Зимни проблеми с Hillmaster

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Зимни проблеми с Hillmaster

Мнениеот danieldonev » Вто Дек 04, 2012 5:18 pm

Здравейте :) От лятото имам Ideal Hillmaster http://www.idealbikes.net/?section=1768&language=en_US&itemid1494=1923 Но.... след като застудя ( В Дания съм.) започнаха проблемите.
1. (Основния проблем) Като дам на 8-ма скорост на задната касета а отпред на най-малкия започва да изтърва не знам дали веригата прескача или е самия механизъм (Фреехъб). Това ми го прави още преди да застудее много.
2. Спирачките са Shimano BR-M486. След като стана студено лостчетата започнаха да потъват брутално много... трябва да ги стисна бързо 2 3 пъти ( да ги припомпя) за да започнат да действат както трябва. Задната е по зле... Дори по някога настръхвам защото трябва всяка сутрин рано да карам до работа 4 - 5 км в снега и като хванат изведнъж и гумите болкират и става като шейна..

Това са основните проблеми. Тук на механик не мога да си позволя да отида - така че трябва сам да го правя. Имам някои инстроменти и смея да кажа, че съм сръчен, така че давайте идеи. За спирачките ме съмнява, че маслото е малко, тук Shimano масло 50 мл струва 25 евро... Мисля да поръчам от Ebay, ако се наложи.
На скоро скъсих веригата така че като съм на най - нистата скорост на задната касета и най - високата отпред колелцата на дрельра да са в мислена права линия...

Та чакам съвети колкото се може по скоро, че утре сутринта пак ще го яхвам :)
danieldonev

Re: Зимни проблеми с Hillmaster

Мнениеот darki » Вто Дек 04, 2012 6:24 pm

danieldonev написа:1. (Основния проблем) Като дам на 8-ма скорост на задната касета а отпред на най-малкия започва да изтърва не знам дали веригата

Точно това не трябва да правиш, ако отпред си на 1, отзад трябва да си на 1,2,3,4. Усукваш прекалено много веригата !!!
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот danieldonev » Вто Дек 04, 2012 6:29 pm

darki написа:
danieldonev написа:1. (Основния проблем) Като дам на 8-ма скорост на задната касета а отпред на най-малкия започва да изтърва не знам дали веригата

Точно това не трябва да правиш, ако отпред си на 1, отзад трябва да си на 1,2,3,4. Усукваш прекалено много веригата !!!

Но става и отпред като съм на 2 и 3 и защо става само на най-ниската скорост на задната касета?(Веригата съм я смазал с WD-40 няколко пъти и блесна като нова)
danieldonev

Мнениеот gosh6o » Вто Дек 04, 2012 8:09 pm

Най-вероятно трябва да ти се пипне леко обтегача и да се научиш:
1ви венец (най-малкия) : 1,2 може и 3 в краен случай
2ри венец: 3, 4 и в някаква крайност 5та
3ти венец: 5, 6, 7 и 8
И по-добре иди на механик, че да не си прецакаш нещо... Има статии из блога на сайта как се настройва обтегач мисля :)
Аватар
gosh6o

Рейтинг: 1355

Мнениеот danieldonev » Вто Дек 04, 2012 9:21 pm

gosh6o написа:Най-вероятно трябва да ти се пипне леко обтегача и да се научиш:
1ви венец (най-малкия) : 1,2 може и 3 в краен случай
2ри венец: 3, 4 и в някаква крайност 5та
3ти венец: 5, 6, 7 и 8
И по-добре иди на механик, че да не си прецакаш нещо... Има статии из блога на сайта как се настройва обтегач мисля :)

Проблемът е, че дори и на 3-ти венец на 8-ма пак го прави, скоростите са настроени перфецтно, дрельора е в точна позиция от 1-ва до 8-ма скорост и веднага след като щтракне сменя скороста. Скоростите (дрельора ) не са проблема. Възможно ли е веригата да прескаца самия венец заради омазняване ? Това се случва само като натисна педала с доста сила или цялото си тяло. За механик няма как да стане само да го прегледат и искат 30 евро ...
danieldonev

