Сваляне на курбел

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Сваляне на курбел

Мнениеот boris_borisov » Сря Май 06, 2009 6:08 pm

Здравейте!
Днес открих, че средната плоча от предните ми зъбчатки е износена доста повече, отколкото си мислех, няколко зъба направо си липсват :bawling: Купих колелото на старо преди 1-2 месеца и още му откривам "скритите" дефекти :nono: Преди 5-6 години карах много, последните 3-4 - никак, ама сега пак съм решил да ставам колоездач :eyebrow: Та, значи, длъжен съм да кажа, че почти нищо не разбирам от монтьорска работа по велосипеда, но се надявам да понауча някои неща, за което ще съм благодарен и на някои от вас :bowdown: По темата: след като открих, че средната плоча за нищо не става, реших да се пробвам сам да я сваля :smash: Така започнах да разкривам тайните на колелото си :eyebrow: Открих например, че десният ми курбел (Shimano Deore LX) има, образно казано, 5 "лъча", за които, в общи дупки, се захващат средната и най-голямата плоча с помощта на болтчета, завиващи се в нещо като тръбички с резба отвътре. Надявам се да не предизвиквам смях у разбиращите, предупредих вече, че съм начинаещ механик :blush: След това развих болта, който захващаше (по мое мнение) десния курбел за средната ос и очаквах, че това ще е всичко, но не би :bawling: Курбелът си стои все така здраво на мястото и не мога да извадя средната плоча :bawling: Най-голямата се "изхлузи" лесно през курбела и педала, но нейния отвор е голям и го позволява, а средната не може и трябва задължително да сваля проклетия курбел :(!: ВЪПРОСЪТ: може ли някой да ми каже има ли още нещо, което държи курбела (аз не открих такова) или просто се използва някакъв специален инструмент за свалянето му? В крайна сметка колелото може да иде на ремонт при механик и всичко ще е наред, но няма да е така сладко и евтино, както ако си го направя сам :beer:
Аватар
boris_borisov

Рейтинг: 2000

Re: Сваляне на курбел

Мнениеот DTD » Сря Май 06, 2009 6:22 pm

Ако си решил да се занимаваш сериозно с колоездене, ти предлагам да си купиш инструмент за сваляне на курбели ,защото ще ти трябва сравнително често, а при механик ще ти излезе по-скъпо.
Най-евтиния който намеих и си закупих преди около седмица е http://sprintmaxcom.com/e-shop/index.ph ... 57&lang=2&
Човешката глупост е безкрайна.
DTD

Рейтинг: 1793

Мнениеот boris_borisov » Сря Май 06, 2009 6:40 pm

Благодаря ти много, DTD, за бързата реакция, значи все пак има специален инструмент! :beer: Колкото до това дали съм решил да ставам сериозен колоездач, мога да се похваля, че вчера изминах точно 112,6 км за по-малко от 13 часа общо с почивките, като около 25 км от тях бяха по маршрута Ком-Емине (от гара Лакатник до горски дом Чукава) :D То, всъщност, тоя маршрут и желанието ми да го премина с колело бяха причината да си купя по-качествен велосипед, макар и старичък :offtopic:
Аватар
boris_borisov

Мнениеот marsa » Чет Май 07, 2009 2:02 am

Един- единствен съвет за инструмента - може да потърсиш комбиниран екстрактор с 14 и 15мм ключ, ако ще разчиташ на него и занапред, защото има такива, а е твърде вероятно да ти се налижи да го използваш ;)

П-с: С какъв байк си изминал това разстояние и от къде си :wavey:
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот boris_borisov » Чет Май 07, 2009 9:26 am

marsa, благодаря за съвета, ама одеве на пазара като питах дали има комбинирани екстрактори с 14 и 15 мм, човекът ми каза, че има само 14 мм и това си бил стандарта :crazy: Ще потърся на още няколко места за всеки случай.
Колкото до колелото ми, както казах, преди 1-2 месеца си го купих на старо - Trek 9200, американско производство, алуминиева рама, 12,4 кг, компоненти Shimano Deore XT, DX, LX. Доволен съм от колелцето, здраво е, спира добре (спирачките са V-brake) и като изключим, че понякога, макар и рядко, му пада веригата и предния дерайльор се нуждае от още настройки ;), като цяло е добре. То за Ком-Емине не е и нужно кой знае какво колело, просто трябва да е достатъчно здраво, за да не се разпадне при спускане по изровени черни пътища :eyebrow: Е, и достатъчно леко, щото си има и бая носене :agree: Иначе аз живея в с.Челопек, Врачанския балкан, точно под връх Околчица.
Аватар
boris_borisov

Мнениеот Ozzie » Чет Май 07, 2009 12:00 pm

boris_borisov написа:Открих например, че десният ми курбел (Shimano Deore LX) има, образно казано, 5 "лъча"

В последните години четирилъчевия захват се е наложил сред производителите. Съответно е по- лесно да се намерят плочи за четирилъчев захват.
Не че няма и за пет, но в България ще ти е по- трудно да намериш такива.
Може да хвърлиш едно око тук.
Доставят до България, а и може да се вържеш към нечия доставка за споделяне на транспортните разходи. Имаше някъде във форума тема за съвместни пазарувания от въпросния магазин.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот boris_borisov » Чет Май 07, 2009 12:39 pm

