Смазване на челото ?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Смазване на челото ?

Мнениеот nonameee9 » Пет Апр 02, 2010 8:43 am

Хора имам въпросче . Значи челото ми там където влиза вилката в него има едно неприятно скърцане когато започна в байр изкачване и започна да се набирам ( не съм много лек ) започва да скърца , та въпросът ми е там с грес ли да го смажа тъй , като там нали постоянно се движи значи не би трябвало да пречи греста ако ли не , с какво друго да смажа . Нов съм и благодаря за компетентните мнения предварително :D
nonameee9

Рейтинг: 1233

Re: Смазване на челото ?

Мнениеот bikerider » Пет Апр 02, 2010 9:06 am

Скърцането е признак за нещо разхлабено или стегнато не както трябва. Иди в сервиз да ти огледат предницата, защото по това описание нищо не се разбира, причините може да са най-различни. Забрави да смазваш, така само ще скриеш причината и може да си изпатиш ако е нещо разхлабено.

Това което ми хрумва в момента - ако скърца, когато си станал и въртиш яко - провери и натегни сглобката лапа/кормило. Ако скърца докато предницата ти поема препятствия, значи са отхлабени лагерите. Има и по-зловещи варианти, но първо провери тези при човек, който знае какво да гледа.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот dollapchiev » Пет Апр 02, 2010 10:33 am

А провери ли курбелите? :dontknow: :dontknow:
Бог е от Ямбол!!!
dollapchiev

Рейтинг: 1180

Мнениеот nonameee9 » Пет Апр 02, 2010 11:50 am

Защо да проверявам курбелите, тъй като скърцането ясно се чува че е от челото. А относно предишното мнение, колелото е много старо на минимум 7 години е и не е смазвано там никога :D караше го брат ми, а той не се е занимавал с тези работи така, че викам да го смажа за сега за да не скърца пък по нататък направо ново колело май май . Само ми кажете с грес може ли да се смаже ?
nonameee9

Мнениеот n3k01 » Пет Апр 02, 2010 1:29 pm

Еми така както поставяш нещата,като за 7 годишно колело което трябва да те придвижва докато си купиш ново, отговора е ДА.Слагай грес да има и събирай парички за ново. :beer: Но все пак като отваряш предницата почисти преди да смажеш,също така махни кормилото от лапата и почисти там(без да слагаш грес после :D ).При мене се е случвало да се чуват такива звуци от песъчинки навряли се между лапата и кормилото :agree: .
n3k01

Рейтинг: 1252

Мнениеот nonameee9 » Пет Апр 02, 2010 9:18 pm

добре мерси много за мненията, значи разглабявам, почиствам, смазвам и съм готов мерси :)
nonameee9

Мнениеот blizzard » Съб Апр 03, 2010 10:24 am

Чаааакай, чакай малко.
Така като те слушам, май най-добре да не пипаш неща, от които не си 100% сигурен, че разбираш.
Ако си решил наистина да се правиш на майстор и ще смазваш, първо гледай това - http://www.youtube.com/watch?v=1hQasFxElKQ и прави точно каквото прави този тип. Не смазвай на произволни места! За да си сигурен, смазвай само лагерите. Другите повърхности просто трябва да са чисти. Ако лагеруването не е от типа показан на клипчето, погледни тук http://bicycletutor.com/overhaul-threaded-headset/. Внимавай много да сглобиш всичко после както е било (ако приемем, че в момента е сглобено като хората). Като си разглобил прегледай за: повредени лагери - чашки, конуси, сепаратори, съчми.
Както каза bikerider, това може далеч да не е причината за скърцането, но поне няма да навреди една профилактика на 7 годишни чашки. :) Ако си решил да пренебрегнеш съвета да идеш наквалифициран механик, знай, че други възможни причини са: пукната рамка, пукната вилка, лоша сглобка кормило/лапа. А според акустиката на колелото ти, звучите може да идват и от най-различни места и да ти се струва, че е от чашките. Така че нищо не се знае и не пренебрагвай дори съвета за курбелите.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот bikerider » Съб Апр 03, 2010 1:31 pm

@blizzard: :) :agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот king of bike » Нед Апр 11, 2010 1:27 pm

Аз имах същият проблем.Оказа се, че е от чашките и ги разглобих и ги зглобих на ново :beer:
ВИНАГИ КАРАИТЕ С КАСКА
Аватар
king of bike

Рейтинг: 1145

Мнениеот did » Нед Апр 11, 2010 3:32 pm

king of bike написа:Оказа се, че е от чашките и ги разглобих и ги зглобих на ново :beer:

И това го усети след 7 години каране???

"Зглобявам" от "злоба" с добавено "г" ли идва? Ако не, какво означава?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Назад към Веломеханик