Странен луфт при Gambler

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Странен луфт при Gambler

Мнениеот gilb » Пон Яну 24, 2011 7:23 pm

Здравейте съфорумници :wavey: имам малък проблем и искам да се посъветвам с вас (надявам се,че не повтарям теми въпреки че потърсих и не открих)
И така..по същество - Просто не мога да се оправя с тая комбайна :crazy: получава се много странен луфт точно при втулките...звучи нормално но странността се изразява в това,че има луфт само на най-долната дупка от 3те :erm: на другите две не мърда :dontknow:
Проверих за неравности в метала но липсват,не е изядено разстояние или поне аз не мога да усетя жлеб или улей..

Въпросът ми е - Ще помогне ли фиксирането със шайби или трябва да поръчам по-широки втулки само за долната дупка ?

Детайлни снимки не съм направил понеже освен издрасканата боя щети по метала няма.
http://gilbert.snimka.bg/sports/scott.5 ... 195754.big
:turtle:
Аватар
gilb

Рейтинг: 1841

Re: Странен луфт при Gambler

Мнениеот bikerider » Пон Яну 24, 2011 8:27 pm

Какъв е луфта - радиален (по посока шиша на шока) или аксиален (наляво-надясно в планките)? Ако е радиален, къде е - в планките или в ухото на шока (хвани ухото и едната втулка между палец и показалец и разклати, след това същото при някоя от планките, така ще разбереш къде точно е). После, ако е аксиален недей да бързаш с шайбите, първо измери внимателно отстоянията при всяка дупка и се увери, че планките са успоредни. Ако не са успоредни недей да слагаш шайби в никакъв случай, а се обърни към търговеца за рекламация, защото с неподходящи шайби има реален шанс да откъртиш нещо.

Ако планките са успоредни уточни какъв е луфта и ще продължим с диагностиката :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот gilb » Пон Яну 24, 2011 8:52 pm

такаа след кратка справка (отново) луфта е радиален със шублер и подръчни материали установих,че мърда целия шок (не е от ухото а направо си се мести заедно със втулките а държащият болт остава неподвижен) Планките изглеждат идеално прави и успоредни една на друга,същото важи и за дупките.
Аватар
gilb

Мнениеот gilb » Пон Яну 24, 2011 9:25 pm

Махнах шока изцяло и измерих планките - нямат грешка :agree: завих само болта отделно на всички дупки - никакъв луфт в него.
Остават само втулките :erm: но защо луфти само на най-долната дупка а на останалите не :dontknow: ?
Аватар
gilb

Мнениеот bikerider » Пон Яну 24, 2011 9:32 pm

Не разбрах кое движиш за да усетиш луфта, но ако мърдаш седалката, т.е. предния триъгълник предполагам, че не го усещаш заради разликите в коефициента, т.е. в силата която прилагаш върху шока. Най-вероятно са износени лагерите на шока ("втулките")...
Аватар
bikerider

Мнениеот gilb » Пон Яну 24, 2011 9:40 pm

усеща се най-ясно при дръпване на седалката нагоре но пробвах и да размърдам само шока - мърда но не толкова осезаемо както при подръпване на седалката..
а колкото до износване на "втулките" защо тогава не се усеща луфт като преместя шока на някоя от другите дупки? :dontknow:
gilb написа: има луфт само на най-долната дупка от 3те :erm: на другите две не мърда :dontknow:
Аватар
gilb

Мнениеот bikerider » Пон Яну 24, 2011 10:08 pm

gilb написа:усеща се най-ясно при дръпване на седалката нагоре но пробвах и да размърдам само шока - мърда но не толкова осезаемо както при подръпване на седалката..

Класика - износени лагери. Прочети предишния ми пост относно причините да го усещаш само там.
Аватар
bikerider

Мнениеот gilb » Пон Яну 24, 2011 10:20 pm

Аха ами окей :) благодаря за навременната помощ :agree: ще поръчам нови от някой стругар :peace:
Аватар
gilb

Мнениеот imbecile » Вто Яну 25, 2011 8:26 am

Ако не се лъжа bikerider имаше предвид тефлоновите лагери (а.к.а втулки) в ухото на шока. Не монтажните "втулки", които уплътняват от две страни шока към планките на окачването.
Ето това:
Изображение
In the quiet words of the Virgin Mary.... come again?
Аватар
imbecile

