Сдобих се преди има няма месец с нов 180mm диск на Шимано- SM-RT64M а.к.а. SLX, нови накладки и ново лостче XТ за старото апартче LX. Монтирам, стягам CL гайката юнашки с големия френски ключ и отивам да тествам. Малко разработване и наистина получих нова спирачка, почти не загрява, много по-голяма спирачна сила, по-удобно лостче и всичко щеше да е чудесно ако не беше зловещото скърцане. От тогава обаче почти не съм карал и не му обръщах много внимание, докато не се наложи да правя друг ремонт, покрай който отворих и чашките на челото. Затварям, обирам луфта, да ама луфтът не изчезва, при което веднага се видя, че дискът стои неподвижно в апаратчето, а главината с цялото колело се движат спрямо него и то доста осезаемо. Отвих CL гайката и какво да видя. Няма видимо износване нито по шлиците на диска, нито по тези на главината, но дискът играе ако не е стегнат, а ако се стегне играе в реални условия, откъдето явно идваше шумът. Сложих стария диск, не мърда дори да не е стегнат, т.е. шлиците са ОК. Другото, което забелязах още при монтирането беше, че дискът или може би преходникът са така оразмерени, че няма начин централната линия на апартчето да съвпада с него, т.е. апаратчето заставаше твърде много в страни на диска и само при крайна позиция не опираше в него.
Не смятам, че може да съм сбъркал при монтажа, защото съм го правил десетки пъти и няма видими поражения по частите.
Та, някой друг сблъсквал ли се е с такъв диск на Шимано? Има ли някакви новини за дефектни партиди, защото хлопането в шлиците е твърде голямо и неестествено? Съществува ли безумният вариант този диск да не е съвместим с моята главина с такава малка разлика?
Не съм чул нищо, така че предполагам няма някакви акции за дефекти, затова го имайте в предвид и проверявайте как ляга дискът в главината!