Въпрос за венците :)

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос за венците :)

Мнениеот LuDmnLuD » Съб Май 05, 2007 12:52 pm

Значи моето е с 6 венци (18 скорости), един приятел колелото му е с 21 скорости и съответно 7 венци обаче седмия му е много голям :) пише Mega rage :) и баирите въобще не ги осеща :) Има ли начин да се сложи такова нещо и на моето ? :)

колелo : proton ultra
LuDmnLuD

Рейтинг: 1200

Мнениеот bestbikes » Съб Май 05, 2007 1:12 pm

Ами по принцип не е проблем да се сменят венците ама трябва да се настрои и дрейлара и става малко сложно. Но за един механик не е никакъв проблем :)

Но ми кажи какво точно е колелото на приятеля ти да видя дали ще има съвместимост защото при не всички може ;)

поздрави.
bestbikes

Мнениеот Black cat » Съб Май 05, 2007 2:00 pm

Възможно е стига дерайльора да е съвместим с MEGARANGE и да намириш нова или втора ръка касета MEGARANGE (вероятно на резба зависи от главината ти)
Аватар
Black cat

Рейтинг: 1960

Мнениеот LuDmnLuD » Съб Май 05, 2007 3:39 pm

А колко горе долу пари струва един такъв ? :) И да кажеме че дрейлора не е съвместим, може ли да се сложи друг и колко горе долу пари е той ? :)

bestbikes, после ще сложа модела и марката на онова колело ;)

EDIT : Ето тука видях един дрейлор http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... ts_id=1008 който е съвместим.. не е кой знае колко скъп :) Защото моя е доста стар и се съмнявам че има съвместимост.. ама знам ли :) А мегаранге търсих ама не можах да намеря.
LuDmnLuD

Мнениеот jivkonik » Съб Май 05, 2007 6:51 pm

Не забрявяй, че трябва да сложиш и нови команди - или поне задната (да стане седмица), което ще ти е разход също!
Аватар
jivkonik

Рейтинг: 2000

Мнениеот Black cat » Съб Май 05, 2007 7:50 pm

Я по-добре си карай така освен ако ти се дават 40-50лв. само за лека предавка.

П.С. 31 + 16 + 20 = 67лв + 5-6лв за монтаж -просто не си струва
Аватар
Black cat

Рейтинг: 1960

Мнениеот URNEST » Нед Май 06, 2007 11:24 am

Ако искаш за 10лв продавам такъв оптегач,без абсолютно никакви проблеми. http://www.eshop-gorgona.com/catalog/pr ... ts_id=1007

За справка:
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=22560
Аватар
URNEST

Мнениеот LuDmnLuD » Нед Май 06, 2007 11:31 am

Ако беше от София, щях да го взема ;) Успех с продажбата.
LuDmnLuD

Мнениеот did » Нед Май 06, 2007 11:45 am

@LuDmnLuD:

Виждам, че си пуснал в пазара тема, в която търсиш венци с Мегарейндж.

Откажи се! Такова нещо не се купува втора употреба, щото се скапва и износва бързо!!! Ако смениш венците, ще трябва да сменяш вероятно и веригата. Освен това ще се набуташ за дераельор Мегарейндж, който е най-големия боклук, който човек може да си сложи на колелото. Ще изскочат и още поне 2-3 проблема, за които ще ти трябват пари и време и накрая ще имаш по-лошо работещо колело и ще си чукаш главата в стената.

Да ъпгрейдваш тоя Протон до 7 венеца с Мегарейндж е безсмислено хвърляне на пари. Карай си го така докато издържи, а постепенно събирай пари за главина на шлици, нормални венци осмица за шлици (на които най-големия венец е почти като онова тенеке, наречено Мегарейндж), нова верига, дераельор и команди. А най добре за ново колело. Всеки лев, даден сега за сега замисления от теб ъпгрейд, е хвърлен на вятъра!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот danislav_qmghp » Пон Май 14, 2007 11:12 pm

аз да вметна нещичко само :D 1 време когато бях омазан до у6и в масло и грес :^: по цял ден съм правил мноооооооооооооого "побългарявания" на много неща по механиката!!
на въпроса за мегарейнджа - задължително трябва да купи6 касетата заедно с веригата, независимо дали е нова или 2-ра ръка!! много зависи за тези 2-ра ръка, например аз винаги си купувах използвани 6тото спестявах :D :D :D но трябва да може6 да познае6 дали са 4итави 4астите!! за тва мое някой да ти помогне!! а не е задължително да сменя6 скоростите с такива за мегарейндж 6тото аз ли4но съм събирал 2 байка с части 2-ра ръка с мегарейндж венец без мегарейндж "оптега4" и си цъкаха перфектно след тва ги продадох на приятели и до сега си ги карат без ядове! а за въпросът с командата- може да не я сменя6 ако много държи6 на големият венец 1механик 6те ти я настрои да сменя на вс венци без най-малкият . тва ти е най-евтиният вариант
danislav_qmghp

Рейтинг: 991

Мнениеот jorou » Чет Май 24, 2007 10:31 am

Black cat написа:Я по-добре си карай така освен ако ти се дават 40-50лв. само за лека предавка.

П.С. 31 + 16 + 20 = 67лв + 5-6лв за монтаж -просто не си струва

И от мен едно нестандартно решение: Преди 2г. бях изправен пред същия проблем (само че на мен ми трябват високите скорости, не ниските), та тези 70 лв не бях навит да ги давам. Колелото ми беше с 3х6 скорости, и реших да сменям само задната зъбчатка с нова 7-ца, без каквото и да е било друго.
Идеята: губя мега-рейнджа и печеля 20% по-висока последна предавка(при теб е обратното) защото превключвателя ми е за 6 скорости. За смяна на дрейлора въобще и не се бях сетил.
Резултата: Настроих да се позват нормално всички 6 венеца без най-големия, на който уж нямаше да се минава, ама когато пробвах да мина на скорост 0-ва: стана!!! Само че на 0-ва скорост трябва да придържаш да не се върне на 1-ва, което не е проблем защото и без това на 0-ва се кара многооо бавно. С дрейлора който очевидно не е за мегарейдж нямах никакви проблеми. Скоро забелязах, че като съм на най-големия преден венец (48Т) и на най-големия заден (34Т) (това го правя редовно) дрейлора е много обтегнат, ама какво от това? 2 години е изкарал и всичко работи без проблеми.
Колко пари може да ти струва всичко? макс 35лв ако си го правиш сам - малко по-малко. Трябва ти единствено ключ за развиване на старата зъбчатка (~2 лв) и нова зъбчатка с мегарендж, (моята май е такава, каквото е писал колегата, а има и по-евтини от нея). Ако решиш да ти го сменят в сервиз да ти вземат 4, 5 лева както е писал колегата ;)

П.П. колелото e Cross Paralax 2000
П.П.2 Търся магазин за нови Cross-ове в София, ако знаете някой различен от Метро, да драсне едно ЛС
Аватар
jorou

Мнениеот zpaz » Пон Май 28, 2007 10:04 pm

поддържам мнeнието на did на 1000%. Mega rage е много долна система на шимано.забрави за нея!( нямам против шимано- аз карам с такъв монтаж ,но маааалко по- висок клас).този Mega rage е толкова зле ноправен( особено декласьора), че няма на къде повече. събирай за ново колело направо. а до тогава троши твоето ;) :beer:
Да сме живи, щото много здрави си умряха!!!
Аватар
zpaz

Рейтинг: 1400

Назад към Веломеханик