Formula с износени конуси

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Formula с износени конуси

Мнениеот fenoryl » Нед Май 23, 2010 1:54 pm

Става дума за задна главина Formula, на която конусите са в лошо състояние. Още на първата седмица като сложих главината се натрушиха лагерите и съответно това ми повреди конусите. С новите лагери няма особени проблеми, но поради "назъбените" конуси се усеща не особено гладно въртене.

Това е снимка на оста на главината:
Image0205.jpg

Конусите са малко по издължени, затова са и несъвместими с по-често срещаните.

Някой да има идея от къде мога да намеря нови конуси или ако на някой му се намира някаква стара подобна главина?

А това е главината.
Изображение
Powerplant: 1 × General Electric / Volvo Aero RM12 Afterburning turbofan
6× Rb.74 (AIM-9) or Rb 98 (IRIS-T) / 4× Rb.99 (AIM-120) or MICA
4× Rb.71 (Skyflash) or Meteor / 4× Rb.75 / 2× KEPD.350 / 2× Rbs.15F
Аватар
fenoryl

Рейтинг: 1455

Re: Formula с износени конуси

Мнениеот uaz_95 » Нед Май 23, 2010 10:16 pm

Човек купи си обикновенни конуси. Същата работа. :beer:
Град Тетевен за връзка с мен 0882626753 или скайп alfata_95. Може и ЛС
Еконта също може да помогне.
Ето ви и снимките : http://www.album.bg/chasti_ttv/
Аватар
uaz_95

Рейтинг: 1089

Мнениеот Magicman » Нед Май 23, 2010 11:16 pm

uaz_95 написа:Човек купи си обикновенни конуси. Същата работа. :beer:

Да, ама не пасват. Толкова е трудно да намериш, че по-добре да си вземеш нова главина. Търсих преди година, и в цяло Русе намерих само 2 конуса. Другия временен вариант е някой да ти изпили износеното от конуса (правили са ми го и мога да кажа, че върши работа. И до сега си ползвам главината).
Magicman

Рейтинг: 1400

Мнениеот fenoryl » Пон Май 24, 2010 11:42 am

Лошо! :crap:
Ще търся, а ако излезе нещо ... чудестно, а ако ли не ще оставя главината да си изживее живота и ще я сменя :)
Аватар
fenoryl

Мнениеот uBaH » Пон Май 24, 2010 7:42 pm

fenoryl, като гледам снимката на самата главина, като че съм със същата :) Взимал съм я втора ръка, затова така и не разбрах точния модел.
Още от сега ще пиша, че нямам идея от къде да си намериш такива конуси, но пък ще опиша аз какво направих - за съжаление с лош резултат :D

Веднага след като я взех, я отворих за да видя в какво състояние са лагерите и конусите, защото нещо не се въртеше свободно. Какво ми направи впечатление - двата конуса бяха различни. Единия си беше нормален, с резба, а другия - плаващ, без резба. Още по странното беше, че на размери също бяха различни. Не знам как са при fenoryl. Съчмите бяха с доста странна форма - всъщност още си пазя снимка :bowdown:
Разбра се, че трябва да се сменят тия неща, но тъй като не се бях занимавал преди, попитах в един магазин дали ще се справят със смяната на цялата "карантия" - момчето каза "Да, няма проблем - нова ос, с всичко по нея, няма как да не стане". Отивам аз след 2-3 дни, за да си взема отремонтираната главина, но проблем - лагерите на новата ос (със сепаратори, 7 бр. съчми) идват големи за леглото на главината. Дори съчмите да се извадят от сепаратора, пак идват с една идея по-големи от необходимото. Тъй като нямах много избор, взех я тази нова ос (3лв :D ) и започнах да търся по-дребни съчми - като тези, които бях извадил (по 13бр. на страна). Намерих такива, сложих ги, постегнах както си му е реда и след седмица луфт - пак пристегнах и така до днес.
Днес - голям луфт. Реших да извадя отново всичко, защото помислих че нещо съм объркал при сглобяването. Всъщност, причината за проблема се оказа съвсем друга - конусите вече са си заминали (няма и 150км), не защото са от три лева, а просто не лагеруват по предвидената за това повърхност. С изненада установих, че ръба между коничната и цилиндричната част на десния конус се беше заоблил (левия беше малко по-добре).

Та, ако сте имали търпението да прочетете това по-горе - за тази главина определено не могат да се изполват стандартните елементи. Т.е. могат, ама повече да ремонтираш отколкото да въртиш - някак не върви.
Аватар
uBaH

Рейтинг: 2000

Мнениеот fenoryl » Пон Май 24, 2010 8:50 pm

Първите лагери ми изглеждаха по същия начин.
Нищо ще посъбера 150-200 лв и ще взема една с капсуловани лагери и всичко ще си върви гладко :D
Аватар
fenoryl

Мнениеот TeDo_BaPHa » Пон Май 24, 2010 9:47 pm

Аз пък като отварях подобна главина(моята) останах изумен от големината на конусите, тяхната масивност и прочие, съчмите бяха без язви или прочие, бе всичко перфектно. Главината според мен е един път...
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот uBaH » Вто Май 25, 2010 7:54 am

TeDo_BaPHa, изглежда Formula имат доста модели, които на пръв поглед са почти идентични (поне на външен вид), но се различават по конфигурацията и вида на лагеруването. Ето пример, който ми направи впечатление докато се оглеждах за нова главина:

1. Formula FCM-D: Features: FCM; WATER RESISTANT;
Изображение
2. Formula S-D: Features: SEALED BEARING;
Изображение

Изглежда твоята е по-висок клас.
За моята не мога да кажа нищо, защото не беше с оригиналната си ос и т.н. но тази на Fenoril е била проблемна съвсем малко след монтажа ...
Аватар
uBaH

Мнениеот frankopld » Вто Май 25, 2010 8:31 am

Специално за моделите на Formula, на конуси,със собственика на един от известните вело магазини в Пловдив (Богдан) един път се заговорихме и той спомена,че ако заминат конусите,мнооого трудно ще се намерят конуси за тях ,защото са със специфични размери.Общо взето спомена,че заминат ли конусите,главината се сменя.
Аватар
frankopld

Рейтинг: 1220

Назад към Веломеханик