Рейтинг: 1862

Мнениеот gilb » Вто Яну 25, 2011 11:20 am

А от къде мога да си взема нови? :dontknow:
Аватар
gilb

Мнениеот bikerider » Вто Яну 25, 2011 11:48 am

@imbecile: мерси :) :beer:

@glib:
Вариант 1: разходи се по магазините/сервизите.
Вариант 2: гледам, че пружината е Fox, предполагам и шока е такъв. Имам у нас останали такива триещи лагери от Ел Шефе-то (1/2") преди да мина на иглени. Ако искаш мога да ти дам (мисля, че имам около 5) - ще се споразумеем за някакви левчета, понеже не ми трябват. Но като цяло сериозно ти препоръчвам да се насочиш към окончателно решение - иглен лагер от RWC. Тези "втулки" ще ги сменяш доста често, те са си консуматив.

Има и трети вариант - не съм запознат в такива детайли с Gambler и конкретно твоята рамка, но ако имаш две оси/"втулки" съединяващи се в шока, или една цяла алуминиева... едно решение е някой стругар да ти изработи цяла стоманена и полирана ос/"втулка", плюс две дистанционни алуминиеви втулки. Това ще увеличи значително живота на триещите лагери и ще намали радиалните напрежения върху шиша, т.е. риска от гърмежи и подобни.
Аватар
bikerider

Мнениеот sherpite » Вто Яну 25, 2011 12:11 pm

Ако луфта е от кобилицата на долната дупка за 230мм ход, се получил от недостатъчно затягане на болта, който трябва е стегнат на 35Nm... Ако не се стяга на толкова втулките изяждат кобилицата.... То си пише ама няма кой да чете... Вижда се на снимката как и тази за 210мм ход е започнала да се изяжда... Като тествате как работи рамката при различните ходове 190, 210, 230мм е необходимо болта да се стегне така, както препоръчва производителят!
Аватар
sherpite

Рейтинг: 1623

Мнениеот bikerider » Вто Яну 25, 2011 1:16 pm

:roll2:
Аватар
bikerider

Мнениеот MAN6 » Вто Яну 25, 2011 2:49 pm

Доста "смешно", нали... Само че това не се случва за първи път и в случая sherpite има право.
Бих посъветвал gilb да се свърже с мен на лично съобщение :) :agree:
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот bikerider » Вто Яну 25, 2011 3:13 pm

Смешно е друго, но няма значение. Странното е, че пак реагирахте като параноици на една думичка, но както и да е.
Аватар
bikerider

Мнениеот gilb » Вто Яну 25, 2011 3:18 pm

gilb написа: Проверих за неравности в метала но липсват,не е изядено разстояние или поне аз не мога да усетя жлеб или улей..

Не зная дали се е изпилило но това което се вижда на снимката е боята според мен :crap: или поне се надявам да е така...
Аватар
gilb

Мнениеот bikerider » Вто Яну 25, 2011 4:34 pm

glib, има един сигурен начин да провериш дали сърдитите господа от Федерацията са прави - виж дали усещаш луфта между втулките и кобилицата или между втулките и шока. Ако е при кобилицата значи са прави.

Аз лично не видях износване на снимката ти.
Аватар
bikerider

Мнениеот gilb » Вто Яну 25, 2011 7:20 pm

ще разкарам шока и ще направя подробни снимки на кобилицата :agree: и аз не усещам разлика (поне напип :dontknow: ) но вече започвам стабилно да се шашкам..
Аватар
gilb

Мнениеот imbecile » Вто Яну 25, 2011 8:10 pm

Достанционните втулки са алуминиеви и силно ме съмнява да повредят сериозно друго освен боята. Ако болтът не е бил стегнат мисля е по-вероятно стоманената ос която лагерува в тефлоновия лагер да изяде част от кобилиците. gilb, направи теста, който ти каза bikerider по-рано в темата. Монтирай шока на тази позиция, стегни болта и с палец и показалец търси луфта:
-при ухото на шока, между него и стоманената ос, като най-добре първо махни дистанционните втулки и тогава затегни шока в кобилиците - така 100% ще усетиш ако има луфт на това място. Ако е така - нови тефлонови лагери и си готов.
- при контактните точки на стоманената ос с кобилиците. Пак казвам, поне според мен ако има "изяден" материал от кобилиците трябва да е на това място - от оста. Ако луфтът е тук....недей повече да монтираш шока в тази позиция и затягай хубаво болта за в бъдеще :agree:
Аватар
imbecile

