Проблем с нова касета?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Проблем с нова касета?

Мнениеот dingo1 » Нед Мар 21, 2021 6:12 pm

Здравейте на вички, нов съм тук, скоро си смених задната касета с нова 46-11, старата ми беше 28-14 до тук добре, купих си също нов дерайльор, на първите 3 скорсоти няма проблем, но след това като свалям надолу почва да ми презкача веригата от зъбите, това мисля че след 4-та надолу , зацепва за малко и пак прескача, та се чудех дали можете да ме посъветвате от къде може да е проблема, всичко по скоростите ми е ново, седя и си мисля дали да не ми идва хлабава веригата като свалям и за това да го прави, но ако я скъся дали няма да стане много къса за 46 зъба на първа предавка, а да кажа отпред плочата ми е 33 зъба, и си карам само на нея!
dingo1

Рейтинг: 1200

Re: Проблем с нова касета?

Мнениеот jayblack » Нед Мар 21, 2021 6:24 pm

Да потвърдим, за да няма неразбирателство, веригата също е нова и е правилният модел верига за броя скорости?
Pinkbike написа:... fork that is as sensitive as an emo teenager kid.
Аватар
jayblack

Рейтинг: 2000

Мнениеот dingo1 » Нед Мар 21, 2021 7:30 pm

jayblack написа:Да потвърдим, за да няма неразбирателство, веригата също е нова и е правилният модел верига за броя скорости?

Да касетата,дерайльора и веригата са чисто нови и са за 10 скорости!
dingo1

Мнениеот ЕДИН ЗАВЕТ » Нед Мар 21, 2021 7:42 pm

dingo1 написа:
jayblack написа:Да потвърдим, за да няма неразбирателство, веригата също е нова и е правилният модел верига за броя скорости?

...а командата ?! Едва ли касета 14 -28 е със 10 зъбни венци...
ЕДИН ЗАВЕТ

Рейтинг: 1183

Мнениеот dingo1 » Нед Мар 21, 2021 7:55 pm

ЕДИН ЗАВЕТ написа:
dingo1 написа:

...а командата ?! Едва ли касета 14 -28 е със 10 зъбни венци...

И нея разбира се,няма как да мина на 10 скорсоти без да си подменя цялата система!
dingo1

Мнениеот jayblack » Нед Мар 21, 2021 8:13 pm

Щом всичко е сменено и има такъв проблем ме навежда на мисълта, че ухото на рамката е криво. Вие ли скъсявахте веригата или беше свършено в сервиз?
Аватар
jayblack

Мнениеот Yash » Нед Мар 21, 2021 8:14 pm

Направи една снимка на дерайльора с верига на най-големия венец и една на най-малкия да видим дължината на веригата.

Ако веригата е добре, вариантите са: неправилно регулиран дерайльор и/или изкривено ухо.
Аватар
Yash

Рейтинг: 1980

Мнениеот Alexi » Нед Мар 21, 2021 8:19 pm

точни модели на частите + снимки
Аватар
Alexi

Мнениеот ЕДИН ЗАВЕТ » Пон Мар 22, 2021 8:50 am

Съединителното звено -бърза връзка ли е ,или - при другия вариант, при съединението -звеното не се движи /здраво стегнато / -резултат, при малкия брой зъби -малък обхват и веригата се изхвърля.Провери и този вариант-раздвижи звената на ръка. :wavey:
ЕДИН ЗАВЕТ

Рейтинг: 1183

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Мар 22, 2021 10:18 am

dingo1 написа:

Точни марка и модел?

ПП Чукча писател и Алекси вече е питал за това :D
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот dingo1 » Пон Мар 22, 2021 6:04 pm

Веригата е Шимановска с пин, мисля че беше 115 звена, касетата пак е Шимановска, както и дерайльора, иначе не ми дава да кача снимките, сега погледнах отзад леко дерайльора ми седи на една страна, да не и от това да е?
dingo1

Мнениеот jayblack » Пон Мар 22, 2021 6:53 pm

dingo1 написа:Веригата е Шимановска с пин, мисля че беше 115 звена, касетата пак е Шимановска, както и дерайльора, иначе не ми дава да кача снимките, сега погледнах отзад леко дерайльора ми седи на една страна, да не и от това да е?

