха някои хора, че е случайно съвпадение и все очакват от мен чудеса) и никви мерки административни не могат ме убедят, че трябва да се включа. Обаче обещавам, ако направя някоя супер случайна яка снимка да я кача, та да се похваля. :8D: За съжаление шкембе не ям, па и девойките с право на избор вече им се виждам малко поодъртял, та две успешни сюжетни линии отма ми отпаднаха. Ама Владо ако ме запознае с тая Тейлър Рейн, може да направим една байк серия.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот xcII » Нед Дек 01, 2013 12:38 am

Jмдам, нещата и тук вървят към силикон.. и Щип Умни коментари от Ямбол.

Силикон, какво е тва във фотографията, за мен, от Ямбол :))

Некой кличи с апаратура за снимане, с която не мое да пази равновесие на вуже, камо ли да издрапа баира. ed. Верно, DSLR, + Многоминутен Творчески Процес (на кой пън да се запъна и а дано тоя се очисти на тов дроп)

Некой си е извадил сапунерката за да снима как друг показва заучено положение с ръка, към шеметен пейзаж. Верно, светлина.

Некой бере охлюви за баба си. Вер о, крака.

Накрая, силикон у наше село със семи про фотографи, караши mtb. Ура :)

Спонтанност, емоция, идея? Никви. Стандартни семи про чик-ии :)
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот fiderota » Нед Дек 01, 2013 10:43 am

Емоция, да. Колко ще се харесат на другите хора, снимки направени на бързо дори леко размазани, снимайки приятеля си подпрян на колелото на някое грозно неприветливо местенце. Снимка, която за автора е всичко това- емоции, спонтанност, идеи, преживяване.
Е да може да има и хубави такива, които да стават и за конкурс, все пак затова е цялата врява. Като има такива, показвайте ги, ще им се отдаде заслуженото.
Аз гласувам за идея, изпълнение и красота.
Ето например някой спускач като види своя снимка със всичките му там емоции, които е преживял докато прелита бясно, за него е едно, аз като я видя същата тръгвам да си го премествам в другия крачол.
Тва гласуване за какво е сложено горе, да се види, избере и да сме живи и здрави. :) :snorkel:
Мразя насрещен вятър.
Аватар
fiderota

Рейтинг: 1262

Мнениеот xcII » Пон Дек 02, 2013 10:03 pm

".. Тва гласуване за какво е сложено горе, да се види, избере и да сме живи и здрави."

Точно :agree:

@Admin

Ти сам го казваш, искаш да възбудиш максимално интерес към mtb снимки, без да допускаш в същото време с качество на "съдържание", ама не само от фотогравско изпълнение. Максимално интерес е Форума, с/д мен. Не Фотофорума, обаче! Разликата е огромна и в цели, и в публика и в изпълнение.
Ясно е, че задачата не е лесна. Също така, юче трябва време, различни мкения за да се претегли и така.. Успех! :)

P.S. Интересно, кск изведнъж се повиши гледаемостта на тая тема, след като стана "разправия". Нещата щяха да си дойдат ма мястото, ако вместо умни кпментари имаше и гласуване. Щото, тогава всичко нагласено щеше да умре, ако изобщо е имало такова. А това, че щепа про фото естети са щели да останат разочаровани.. ами за тях next level - > pinkbike, да речем или Фотогорум.нет :)
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
Аватар
xcII

Мнениеот natalito » Вто Дек 03, 2013 1:43 pm

xcII написа: ние сме ора естете

:D
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот xcII » Вто Дек 03, 2013 10:14 pm

natalito написа: ние па сме от Ямбол, Италия

Аватар
xcII

Мнениеот natalito » Сря Дек 04, 2013 5:05 pm

xcII написа:
natalito написа: ние па сме от Ямбол, Италия

що се чувстваш длъжен да отговориш :lol:
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот xcII » Сря Дек 04, 2013 10:23 pm

Щот мъ кефищ, от фото гледна Точка :lol:
Аватар
xcII

Предишна

Назад към Радост за окото (видео и снимки)