Мнениеот MAN6 » Сря Яну 26, 2011 12:21 am

imbecile написа:Ако болтът не е бил стегнат мисля е по-вероятно стоманената ос която лагерува в тефлоновия лагер да изяде част от кобилиците... Ако луфтът е тук....недей повече да монтираш шока в тази позиция и затягай хубаво болта за в бъдеще :agree:

Тамън :) :agree:
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот gilb » Сря Яну 26, 2011 1:02 am

Здравейте драги механици :wavey: Първо благодаря на всички за любезните и търпеливо-обяснителни постове :) Наистина в такива моменти осъзнавам колко назад с материала съм всъщност..но пък добре,че го има форума за да ми се изясни (с ваша помощ) малко картинката.

И така проведох старателно горепосочените методи за тестване и дори заснех някои от тях (с доста лошо качество но все пак се надявам да не се смутите от течащия ми нос и притесненото мърморене :lol: )
Установих,че:
1.Не помръдва при ухото и,че централната ос която минава през ухото на шока си е окей -там няма луфт.
2.Няма и никакви следи от изпиляване (поне аз не усещам) освен издрасканата боя.
Изображение
Изображение
3.Мърда си доста стабилно от стегнато положение,като се мести цялата сглобка - шока с оста и дистанционните втулки се помръдват напред назад а като натисна ухото надолу всякакъв луфт спира. - луфта е между дистанционната втулка и кобилицата..

http://striker1990.pinkbike.com/channel/puke/ (тук са клиповете [съжалявам за качеството но в момента не разполагам с по-добро] )

Още утре ще отида в близкия сервиз където механикът разполага с динамометричен ключ и ще затегнем шока на някоя НЕлуфтеща настройка..
А в края на месец февруари ще имам път към София и ще посетя оторизирани от Скот механици (както и самите тях ако се наложи) за да разбера колко ще ми струва нова кобилица ако се е прецакала тази.

Поздрави :beer:
Аватар
gilb

Мнениеот subritual » Сря Яну 26, 2011 1:42 am

gilb написа:(с доста лошо качество но все пак се надявам да не се смутите от течащия ми нос и притесненото мърморене :lol: )

:offtopic: От шокове не разбирам, но от видео малко и качеството си е добро.
Просто следващия път осветете мястото с фенерче и закрепете записващото устройсто с ръка или някак плътно към тръбата или някоя друга част за да се акцентира движението,а не това на оператора :agree:
Аватар
subritual

Мнениеот imbecile » Сря Яну 26, 2011 8:43 am

gilb написа: луфта е между дистанционната втулка и кобилицата..

Тц, луфтът е между стоманената ос и кобилицата. Ако всичко е ок, когато затегнеш болта това ще притисне кобилиците към оста и ще фиксира сглобката, като въртенето ще се осъществява единствено в тефлоновия лагер м/у него и оста. Дистанционните втулки само обират луфта между кобилиците и ухото на шока и не позволяват на същия да се измести встрани по оста. Ако болтът не е бил стегнат достатъчно, това позволява на стоманената ос да се движи около болта и започва да яде от алуминиевите кобилици.....Щом при стегнат болт без втулките цялата стоманена ос се "клати" около него - забрави да монтираш шока в тази позиция вече, за съжаление наистина е повредена кобилицата там.
Аватар
imbecile

Мнениеот gilb » Сря Яну 26, 2011 11:23 am

imbecile написа:Тц, луфтът е между стоманената ос и кобилицата..

Да аз точно това имах впредвид,съжалявам,че не съм се изказал правилно просто все още съм малко шашнат и ми прехвърчат разни компромисни варианти из главата но май,май крайното решение ще е покупка на нова кобилица (какъв късмет,че повечето елементи от тази рамка се продават насипно :look: )

Отново ви благодаря за съдействието :) излязохте по-търпеливи и знаещи от хората в двата сервиза които посетих в Стара Загора :xx(:
(трябва да помислите за някакъв форумен хонорар :lol: понеже в сервизите си ми взеха таксичка за безрезултатното човъркане)

Поздрави :wavey:
Аватар
gilb

Назад към Веломеханик