Малее, Ozziе, 30-40 лв минимум за парче алуминий, отделно доставката!... :(!: Явно проблемът ми е по-сериозен, отколкото смятах... :dontknow: Благодаря за линка, ама преди да си поръчвам каквото и да било от чужбина, първо ще проверя по-внимателно какво се предлага в милата ни родина, дори и да не е съвсем ново, щото при очакване за поява на наследник в близките 2-3 седмици е нормално паричните потоци да не потичат само в посока на колелото :D
Аватар
boris_borisov

Мнениеот boris_borisov » Чет Май 07, 2009 2:46 pm

Ozzie, прав си, не е лесно да се намерят плочи с 5-лъчев захват... :crazy: А може ли някой да ми каже дали има различни стандарти за "5-дупковите" плочи, т.е. за разположението и разстоянията между дупките? Или мога да разчитам, че щом е с 5 дупки плочата, ще пасне на моя курбел?
Аватар
boris_borisov

Мнениеот boris_borisov » Чет Май 07, 2009 9:32 pm

Искам да се похваля на всички, че проблемът ми е решен! :beer: Изобщо няма да свалям курбела! :clap: Свързах се с човека, който ми продаде колелото, и той ми каза, че някои от зъбите нарочно са изпилени, за да може веригата по-лесно да се прехвърля между плочите при смяна на скоростите. Доколко е вярно, не знам, обаче човекът беше сигурен, че при движение нищо не се усеща, всичко си е наред, няма прескачания и си е напълно прав! Минах 112,6 км с това колело за един ден при разнообразно натоварване и не съм усетил абсолютно нищо нередно! Освен това ми обеща, че след време, когато се износят плочите, ще ми намери нови, и то барабар с курбелите, на цена, която ми се стори направо обидно ниска! :agree: Ако някой се интересува да си купи нещо от тия хора, да ми се обади да направя свръзката, коректни са и заслужават още клиенти! :bowdown:
Благодаря на всички, които се опитаха да ми помогнат, благодарение и на вас вече познавам по-добре устройството на курбела, начина на разглобяването му и видовете захващания с плочите. А тези знания със сигурност ще са ми полезни занапред в моята велокариера! :beer:
Аватар
boris_borisov

Мнениеот Ozzie » Чет Май 07, 2009 10:52 pm

boris_borisov написа:... и той ми каза, че някои от зъбите нарочно са изпилени, за да може веригата по-лесно да се прехвърля между плочите при смяна на скоростите.

Що за дивотия? Да не гони хилядни от секундата при смяната на предавка? :crazy:
Никога не съм имал проблеми при смяна на предавките. Особено с чисто нови верига и плочи. Даже тогава е "по- мазно", ако мога да се изразя така. :)
Сега се сетих друго. Понякога при смяна на отделни елементи от трансмисията, се налага пълна смяна на всички компоненти- задната касета, верига, плочи...
Та може щастието да не е пълно. ;)

boris_borisov написа:Ако някой се интересува да си купи нещо от тия хора, да ми се обади да направя свръзката, коректни са и заслужават още клиенти! :bowdown:

По- полека с емоционалните изказвания моля. :peace:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Мнениеот boris_borisov » Пет Май 08, 2009 11:20 am

Ozzie, моите почитания, разбираш ги нещата и ще е глупаво да споря с теб :agree: Както казах, проблемът тръгна оттам, че забелязах няколко (3-4) зъбчета на средната плоча, които бяха доста по-малки от останалите и реших, че едва ли е редно да е така, вероятно трябва смяна на плочата. Но е факт, че проблем при каране няма - веригата си зацепва нормално по зъбите, предавките също си се сменят нормално. Така че не се налага смяна на нито един компонент за момента, точно както си ми го каза човекът, продал ми колелото. Наистина изказването ми за него по-горе беше емоционално (под влияние на радостта, че колелото си ми е здраво и няма да пръскам пари по него :D ), но този човек (те са цяло семейство май, занимаващо се с тази работа) не ме е излъгал за нищо до момента - получих от него наистина добро колело с качествени компоненти на цена, която беше доста по-приемлива от други подобни предложения. Освен това докато си търсих вчера средна плоча, ми се обадиха с предложения няколко човека, ама един недоразбрал с колко зъба плоча ми трябва, друг ми твърдеше, че предлаганата от него с 4-лъчев захват щяла да пасне на моя 5-лъчев курбел, като просто съм я захванел на 4 места, щяло да си бъде достатъчно здраво, и т.н. :dontknow: А човекът си ми го каза в прав текст: знам за какво говориш, но на плочата й няма нищо, нарочно е направена така, работи си добре, като я изхабиш, ти намирам нови цели курбели с плочи, също толкова качествени, за ... лв (няма да кажа цената, ама е много добра :D ). Просто, ясно и най-важното - коректно. Е, как да не похвалиш такива търговци? :clap:
Аватар
boris_borisov

