Въпросче за..подготовка!? на рамка?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Re: Въпросче за..подготовка!? на рамка?

Мнениеот LIL » Нед Яну 31, 2010 4:01 pm

При мен, от едната страна на тръбата на средното, повърхността беше идеална според механика, от другата обаче, нещата не бяха толкова розови и се наложи да се отнеме повече метал, дори човека каза, че имало още малко да се изкара, но предпочита да не дълбае повече!

В тази връзка, като разгледах упътването на курбелите (Шимано СЛХ) забелязах, че при тръба на средното 68мм. се редят трите спейсъра- два от към плочите и един от другата страна. При мен обаче ги монтираха и трите откъм плочите! Това дали се е наложило заради повече отнетия метал и има ли проблем от другата страна да няма спейсър или тези спейсъри служат само за да се центрира средното според случая?
Аватар
LIL

Рейтинг: 1789

Мнениеот Ozzie » Нед Яну 31, 2010 8:43 pm

два от дясно, един от ляво - така е според менюъла
понякога някои индивиди, за да получат по- компактна линия на веригата оставят един от дясно и другите два от ляво
но в никакъв случай и трите спейсъра не трябва да са от едната страна

LIL написа:При мен обаче ги монтираха и трите откъм плочите! Това дали се е наложило заради повече отнетия метал...

едва ли
явно този който е монтирал средното се е имал за голямата работа
както каза bikerider:
bikerider написа:В менюала на средното и курбелите трябва да пише какъв е толеранса за ширината на муфата.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот vpravov » Нед Яну 31, 2010 9:18 pm

Ozzie написа:едва ли
явно този който е монтирал средното се е имал за голямата работа

LIL написа: но познат от форума ме светна, че по наблизо ми е сервиза на Пацо, който се намира срещу кино арена, освен това го препоръча и като добър техник, така, че днес от сутринта го завардих пред магазинчето и срещу една съвсем приемлива сума, свърши работа по челото, средното, наби ми чашките и монтира средното с курбелите :beer:

Доколкото познавам Пламен - надали го е направил случайно! :dontknow:
Изображение
Аватар
vpravov

Рейтинг: 2000

Мнениеот TeDo_BaPHa » Нед Яну 31, 2010 9:26 pm

Лошото е, че в момента не съм запознат с модела на рамката и на курбелите и ще говоря на сляпо. НО може би има вариант плочите да са били твърде близо до рамката а защо не и да са я драли ;)...

@LIL
Не се карам, моля ;). В момента просто се правят размишления защо и трите спейсъра са от една и съща страна ;), и каква е причината.
Последна промяна TeDo_BaPHa на Нед Яну 31, 2010 9:49 pm, променена общо 1 път
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот LIL » Нед Яну 31, 2010 9:46 pm

В началото на темата съм писал- Рамката е чисто нова, никъде нищо не е драло, защото не е карана. Скот Скейл с курбели Шимано СЛХ- 44-22.
Аватар
LIL

Мнениеот LIL » Нед Яну 31, 2010 10:22 pm

TeDo_BaPHa - Ясно де и аз не се карам, изясняваме картинката. Честно казано обаче, съм лееко изнервен, излиза, че за да си сглоби човек читаво колелце както трябва, е нужно да стане профи в материята и да се оборудва с инструмент за 5хилки за да си прави всичко сам, защото на майстори явно не може да се разчита. Едва от година ме хвана отново треската и почнах да обикалям майстори и магазини, а вече книга мога да напиша.
Аватар
LIL

Мнениеот bikerider » Пон Фев 01, 2010 12:27 am

За протокола - монтирах на Онтарио ТЕ хубави чашки и курбели Deore без да пипам рамката. Проблеми няма. Не виждам защо да го правя, ако реша да монтирам по-скъпо средно/курбели... да не говорим, че подмяната на външни лагери е детска песен, така че опасност за самото средно не виждам, дори реално да има нужда от фейсване... която аз не усещам.

Изобщо работата за мен стои така - който иска 100% гаранция за качество, би следвало да иска рамката му да е добре подготвена за монтаж на aftermarket компоненти. Нещо като добавките за двигателно масло преди смяна... който иска чист двигател - сипва. Който не иска...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот rarekin » Пон Фев 01, 2010 4:35 am

@ tanya

Таня, щом така стоят нещата, явно челосването ще почака, НО при първа възможност го направете. В противен случай е възможно сериозно да скъсиш живота на лагерите на чашките (на средното) или дори да ги спукаш, ако има дори и минимален misalignment.

@bikerider

То пише, но то и други неща пише, пък тук други подходи се обсъждат. Освен това производителите си произвеждат по спецификации и не се вълнуват от някои особености на монтажа. Ако има случай на разминаване, той е изцяло на сметката на извършващия манипулациите.

@did

Тя Таня да каже, но не кара ли с XT? Мисля, че са достатъчно скъпи.

@LIL

Scale (поне по-ниските моделни серии) си е с нормален BB - 68 mm. НЕ Е НОРМАЛНО да се налага монтирането и на трите спейсъра от едната страна. Или сте отнели прекалено много материал от едната страна или рамката не е наред или и двете.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот bikerider » Пон Фев 01, 2010 7:37 am

rarekin написа:Таня, щом така стоят нещата, явно челосването ще почака, НО при първа възможност го направете. В противен случай е възможно сериозно да скъсиш живота на лагерите на чашките (на средното) или дори да ги спукаш, ако има дори и минимален misalignment.