Мнениеот marsa » Вто Дек 04, 2012 10:40 pm

Първо на първо WD-40 не е смазка, но спокойно може да го ползваш за почистване от такава.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот TeDo_BaPHa » Сря Дек 05, 2012 12:48 am

http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair009 прочети внимателно

Hint:Реглаж на дерайльора->т.4
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот danieldonev » Сря Дек 05, 2012 6:42 am

TeDo_BaPHa написа:http://www.mtb-bg.com/index.php/special/repair/286-repair009 прочети внимателно

Хора не е от дерайльора, Преди 3 месеца смених 8-мата скорост 11т заради износване. Зъбите бяха станали като на трион, и преди да я сменя пак превърташе след смятана проблемът остана. Възможно ли е веригата да не е за касетите на моето колело или не знам имам чувството, че веригата се преплъзва върху венеца с 1 звено. Не отива на горе или на доло а все едно се изважда и пак влиза върху венеца - възможно ли е да е това ?

А нещо за спирачките да кацете защо са така и защо свирят като влак като спирам ?
danieldonev

Мнениеот TENDER » Сря Дек 05, 2012 7:37 am

Причината за прескачането в никакъв случай не е прекомерно смазване на веригата, или от студа. От износването е. Ако имаш възможност дай снимка на венците. По колко километра караш на месец? Само една верига ли ползваш, или имаш 2 или 3 които редуваш? Ако си го взел чисто ново, от колко време го имаш това колело?

За спирачката: Проверявал ли си накладките си скоро? Това е типичен симптом за много износени накладки.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот edinmilion » Сря Дек 05, 2012 7:51 am

Щом зъбците са били на трион, е трябвало да смениш и веригата - тя също е износена. По принцип се сменят комплект. За 'осмица' цените са поносими, може да развържеш кесията - спокойно :D

п.п. това 11з. (най малката отзад) кога я включваш? Прочети внимателно по горе за скоростите, коя плоча с кой венец се използва.
edinmilion

Мнениеот TENDER » Сря Дек 05, 2012 8:20 am

danieldonev написа:
TeDo_BaPHa написа:http://www.mtb-bg.com/index.php/special/repair/286-repair009 прочети внимателно

Хора не е от дерайльора, Преди 3 месеца смених 8-мата скорост 11т заради износване. Зъбите бяха станали като на трион, и преди да я сменя пак превърташе след смятана проблемът остана. Възможно ли е веригата да не е за касетите на моето колело или не знам имам чувството, че веригата се преплъзва върху венеца с 1 звено. Не отива на горе или на доло а все едно се изважда и пак влиза върху венеца - възможно ли е да е това ?

А нещо за спирачките да кацете защо са така и защо свирят като влак като спирам ?
Точно така както си го описал става. И това е поради несъответствия в износването. Имаш чисто нов венец 11-ка и употребявана и съответно разтеглена верига. Отговори на въпросите от горния ми пост. Също така измери колкото се може повече на брой звена от веригата, и колкото се може по-точно.
TENDER

Мнениеот danieldonev » Сря Дек 05, 2012 5:59 pm

TENDER написа:Причината за прескачането в никакъв случай не е прекомерно смазване на веригата, или от студа. От износването е. Ако имаш възможност дай снимка на венците. По колко километра караш на месец? Само една верига ли ползваш, или имаш 2 или 3 които редуваш? Ако си го взел чисто ново, от колко време го имаш това колело?

За спирачката: Проверявал ли си накладките си скоро? Това е типичен симптом за много износени накладки.