Мнениеот Ozzie » Пет Май 08, 2009 3:36 pm

ми има си тема в пазара за коректни / некоректни търговци
можеш да погледнеш там и да ги похвалиш
:agree:

P.S. Предлагам от тук нататък да не обръщаме темата на чат.
Аватар
Ozzie

Мнениеот NightmareHS » Пон Май 11, 2009 8:20 pm

Ако не ти се дават пари,вземаш един чук и един клин и започваш да дъниш по курбела докато го заболи и сам реши да се махне :D :D ,това е майтап разбира се :wavey: . Вземи иди на майстор най добре.
Nightmare's dream come true...!..!
Аватар
NightmareHS

Рейтинг: 1142

Мнениеот hitar_potter » Пон Май 11, 2009 9:19 pm

NIghtmareHS - не четеш.
Ако „проблемните“ зъбчета са на едно из също разстояние - заводски някои зъби се правят по-различни от останалите заради превключването. Ако не са ма едно и също разстояние - има опасност да станат дивотии в последствие, но щом сега е ок - значи си ги караш...

@Ozzie - аз ли се лъжа, или в системата верига - курбели - задна касета, чувствителните звена са веригата и венците? В смисъл, май курбелите не са чак толкова капризни откъм верига и не е толкова наложително да ги сменяш при смяна на веригата (или да сменяш верига и касета при смяна на курбелите) :dontknow:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот NightmareHS » Пон Май 11, 2009 10:16 pm

Много съжалявам!Пропуснал съм важна част и искам да се извиня за коментара,който поставих напразно. :bowdown:
Nightmare's dream come true...!..!
Аватар
NightmareHS

Рейтинг: 1142

Мнениеот boris_borisov » Вто Май 12, 2009 11:22 am

NightmareHS, идеята за чука не е лоша по принцип и понякога е най-доброто и лесно решение :smash: :D , ама все пак като начинаещ механик предпочитам правилните инструменти :D На майстор да идеш, е най-лесно (и скъпо), ама не ми се ще и за най-дребните неща да вися при майсторите, друго си е да имаш самочувствието и възможностите сам да се справиш :eyebrow: Между другото, оказа се, че в магазините с "велонасоченост" в провинцията хич не е лесно да се намери тоя екстрактор за курбели :dontknow: Така че линка към въпросния инструмент, даден по-горе, наистина е много полезен в случая :bowdown:
hitar_potter, по-малките зъбчета на средната ми плоча са 4 на брой, като 2 от тях наистина са напълно симетрично разположени :agree: Така че след твоите разяснения, съвпадащи с тези на "моя" продавач :D, поне за тях вече съм напълно сигурен, че така са си произведени, с благородна цел :beer:
Аватар
boris_borisov

Мнениеот hitar_potter » Вто Май 12, 2009 11:44 am

А другите две? Би ли направил една снимка на въпросните зъби, че нещо ме съмнява малко работата?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот boris_borisov » Вто Май 12, 2009 1:12 pm

hitar_potter, с удоволствие бих искал да пусна снимка, ама колкото и тъпо да звучи, не ми е толкова лесно :bawling: Нямам фотоапарат, колелото е на село, пак трябва да го разглобявам, за да се видят хубаво зъбчетата (а има и едни допълнителни пластинки от едната страна на плочата, за които продавачът ми загатна, че пак във връзка със смяната на скоростите са сложени, ама не ми обясни повече :crazy: ), свалянето и изпращането на снимките трябва да стане от не знам си къде... не си заслужава труда, колелото си върви добре и това е важното :agree: Темата беше за това как се сваля курбел и мисля, че който не знаеше (като мен :D ), вече знае и целта е постигната :agree: Това за плочите си е друга тема и май трябва да я обсъждаме на друго място :D (вчера четох за рейтингите, за строгото спазване на правилата във форума и, ей, то било сериозна работа :nono: Да не сърдим началниците, че ще ни санкционират :D )
Аватар
boris_borisov

Мнениеот LIL » Вто Май 12, 2009 4:04 pm

Ozzie написа:
boris_borisov написа:... и той ми каза, че някои от зъбите нарочно са изпилени, за да може веригата по-лесно да се прехвърля между плочите при смяна на скоростите.

Що за дивотия? Да не гони хилядни от секундата при смяната на предавка? :crazy:
Никога не съм имал проблеми при смяна на предавките. Особено с чисто нови верига и плочи. Даже тогава е "по- мазно", ако мога да се изразя така. :)
:

Абе, тия от линка който си посочил са ебаси тъпаците, продават некви стари плочи с износени зъби :lol: :clap:

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... delID=7095
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=10037
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... delID=3330
Аватар
LIL

Рейтинг: 1789

Мнениеот hitar_potter » Вто Май 12, 2009 6:40 pm

boris_borisov написа: (вчера четох за рейтингите, за строгото спазване на правилата във форума и, ей, то било сериозна работа :nono: Да не сърдим началниците, че ще ни санкционират :D )

Когато човек знае как да попита, отнася се с уважение към хората, към които задава въпроси и т.н., Рейтинговата система не гонаказва.Точно обратното е :agree:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Назад към Веломеханик