''Проблем'' с вилка

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

''Проблем'' с вилка

Мнениеот Djani_Varna » Чет Юни 18, 2015 8:46 pm

Здравейте! Днес покарах на един приятел GRIP 124-Ката и останових, че сме с еднакви вилки, но моята е по-твърда..Пробвахме да регулираме твърдостта отгоре (мисля че се наричаше rebound) Не стана..Някви идеи имате ли как мога да си я направя по-мека, защото така един вид няма смисъл,а неговата е по-мека и на всяка неравност обира със сигурност повече от моята... SR Suntour XCM V3 RLO 26'' е марката и модела на вилката, не ми се вярва, че ако намажа сержените с малко машинно масло ще се оправи..Някакви идеи?
Изображение
JackHammer..Emperor
Аватар
Djani_Varna

Рейтинг: 1259

Re: ''Проблем'' с вилка

Мнениеот Pileto » Чет Юни 18, 2015 8:54 pm

не rebound трябва да регулираш (скорост на връщане), а preload на вилката - с нея се натяга пружината
разбира се ако има такава настройка, че не съм запознат с тази вилка
Последна промяна Pileto на Чет Юни 18, 2015 8:58 pm, променена общо 1 път
Pileto

Рейтинг: 1330

Мнениеот kobso1245 » Чет Юни 18, 2015 8:55 pm

Казвя се Прелоад, но не съм сигурен дали въобще прави нещо. Иначе може да си вземеш Брунокс, принципно подобрява работата.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот Djani_Varna » Чет Юни 18, 2015 9:23 pm

Моя грешка..Прелоад. Да, има такава опцията от едната страна е за заключване, а от другата е за регулиране, но никва разлика не ловя..Явно трябва да се намаже с нещо, надявам се да помогне това, но наистина има огромна разлика неговата е много по-мека, а моята е твърда, не е като да не влиза, но влиза макс 50-60мм повече не мога и да искам :D не съм по лек от него (другият колоездач, който кара грип-а), напротив, по-тежък съм, но... :dontknow:
JackHammer..Emperor
Аватар
Djani_Varna

Мнениеот anio_g » Чет Юни 18, 2015 10:41 pm

При моя ХСМ, разликата в сгъването от минимален-максимален прелоуд, когато съм статичен върху велосипеда е 0,5 см. При движение се усеща някаква разлика, но не чак толкова голяма, поне при мен.
anio_g

Рейтинг: 1180

Мнениеот Djani_Varna » Пет Юни 19, 2015 5:55 am

Ако случайно го оставя в сервиз байка и кажа, че искам по-мека вилка какво ще направят? Смисъл с едно намазване просто ще стане ли или трябва в сервиз да се прави всичко?
JackHammer..Emperor
Аватар
Djani_Varna

Мнениеот floydogi » Пет Юни 19, 2015 7:19 am

Ще стане с намазване, ама не отвън. Трябва да се отвори и да се смаже с грес. Моята като я отворих нямаше и помен от греста, с която са я сглобявали.
floydogi

Рейтинг: 1260

Мнениеот Brave » Пет Юни 19, 2015 8:34 am

Хората по-горе са го казали, но "проблема" може да се дължи на следните неща:
- Вилката ти се нуждае от профилактика - т.е. почистване и смяна на смазката по втулките. Иначе малкото подходяща смазка по краката на вилката - примерно споменатия Брунокс, също може да има изненадващо приятен ефект.
Между другото, подобна профилактика е добре да се прави доста редовно, особено ако колелото наистина се кара в планината - т.е. в условия включващи кал, прах, вода и т.н. Само като ориентир - на вилки, които са хай-енд и струват над 1000$, въпреки, че ползват висококачествени упътнения и мазането е реализирано по друг начин и съответно имат прахов и маслен семеринг, някои производители, препоръчват смяна на маслата и профилактика на всеки 50 часа каране.
- Вилката още е много нова - т.е. не се разработила. Има такъв период, в който вилката е малко по-неотзивчива, преди втулките и краката да се полират взаимно.
- Вилката е с пружина тип "твърда". Не съм сигурен, че има такива за XCM V3, но за предишните имаше два вида пружини - мека и твърда.
Brave

Рейтинг: 2000

Мнениеот Djani_Varna » Пет Юни 19, 2015 8:38 am

Благодаря ви много :) Аз карам повече на шосе, смисъл много рядко карам по черно и всъщност вилката не е видяла до сега много зор и явно все още не се е разработила..Време е май да я разработя пък нали има гаранция :deal: :lol: Благодаря на всички!
JackHammer..Emperor
Аватар
Djani_Varna

Мнениеот skulboy » Пет Юни 19, 2015 12:48 pm

Няма да е лошо да я разработиш, но го прави с акъл, че тая "гаранция" не се знае кога ще ти я признаят и кога ще хвърлят топката в твоите ръце и ще се чудиш какво да правиш. Не спи на това ухо :beer:
Нещо ме дърпа пак назад,
трудно ми е да се отскубна.
Ще го преборя щом съм млад
и държа съвестта си будна!
Аватар
skulboy

Рейтинг: 1360

Мнениеот Djani_Varna » Пет Юни 19, 2015 2:34 pm

Разбира се...Няма да го карам агресивно, нито DH. :agree:
JackHammer..Emperor
Аватар
Djani_Varna

Мнениеот Djani_Varna » Съб Юни 20, 2015 6:36 pm

Може ли да попитам последно нещо? Моята вилка е XCM-V3-MLO, а неговата е XCM-PHLO възможно ли е в от това да е разликата в твъродста?
JackHammer..Emperor
Аватар
Djani_Varna

Назад към Веломеханик