Вилка / Излиза ръжда по ресьора

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Вилка / Излиза ръжда по ресьора

Мнениеот Priceworth » Сря Юли 08, 2009 3:58 pm

Здравейте , както сте разбрали взех колело 2-ра употреба , всичко наред , настройх дерайльорите и спирачките. Но днес поразчетох темите и видях че имаше 1 тема където пишеше че е хубаво да се напръска трабата на амортесьора където потъва с WD40 е напръсках я , но след като покарах забелязах че от ресьора е излезнала ръжда по трабата му :crazy: та сега ме съмнява дали всичко с вилката е наред ? И дали да ходя в сервиз за да и направят профилактика защото не съм сигурен дали ще мога сам да се справя. Вилката е - 7005 Aluminium frame with RST Gila forks. Btw човека в обявата също е написал няколко неща -

Forks: RST Gila. There’s a really tiny amount of lateral movement right at the fully extended point of their approx 100mm travel. I guess they would need an overhaul or replacing at some point, but I reckon they have literally years of life left before this is required, unless you need perfection. This is a very strong fork in good used condition with large diameter stanchions and legs.
The frame and fork geometry of the X-Ray is designed to allow a 120mm travel suspension fork to be fitted as an upgrade.
Аватар
Priceworth

Рейтинг: 1195

Re: Вилка / Излиза ръжда по ресьора

Мнениеот Priceworth » Сря Юли 08, 2009 5:44 pm

Ето и снимка за да ви е по лестно да разберете за какво говоря ако не сте се сетили -

Изображение
Аватар
Priceworth

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Юли 08, 2009 6:07 pm

Причината за излизането на ръжда/според мен мръсна грес, с която е била смазана вилката при предходно отваряне/. Това което мога да те посъветвам е отваряне, почистване и смазване на вилката с цел оптимизация на КПД и удължаване на живота и. За да не правя отново снимки, диаграми и др бих ти препоръчал да погледнеш темата любезно предоставена ни от администратора на сайта. ТЕМАТА
Като отзиви виждам едно мнение на собственик на идентична вилка
ВСИЧКО
Postby nos_222 » Thu Mar 13, 2008 8:00 pm
всичко дето е показано е вярно важи и за rst gila много ми помогна

Чакам с нетърпение отзиви.

ВАЖНО Е ДА ОТБЕЛЕЖА ЧЕ:
~гореспоменатата тема се отнася за вилка тип SR Suntour XCM
~възможно е разминаване в структурата на двата модела вилки
~възможна е подобна манипулация да нанесе щети
~избрах материала подари сходните качества на вилките /ход, предназначение, тип-пружини/еластомер, структура/
Admin написа:Отново повтарям, че тази допълнителна информация е съвсем обща и не е относима към всички пружинно-еластомерни вилки на пазара.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот Priceworth » Сря Юли 08, 2009 6:31 pm

ъъ , дали е толкова лестно колкото изглежда ? Защото според мен това е не повече от 1 час работа както изглежда ? Надявам се че няма да има какво толкова да прецакам все пак :) Съботата се захващам и чакайте резултати :)

btw. много бих се радвал ако някой даде линк от ибей( www.ebay.co.uk ) с хубава грес която да си купя. Изчетох всичките теми за грес от FAQ но номожах все пак да намеря нищо в ибей от препоръчаните греси. Под ръка имам графитна грес и литиниева (или както там се пише). Но мисля че литиниевата не е подходяща защото съсипва гумите(уплътненията) а за графитната незнам , попринцип я използвам когато сменям накладките на колата :)
Аватар
Priceworth

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Юли 08, 2009 6:54 pm

Като продължителност на работния процес - подготовка + демонтаж за не повече от 10 мин, почистване+смазване за около 10мин и сглобяване и монтаж за 10мин. Разбира се варират... Няма нищо сложно - отвиваш 2 гайки, разглобяваш, почистваш, смазваш и сглобяваш. За грес не мога да дам мнение..... :(
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот Priceworth » Сря Юли 08, 2009 8:48 pm

ще използвам темата за да попитам за греста за да неправя поредната тема (както казах във FAQ не-намерих такава грес която да се продава и тук на острова) Мисля че най подходящия варянт е този - http://cgi.ebay.co.uk/Castrol-Red-Rubbe ... tsupported
http://cgi.ebay.co.uk/Castrol-Red-Rubbe ... tsupported
След това този - http://cgi.ebay.co.uk/LUCAS-OIL-X-TRA-H ... tsupported
След това този - http://cgi.ebay.co.uk/Castrol-Red-Rubbe ... tsupported
Аватар
Priceworth

Мнениеот Priceworth » Сря Юли 08, 2009 10:24 pm

Хора моля дайте мнение за 1-вата грес която съм дал , защото тази вечер трябва да я поръчам :bigeyes:
Аватар
Priceworth

Мнениеот did » Сря Юли 08, 2009 11:00 pm

Тов са доста лепкави греси. Трябва ти рядка грес, която да не се влияе от атмосферни условия, да не гълта влага... абе най-добре си е да е грес за вилки. Препоръчвам това.

