Здравейте!
Днес открих, че средната плоча от предните ми зъбчатки е износена доста повече, отколкото си мислех, няколко зъба направо си липсват

Купих колелото на старо преди 1-2 месеца и още му откривам "скритите" дефекти

Преди 5-6 години карах много, последните 3-4 - никак, ама сега пак съм решил да ставам колоездач

Та, значи, длъжен съм да кажа, че почти нищо не разбирам от монтьорска работа по велосипеда, но се надявам да понауча някои неща, за което ще съм благодарен и на някои от вас

По темата: след като открих, че средната плоча за нищо не става, реших да се пробвам сам да я сваля

Така започнах да разкривам тайните на колелото си

Открих например, че десният ми курбел (Shimano Deore LX) има, образно казано, 5 "лъча", за които, в общи дупки, се захващат средната и най-голямата плоча с помощта на болтчета, завиващи се в нещо като тръбички с резба отвътре. Надявам се да не предизвиквам смях у разбиращите, предупредих вече, че съм начинаещ механик

След това развих болта, който захващаше (по мое мнение) десния курбел за средната ос и очаквах, че това ще е всичко, но не би

Курбелът си стои все така здраво на мястото и не мога да извадя средната плоча

Най-голямата се "изхлузи" лесно през курбела и педала, но нейния отвор е голям и го позволява, а средната не може и трябва задължително да сваля проклетия курбел

ВЪПРОСЪТ: може ли някой да ми каже има ли още нещо, което държи курбела (аз не открих такова) или просто се използва някакъв специален инструмент за свалянето му? В крайна сметка колелото може да иде на ремонт при механик и всичко ще е наред, но няма да е така сладко и евтино, както ако си го направя сам