ход на SR EPICON

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

ход на SR EPICON

Мнениеот half » Съб Авг 15, 2015 7:10 pm

Вилката е епикон, купена преди малко повече от година и монтирана в сервиза от където си купих колелото, там ми я напомпиха. Не сме мерили с линия sag-a, но си е около 20мм. при 120 налични. Проблема ми е, че в магазина, който е до нас единия продавач/механик вече втори път ми казва, че трябва да се напомпи повече понеже последните 1-2 см от хода не трябвало да се ползват. Ако се сгънела толкова самата вилка щяла да "гръмне", аз съм стигал максимум до 4-5мм от края и то при спускане от драгалевския лифт (в последствие разбрах че не е за моето колело, но пък имах желание).
И така хем саг-а е добре, хем трябва да се помпи повече. Кажете кой е в грешка?
"Доброто възпитание е умението да скрием колко високо мнение имаме за себе си и колко ниско мнение имаме за другите." - Марк Твен
Аватар
half

Рейтинг: 1293

Re: ход на вилка

Мнениеот Pileto » Съб Авг 15, 2015 7:22 pm

моя епикон е напомпен на 95 пси, саг-а ми е около 15-20 мм. Тежа 87 кг, карам ХС и досега не съм стигал до края на хода. Като я купих майстора ми каза, че трябва да е на 130 пси, но тогава за две седмици каране ползвах само 3-4 см от хода и нямах саг повече от 5 мм.
Pileto

Рейтинг: 1330

Re: ход на SR EPICON

Мнениеот evin » Пон Авг 17, 2015 12:56 pm

Би трябвало помпането да не е на око, а според килограмите на ездача. Поне такива са указанията на моята вилка "Лисица"
Правилото би трябвало да се отнася до всички вилки, независимо от производителя
Прикачени файлове
fox_psi.PNG
(24.5 KiB) 211 пъти
Аватар
evin

Рейтинг: 1542

Мнениеот half » Пон Авг 17, 2015 7:21 pm

Да, но все пак за да е точен саг-а си мисля, че е и точно напомпана. Близките месеци ще я оставям за смяна на малсо и тогава ще поискам да е по килограмите ми.
Но по-скоро въпросът ми е тези 1-2 см. краен ход са си за ползване, а не за крастота, нали ?
Вярно че вилката не е най-висок клас, но не е и зуум.
"Доброто възпитание е умението да скрием колко високо мнение имаме за себе си и колко ниско мнение имаме за другите." - Марк Твен
Аватар
half

Мнениеот kobso1245 » Пон Авг 17, 2015 9:57 pm

Тези таблици невинаги са точни. На моя Рекон си имам такава табличка(на самата вилка, на боутша и), според нея съм за 135пси, в момента я карам на 180... Това е обаче, защото обичам да си карам по-агресивно и ми идва прекалено меко при "препоръките".
Иначе, ако те кефи как работи-карай си я така. Аз преди около 2 седмици се сдобих с помпа за вилки точно, за да си настроя идеалното налягане, че иначе не си е работа. Вече дали е нормално да се ползва целия или да остават 1-2см-идея си нямам. Моята макс съм я сгъвал на около 85мм(100мм е), ама ме радва как работи и не я пипам.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Авг 18, 2015 8:10 am

Купи си помпа щом имаш въздушна вилка - по този начин ще можеш да я настроиш фино, както на теб ти харесва.

Принципно е нормално да се ползва целия ход на вилката (зависи и как/къде се кара също). Това, което се се опитали да ти обяснят е bottom out - обикновено вилките са така настроени, че да са прогресивни в края на хода си, за да се намили възможността вътрешностите й да се ударят взаимно.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот damon » Вто Авг 18, 2015 11:12 am

evin написа:Би трябвало помпането да не е на око, а според килограмите на ездача. Поне такива са указанията на моята вилка "Лисица"
Правилото би трябвало да се отнася до всички вилки, независимо от производителя

Помпането не е на око, а на усет и това, което ти искаш да прави вилката. Всички тия таблици са просто една базова отправна точка за наляганията. Има дни и терени в които ще искаш вилката да ти е по-мека, други по-твърда и прочее. Същото е и с рибаунда. Трябва просто да можеш да чувстваш работата на вилката и да знаеш къде искаш да бъде. Аз карам моята Реба далеч под предписаните 135> psi - на 95-105.

Колкото до "гръмването" на вилката - странно ми звучи, при правилна работа е нормално вилката да се сгъва понякога до дъно без да предизвиква някакви повреди.
damon

Рейтинг: 1445

Мнениеот half » Вто Авг 18, 2015 11:47 am

Бях се позамислил, все пак човек, който разбира ми го каза и си викам може да е прав. Аз си я карам така от една година все по-агресино и няма проблеми. Помпа смятах да си взема още заедно с вилката, но ми казаха, че ще я напомпят и я оставих за нататъка иначе ми е ясно, че трябва да си имам.
За ботъм аута си мислех, че е буквално когато ботуша (семерингите) се удари в короната и логично вътре стане мармалад.

Благодаря за мненията, ще си я карам на моя отговорност така, ако не беше добре вече щях да съм я блъснал няколко пъти.
Аватар
half

Назад към Веломеханик