Дефектни спирачни дискове на Шимано?!

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Дефектни спирачни дискове на Шимано?!

Мнениеот F1-MAN » Сря Юни 03, 2009 3:15 pm

Сдобих се преди има няма месец с нов 180mm диск на Шимано- SM-RT64M а.к.а. SLX, нови накладки и ново лостче XТ за старото апартче LX. Монтирам, стягам CL гайката юнашки с големия френски ключ и отивам да тествам. Малко разработване и наистина получих нова спирачка, почти не загрява, много по-голяма спирачна сила, по-удобно лостче и всичко щеше да е чудесно ако не беше зловещото скърцане. От тогава обаче почти не съм карал и не му обръщах много внимание, докато не се наложи да правя друг ремонт, покрай който отворих и чашките на челото. Затварям, обирам луфта, да ама луфтът не изчезва, при което веднага се видя, че дискът стои неподвижно в апаратчето, а главината с цялото колело се движат спрямо него и то доста осезаемо. Отвих CL гайката и какво да видя. Няма видимо износване нито по шлиците на диска, нито по тези на главината, но дискът играе ако не е стегнат, а ако се стегне играе в реални условия, откъдето явно идваше шумът. Сложих стария диск, не мърда дори да не е стегнат, т.е. шлиците са ОК. Другото, което забелязах още при монтирането беше, че дискът или може би преходникът са така оразмерени, че няма начин централната линия на апартчето да съвпада с него, т.е. апаратчето заставаше твърде много в страни на диска и само при крайна позиция не опираше в него.
Не смятам, че може да съм сбъркал при монтажа, защото съм го правил десетки пъти и няма видими поражения по частите.

Та, някой друг сблъсквал ли се е с такъв диск на Шимано? Има ли някакви новини за дефектни партиди, защото хлопането в шлиците е твърде голямо и неестествено? Съществува ли безумният вариант този диск да не е съвместим с моята главина с такава малка разлика?

Не съм чул нищо, така че предполагам няма някакви акции за дефекти, затова го имайте в предвид и проверявайте как ляга дискът в главината!
Аватар
F1-MAN

Рейтинг: 2000

Re: Дефектни спирачни дискове на Шимано?!

Мнениеот Sp0nG » Сря Юни 03, 2009 5:21 pm

Имам един диск от първите на CL, който има луфт в нитовете между вътрешния паяк и външния диск. Тук ми намирисва на същото. :eek3:
Аватар
Sp0nG

Рейтинг: 1912

Мнениеот F1-MAN » Сря Юни 03, 2009 5:56 pm

Не, не е в нитовете. Когато сложа стария диск на главината дори и без гайката няма никаква движение между диска и главината, шлиците "заспиват". А при новия шлиците не се хващат плътно и дискът си играе.
Аватар
F1-MAN

Мнениеот Univer welo » Сря Юни 03, 2009 8:09 pm

Не вярвям , диска да е дефектен. Не би се учудил, ако не работят нормално стар венец с нова верига ,нали. Тук историята е явно същата. Старите елементи са се припасвали в идеалната сглобка и при смяната на единия елемент с нов сглобката е нарушена ,ще откриеш къде не си пасват с лупа.. Всички машинни елементи се правят с допуск * отклонение от идеалния размер*, при японците е по малък, но го има. Така че, не ги мъчи , а мисли и за нова главина. :wavey: :crazy:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот sailman » Чет Юни 04, 2009 7:20 am

Доколкото ми е известно, при каквито и да били сглобки между главина и диск се цели НЕПОДВИЖНОСТ на едното спрямо другото, тъй че за какво припасване говорим, след като не се предполага движение между отделните елементи? Двата детайла са изработени с някаква стегнатост на сглобката осигуряваща неподвижност. Всяко отклонение от тази норма е вече дефект.
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот PtD » Чет Юни 04, 2009 10:12 am

@sailman +1 :agree:

@Univer welo, какви ги бръщолевиш? :crazy:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот individual » Чет Юни 04, 2009 10:35 am

И според мен е от нитовете разлуфтването. Стегни добре гайката на CLa и опитай пак да видиш от къде мърда. На 90% съм сигурен, че е от нитовете. Не виждам никаква логика едни и същи машини да правят хиляди дискове, а част от тях да са с "недопустимо отклонение"...
Надявам се да не греша, но моите виждания са такива - луфт в нитовете...
Изображение
Аватар
individual

Рейтинг: 1867

Мнениеот F1-MAN » Чет Юни 04, 2009 11:05 am

Имам 3 диска SM-RT62, които върху тази главина не мърдат, като и трите са работили с нея. Най-вероятно след седмица ще го занеса до магазина да видим как стои върху друга главина.

Нитовете не са мръднали, а CL-a мърда много видимо, този луфт не може да се обере със стягане на гайката.

Иначе спирачката спира чудесно, само че свиренето е зловещо и тези вибрации не се знае какво може да доведат след себе си.
Аватар
F1-MAN

Мнениеот bdz43r » Чет Юни 04, 2009 11:43 am

Дори да има луфт в шлиците, не е нормално след затягане, той да продължава да се усеща ясно.
Или гайката не стяга диска като хората, или луфта е в нитовете.
Аватар
bdz43r

Мнениеот F1-MAN » Чет Юни 04, 2009 11:47 am

След затягане не можеш да го усетиш ако се оптиваш да движиш диска на ръка, гайката достатъчно силно го притиска към челото на главината. Но триенето което се поражда между челото на диска и главината по никакъв начин не може да го спре да се движи когато движа колелото напред назад при стисната спирачка, все едно имаш ужасно рабити чашки.
Аватар
F1-MAN

Мнениеот Gen4eca » Чет Юни 04, 2009 6:53 pm

+1 за напасването на компонентите,преди време си купих главина HONE CL(нова) и сложих стар диск(купен на безценица от форума),веднага като подкарах въпросната комбинация се усети лек луфт,отидох пак да стегнем гайката,но луфта си остана.Като сложих нов диск изчезна :peace:
Bombing for peace is like fucking for VIRGINITY!
Аватар
Gen4eca

Рейтинг: 1418

Мнениеот PtD » Чет Юни 04, 2009 10:47 pm

Хихи. Якият CL. Решението на всички проблеми :lol:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот F1-MAN » Сря Юни 10, 2009 2:45 pm

Ам, пробвах диска на нова главина, пак си има луфт, но по-малък, ХТR диск на същата нова главина почти не мърда.

Но, искам публично да благодаря на tailor за съдействието, което ми предложи! Като ми остане време ще мина да му го покажа да видим дали е нормално.
Аватар
F1-MAN

Назад към Веломеханик