И да си знаеш, че няма да стане за 30 минути. Приготви си МНОГО парцали, за да почистиш всичко идеално, че явно тая вилка отдавна не е виждала профилактика.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Priceworth » Сря Юли 08, 2009 11:24 pm

Закупих тази грес ! Благодаря много за съвета. Цялата Събота ще си отделя за това :) Лошото е че вилката отдолу е с шестогран а не е с гайчен ключ , което ще ме забави и ще усложни малко работата но това няма значение , важно е всичко да завърши добре :)
Аватар
Priceworth

Мнениеот did » Сря Юли 08, 2009 11:36 pm

Успех!

Ще видиш, че не е толкова трудно и сложно, колкото мръсно и цапащо :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Priceworth » Съб Юли 11, 2009 2:52 pm

Днес и направих обслужването ... отварям и какво да видя няма ГРАМ ГРЕС , + това има ръжда по трабата на ресьора. чистя всичките ла*на от трабите и уплатненията свалям с шкурка ръждата , чистя с чист парцал (повтарям го 3 пъти докато спря да пада мръсотия) изчистих всичко перфектно , гресирам , качвам и всичко си заспа :) Само се надявах че ще отпусне малко след като гресирам но като че ли си е същото (синми който е 50 кила неможе да прибере повече от 6см при макс натоварване) аз я прибирам (80кг) но също трябва да се поозоря. И мисля да махна 1-ната пружина ... но пък е кофтито че има варянт да не прибират равномерно ... ако намеря упътване за вилката ще я разглобя и ще и почиста нещата и вътре в нея. Но засега това ... а греста малко ми се стори лепкава но пък докато непоема грам вода (6 пъти си мих ръцете докато падне). Благодаря много !
Аватар
Priceworth

Мнениеот DTD » Съб Юли 11, 2009 3:09 pm

Ако е толкова твърда, махни едната пружина, няма опасност да "не прибират равномерно", само трябва да се види, дали ще връща както трябва, да не стане така като се изправи на колелото и да има 5см саг...(саг - часта от хода на окачването, която се използва, когато човек е на колелото прав/седнал, не знам в каква позиция точно се измерваше)

@eccentric motion

Мислиш ли, че при вилка от този клас настройките могат да я обърнат от твърда за 80 килограмов човек, до нормална за 50 килограмов?
Последна промяна DTD на Съб Юли 11, 2009 3:21 pm, променена общо 1 път
Човешката глупост е безкрайна.
DTD

Рейтинг: 1793

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Юли 11, 2009 3:18 pm

Радвам се, че със съвместни усилия помогнахме за съживяването на Гилла-та. Почистването и смазването на пружинните вилки спомага за по-плавното разгъване, респективно сгъване на вилката. Триенето намалява, премахват се абразивните частици, които възпрепятстват нормалната, 'мека' работа на вилката. От друга страна абразивите /песъчинки най-често/ действат негативно върху втулките на този тип вилки. С две думи изпилват пластмасовите втулките, при което се появява нежелан луфт между стеншъните/краката/ и ботушите на вилката.
@Priceworth спомена, че дори и след почистването вилката е все така 'твърда' и нямаш възможност да използваш оптималните и възможности? Т.е. желаеш вилката да се сгъва по-лесно, повече? Като съвет мога да те насоча към 'врътките' на короната. В повечето случай при пружинно-еластомерните вилки от там се настройва твърдостта на самата вилка. Елементарно е - като навиваме, пружината се сгъва, което създава усещане за по-твърда вилка. При отвиване постигаме желания от теб ефект. Бих искал само да отбележа че трябва да настройш вилката така че да НЕ ДОСТИГАШ до оптималната и възможност/крайно положение, bottom out/. Вреди ужасно на вилката, а и звука е неприятен ;) Успехи, чакам отзиви и снимки на цялата машина.
Аватар
EccentricMOTION

Мнениеот Priceworth » Съб Юли 11, 2009 4:49 pm

значи развих вилката колкото може за да стане по мека , да стана но пък ефекта беше минимален. Свалих едната пружина , затегнах повече другата и сега вилката връща зверски мазно и потъва много по лестно !!! Вътре пружината нямаше грам песъчинки и много добре гресирана, + това няма никакъв луфт ! Бих се радвал ако найстина ми споделите в какво положение се мери този "Саг" :idea:
Аватар
Priceworth

Мнениеот DTD » Съб Юли 11, 2009 4:55 pm

Слагаш на една от подпорите на вилката(Това което влиза в ботушите при натиск) пластмасова опашчица.Сядаш на седалката.После слизаш от колелото и поглеждаш колко се е свила вилката.Ако от 100мм ход се е свила 20, това е долу горе добре, ако е повече, значи е твърде мека, ако е по-малко малко от 10мм значи е твърда(стойностите са за вилка със 100мм ход).
Човешката глупост е безкрайна.
DTD

Рейтинг: 1793

Мнениеот Priceworth » Съб Юли 11, 2009 5:22 pm

значи сага е 0.6мм но пък синми туко що я пробва и и направи хода без да се озори много , така че мисля че така и е добре :beer: Благодаря отново ! Може би на 3-4 месеца когато правя профилактика на вилката и ще разменям пружините , примерно първо ще карам с лява 3-4 месеца после сменям с дясната и така :) :)
Аватар
Priceworth

Назад към Веломеханик