Няколко въпроса за наплитане на капли

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Няколко въпроса за наплитане на капли

Мнениеот Jabsco » Пон Яну 08, 2007 10:30 pm

Така, първо да кажа че в ЧЗВ не намерих точно това, което ми трябва и с търачката също, ма може и да има, на да не съм забелязал.
Та значи днес си купих една главина за диск(Deore FH-525 за IS, ако има значение), защото съм решил да махам в-брейка.Но като знаете на глвините за диск фланеца, където са дупките са спиците, е доста по-голям от на обикновенна главина. :idea: Купих я от Веломания и Нина нали ми обяснява за спиците, че трябва да са по-къси за да станат.Та проблема е, че в Байк Център ми беше казъл един от продавачите, че мога да си ползвам и старите спици, като дължината може да се компенсира с друг вид наплетка на спиците :) Казах й го тва на нея и тя ми вика, че другите плетки, освен една(която изпозват във Веломания), не струват и затова използват само нея.Та значи въпроса ми е кой е прав и кой не, защото съм чувал че в Байк Центъра не разбират толкова(макарче аз останах с друго впечатление), а пък Нина се е опитвала и преди да ме лъже?Ще се наложили да купувам нови спици и също така колко струва плетенето във Веломания, че се отплеснах и забравих да питам? :peace:
Аватар
Jabsco

Рейтинг: 1925

Мнениеот Admin » Пон Яну 08, 2007 11:20 pm

Ще трябва вероятно да смениш спиците.
Трудно е да се обобщи дали тройното кръстосване е наи-добрата плетка, но според мен за България, където не е ясно кой майстор какви плетки може добре и какви не, "класиката" си е най-сигурна :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот toxiciti » Пон Яну 08, 2007 11:29 pm

Ще трябва вероятно да смениш спиците.

най-доброто решение щото съм чувал че при другите плетки (тези които са по-малко кръстосани) се късат спици тъй като товара е върху по-малко спици
Аватар
toxiciti

Рейтинг: 1360

Мнениеот klmn » Вто Яну 09, 2007 8:11 am

Нема смисъл да се правиш на циганин за едни спици,наплитай с нови и това е. :)
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот screamBoy » Вто Яну 09, 2007 8:28 am

всичко може и дори можеш сам да си го направиш, стига да имаш време и търпение
във Веломания последния път като питах е колкото навсякъде - 5лв (наплитане+центроване)
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот nikitzo » Вто Яну 09, 2007 8:47 am

И аз имах този "проблем" преди! Точно тук (във форума) ми казаха за да нямам проблеми със стари спици и т.н. да дам 10-12 лв за нови и да ми е мирна главата. Не мисля ,че това са адски много пари от които да икономисваш.
Аватар
nikitzo

Рейтинг: 1180

Мнениеот Jabsco » Вто Яну 09, 2007 10:23 am

Ми добре.Значи ще сменя и спиците :) А за наплинатеното наистана може и сам да се опитам като се замисля.поне баща ми е наплитал преди и ще ми обясни някои неща.Ако прецакам работата ще го дам в магазина.
Благдодаря на всички :beer:
Аватар
Jabsco

Мнениеот Stuny » Вто Яну 09, 2007 10:37 am

http://sheldonbrown.com/wheelbuild.html

обаче ако е задна и ще се ползва с диск е хубаво да се направи малко по различно от показаното , писано е доста във форума
Stuny

Мнениеот Jabsco » Вто Яну 09, 2007 10:43 am

Stuny написа:http://sheldonbrown.com/wheelbuild.html

обаче ако е задна и ще се ползва с диск е хубаво да се направи малко по различно от показаното , писано е доста във форума

Благодаря :)
Аватар
Jabsco

Мнениеот Jabsco » Вто Яну 09, 2007 7:38 pm

А имам още един въпрос.Докато разглеждах новата ми главина забелязах, че разстоянието от фланеца до вилката от лявата страна е доста по-голямо от това от дясната.Как се компенсира тази разлика, защото на старата са равни разстоянията?
Аватар
Jabsco

Мнениеот bikerider » Вто Яну 09, 2007 9:13 pm

Jabsco написа:А имам още един въпрос.Докато разглеждах новата ми главина забелязах, че разстоянието от фланеца до вилката от лявата страна е доста по-голямо от това от дясната.Как се компенсира тази разлика, защото на старата са равни разстоянията?

Чрез различни по дължина спици за лявата и дясната половина на плетката.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Jabsco » Вто Яну 09, 2007 9:33 pm

bikerider написа:
Jabsco написа:А имам още един въпрос.Докато разглеждах новата ми главина забелязах, че разстоянието от фланеца до вилката от лявата страна е доста по-голямо от това от дясната.Как се компенсира тази разлика, защото на старата са равни разстоянията?

Чрез различни по дължина спици за лявата и дясната половина на плетката.

Пак благодаря
Аватар
Jabsco

Мнениеот Isidor » Пон Яну 15, 2007 9:42 am

Според мен не използвай старите спици, защото аз имах същия случай със същата главина. Настоявах да сложат старите, само защото са черни, а той нямаше по-къси от същия цвят. И сега с по-дългите гумата ми седи накриво, а човека ми каза, че ако сложа по-къси гумата ще се измести както трябва.......
:offtopic:
Rides: Santa Cruz Heckler with Fox DHX 5.0
Аватар
Isidor

Рейтинг: 1533

Мнениеот Jabsco » Пон Яну 15, 2007 10:30 am

Isidor написа:Според мен не използвай старите спици, защото аз имах същия случай със същата главина. Настоявах да сложат старите, само защото са черни, а той нямаше по-къси от същия цвят. И сега с по-дългите гумата ми седи накриво, а човека ми каза, че ако сложа по-къси гумата ще се измести както трябва.......
:offtopic:
Вече реших да ги сменям, но все пак благодаря и на теб
Аватар
Jabsco

Мнениеот pe60t0 » Пон Яну 15, 2007 10:47 pm

screamBoy написа:всичко може и дори можеш сам да си го направиш, стига да имаш време и търпение
във Веломания последния път като питах е колкото навсякъде - 5лв (наплитане+центроване)

я кажи кога последно ? и сега дали е пак толкова ?
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот klmn » Сря Яну 17, 2007 12:59 am

Хехе,още преди 2-3 месеца беше 12.
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Назад към Веломеханик