Да, най-вероятно ухото на рамката е криво. Трябва или ново или да го закараш в сервиз. Има инструмент за изправяне на уши, има голяма вероятност ухото да се счупи при изправяне, ако е много криво. Задната капла трябва да ти е сравнително права, защото инструмента я ползва за ориентир в коя посока ти е криво ухото.
Аватар
jayblack

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Мар 22, 2021 7:32 pm

dingo1 написа:Веригата е Шимановска с пин, мисля че беше 115 звена, касетата пак е Шимановска, както и дерайльора, иначе не ми дава да кача снимките, сега погледнах отзад леко дерайльора ми седи на една страна, да не и от това да е?

Е значи надали са от новото Деоре M4100 серия. Няма как да подкараш 10 скоростен дерейльор на 46-11 касета без goat-link и/или смяна на клетката на дерейльора ---> примерно https://www.wolftoothcomponents.com/products/goatlink

10 скорсотни систем могат да се карат с 42-11 касета, но командата трябва да е висок клас, иначе пак е лесно да презкача както си описал. Нещо което можеш да направиш сега без да купуваш нищо е да навъртиш b-tension болта от обратната страна и така да спечелиш още няколко мм за настройка - резултатът обаче надали ще е твърде различен.

Не си спомням вече дали 11 скоростен дерейльор може да се кара с 10 скоростна команда .....
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот dingo1 » Пон Мар 22, 2021 8:09 pm

Pr3d4t0R написа:

Е значи надали са от новото Деоре M4100 серия. Няма как да подкараш 10 скоростен дерейльор на 46-11 касета без goat-link и/или смяна на клетката на дерейльора ---> примерно https://www.wolftoothcomponents.com/products/goatlink

10 скорсотни систем могат да се карат с 42-11 касета, но командата трябва да е висок клас, иначе пак е лесно да презкача както си описал. Нещо което можеш да направиш сега без да купуваш нищо е да навъртиш b-tension болта от обратната страна и така да спечелиш още няколко мм за настройка - резултатът обаче надали ще е твърде различен.

Не си спомням вече дали 11 скоростен дерейльор може да се кара с 10 скоростна команда .....

Дерайльора ми е със същото ухо, ще пробвам леко да изправя ухото за да идва прав дерайльора с веригата, срещу плочата на касетата.
dingo1

Мнениеот dingo1 » Вто Мар 23, 2021 10:35 pm

Днес пробвах да изправя ухото и го центровах точно, сега дерейльора идва точно срещу плочата, чини ми се че почна по малко да прескача но пак го има проблема на 7,8,9 и 10 скорст, дали да не скъся веригата, защото рамото на дерайльора е почти към края си, и не обтяга много!
dingo1

Мнениеот jayblack » Вто Мар 23, 2021 10:53 pm

dingo1 написа:Днес пробвах да изправя ухото и го центровах точно, сега дерейльора идва точно срещу плочата, чини ми се че почна по малко да прескача но пак го има проблема на 7,8,9 и 10 скорст, дали да не скъся веригата, защото рамото на дерайльора е почти към края си, и не обтяга много!

Няма как да преценим без да сме видяли. Иначе веригата аз лично я определям като я сложа на най-голямата предавка, без да минава през ролките на дерайльора + 2 звена (2 вътрешни и 2 външни). Ако колелото е с амортисьор отзад си търсиш подкрепление, някой трябва да седне, за да се сгъне до където трябва. След това е важно да настроиш колко е отдалечена горната ролка от касетата, така нареченият b-tension. Срамските дерайльори идват с едно пластмасово инструментче за тази цел. Трябва да се целиш горната ролка да е на 8мм от най-големия венец на касетата. Такава е спецификацията на Shimano при касета с 46 зъба.
Аватар
jayblack

Назад към Веломеханик