Е хайде сега да не изкарваме нещата ужасно страшни - ако няма затягане в някоя позиция, значи лагерите са достатъчно съосни, за да се кара. Доколкото съм в материята - препоръчва се максимално отклонение от 0.001" (да не забравяме по-малкия проблем, а именно успоредни лагери с отклонение спрямо оста на муфата). А и да не забравяме, че лагерите са консуматив - на пазара отдавна има достатъчно евтини и качествени инструменти за подмяна на лагери на външни чашки, всеки кадърен стругар може да ги изработи. А и не е като да не се намират хубави лагери по магазините, които струват стотинки в сравнение с висок клас курбели и средно.

rarekin написа:Освен това производителите си произвеждат по спецификации и не се вълнуват от някои особености на монтажа.

Точно в тези спецификации има строг толеранс за ширината на муфата, а именно части от милиметъра. Би трябвало да се появи и във всички ръководства на всеки уважаващ себе си производител на/ aftermarket части. Например 67.25-68.25 за 68мм средно. Не знам дали съм съгласен с теб, но ми се струва, че производителя все пак се вълнува от монтажа, за да се предпази от неоправдани гаранционни претенции. Ако не се вълнуваше изобщо, нямаше да има менюали :)

rarekin написа:Или сте отнели прекалено много материал от едната страна или рамката не е наред или и двете.

Бързаме с изводите - не е ясно какво точно е било средното. А Пацо за да отнеме материал за три спейсъра сигурно е челосвал половин час и е изтъпил два-три ножа, което ми се вижда крайно невероятно. Убеден съм, че е имал добри причини да го направи.
Аватар
bikerider

Мнениеот tanya » Пон Фев 01, 2010 10:36 am

@ rarekin, в момента съм с LX, които струваха около 130лв. С моето "каране" или по-скоро "некаране" доста време ще мине докато ги смажа. А и ако е само въпрос наистина за лагерите, не е проблем според мен да се сменят. Признавам си обаче, че съм пълен лаик в тази област. Аз мога само да карам и да сменям и лепя гуми. За останалото има кой да се грижи. :)
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Мнениеот MAN6 » Пон Фев 01, 2010 10:41 am

rarekin написа:
@LIL

Scale (поне по-ниските моделни серии) си е с нормален BB - 68 mm. НЕ Е НОРМАЛНО да се налага монтирането и на трите спейсъра от едната страна. Или сте отнели прекалено много материал от едната страна или рамката не е наред или и двете.

замисли се, че ако е отнет прекалено материал, ще се наложи монтирането на 4-ти спейсър :)
който сам по себе си по стандарт е 2.5мм, а за отнемането на такова количество материал от средното с ръчна фреза за челосване... :) не се коментира :)

@LIL- това, че не си попаднал на свестен "майстор", не означва че трябва да поставиш всички под един знаменател :)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот LIL » Пон Фев 01, 2010 12:58 pm

Здравейте отново! Първо, искам да се извиня на всички взели участие ''по този'' въпрос, които вкарах в главоблъсканица и разбира се, НАЙ вече на майстора- Днес, идвайки в офиса, където си държа колелото, подготвен с шублер тръгнах да меря средно, спейсъри и тн. и едновременно за мой ужас и радост установих, че всъщност спесърите са си наредени както трябва :bowdown: Честно казано, нямам идея защо съм си въобгъзил в началото, че трите са от едната страна, дали човека там ги е редил така първоначално за да си пресметне нещо или друго, но заблудата ми е ФАКТ!!! Още веднъж се извинявам :agree:

Към MAN6- Далеч съм от мисълта да поставям всички под общ знаменател :agree: Ако ПАК нещо не бъркам :peace: ти трябва да си механика от магазина на ''каймата'' Идвал съм и при теб и както съм писал, въпреки, че ми прави дребни неща останах с добри впечатления от работата ти, просто не разполагахте с нужното ми, а аз искам да направя нещата както трябва, понеже за моите възможности инвестирам доста в това колело...може би и затова толкова и се втелясвам :)
Аватар
LIL

Мнениеот bikerider » Пон Фев 01, 2010 1:10 pm

:offtopic:

LIL написа:а аз искам да направя нещата както трябва

За което имаш моите уважения :agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот rarekin » Пон Фев 01, 2010 3:28 pm

MAN6 написа:
rarekin написа:
@LIL

замисли се, че ако е отнет прекалено материал, ще се наложи монтирането на 4-ти спейсър :)
който сам по себе си по стандарт е 2.5мм, а за отнемането на такова количество материал от средното с ръчна фреза за челосване... :) не се коментира :)

Оцветения текст обхваща вероятностите извън прекаленото отнемане на материал. И, да, спейсърите са 2.5 мм, но всъщност, преди да сме видели снимка на въпросния монтаж, няма как да знаем дали са използвани (само)оригинални(те) спейсъри.

При всички положения, не би бил тривиален проблем, ако наистина се стигне до такъв монтаж. Доколкото разбирам няма нищо такова.
:beer:
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Ozzie » Пон Фев 01, 2010 7:06 pm

LIL написа:Здравейте отново! Първо, искам да се извиня на всички взели участие ''по този'' въпрос, които вкарах в главоблъсканица и разбира се, НАЙ вече на майстора- Днес, идвайки в офиса, където си държа колелото, подготвен с шублер тръгнах да меря средно, спейсъри и тн. и едновременно за мой ужас и радост установих, че всъщност спесърите са си наредени както трябва :bowdown:

за това народа е казал - три пъти мери, един път режи
и аз така, преди 4 години, когато за първи път монтирах средно с външни лагери (някъде след 2200, на лампа на балкона), ми се видя, че е много дълга линията на веригата, та на следващия ден и тема пуснах във форума относно "проблема", а то се оказа, че просто не съм набутал докрай десния курбел
после всичко си дойде на мястото :8D:

MAN6 написа:замисли се, че ако е отнет прекалено материал, ще се наложи монтирането на 4-ти спейсър :)

:agree: :agree: :agree:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Предишна

Назад към Веломеханик