На месец не карам много по 10 км на ден -t.e. 300 км на месец. Ползвам само 1 верига. Колелото не е ново но беше карано от някакво дете и беше му голямо и го зех евтино. Колелото е като ново (д/г) :D Прикачам снимки на предната и задната касета.

http://imageshack.us/g/29/p1070628j.jpg/
danieldonev

Мнениеот danieldonev » Сря Дек 05, 2012 9:31 pm

А дали е възможно да е от Фреехуба - като въртя назад почти не се чува да не кажа изобщо...
Как да проверя дали проблемът не е там ?
danieldonev

Мнениеот TeDo_BaPHa » Сря Дек 05, 2012 10:17 pm

Лоша поддръжка+кофти условия+нисък клас части=бързо износване и прескачане. Цялата скоростна система(венец и плочи отпред най-вече, тъй като веригата може да се провери с инструмент дали е разтеглена) изглеждат много износени. Най-вероятно от там е и проблема. Някои главини въобще е цъкат а нямат технически проблем. Провери на място, стискаш задната спирачка, натискаш педали и някой гледа венците, ако те превъртят значи е фрийхъба ;).
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот danieldonev » Чет Дек 06, 2012 6:54 am

TeDo_BaPHa написа:Лоша поддръжка+кофти условия+нисък клас части=бързо износване и прескачане. Цялата скоростна система(венец и плочи отпред най-вече, тъй като веригата може да се провери с инструмент дали е разтеглена) изглеждат много износени. Най-вероятно от там е и проблема. Някои главини въобще е цъкат а нямат технически проблем. Провери на място, стискаш задната спирачка, натискаш педали и някой гледа венците, ако те превъртят значи е фрийхъба ;).

В такъв случай ако преплъзва веригата а не хъба какво трябва да сменя и ако може някои линкчета да дадеш да знам какво да търся.

За спирачките нещо ?
danieldonev

Мнениеот TENDER » Чет Дек 06, 2012 3:49 pm

Голямия венец от пред не е толкова зле, но средният е много износен. Възможно е на него да прескача веригата. Обаче казваш че когато си на 11-ката прескача с който и да е венец от пред. 11-ката който си сменил не е чисто нов, нали? Ако искаш да не плащаш на сервиз ще ти трябва инструмент за разглобяване на верига. Виж тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... -repair011 Това лято натрупах много опит от каране с много по-износени венци от твоите. Но за да ти дам адекватен съвет,ще трябва да измериш и веригата. Колкото се може повече звена за по-точен резултат. Ако все още нямаш инструмент за демонтаж измери 25 звена.
По горе ти писах да си погледнеш накладките
TENDER написа:За спирачката: Проверявал ли си накладките си скоро? Това е типичен симптом за много износени накладки.
TENDER

Мнениеот danieldonev » Чет Дек 06, 2012 6:25 pm

Днес пробвах фреехъба. Пробвах на 1x1, 1x8, 2X1, 2X8, 3X1, 3X8, стиснах задната спирачка и започнах да скачам на педалите. На никоя не изтърва. Само на 1х1 малко гумата се помръдваше но това е проблем на спирачката. Сега проблемът изглежда да е в веригата и касетите така ли ? А има ли възможност да е от обтегача нещо да е крив или не знам и аз ....
danieldonev

Мнениеот danieldonev » Пет Дек 07, 2012 6:22 am

Ако не ми препоръчате, фреехъб няма да сменям, пък и като разгледах по магазините не е много фрее :) Моля някой да ми препоръча заднка касета ( държа да е здрава а не лека. Ако е от стомана г45- 55 ще е най-добре. То май-такива няма но все пак да попитам) верига и ако трябва курбели. За задната касета до 40 лв, верига не знам курбели около 50 - 60 ако мога да ползвам моите а да сменя само плочите ще е най-добре :)
danieldonev

Мнениеот TENDER » Пет Дек 07, 2012 12:32 pm

Нищо вечно няма. Ако смениш всички венци и с три нови вериги които да сменяш на всеки 500 км. в една и съща последователност, ще изкараш около 10000 км без проблеми. Дори задните да не са от стомана г45- 55. Тъй като караш предимно в града, вероятно отпред си основно на среден венец. Ако е така няма да е излишно да имаш два средни венеца които да подменяш на около 3000 км. Аз направих над 15000 км с три вериги и задни венци CS-HG80-9 (9 скорости 11-28 зъба), и предни Deore 22-32-44 зъба, обаче редовно почиствани и смазвани. Някъде между 10-11000 км. средният преден толкова беше износен че веригата ми прескачаше на него. Смених го с нов, обаче пак проблем. Веригите бяха толкова разтеглени че не лягаха добре върху новия венец. Трябваше да мина още над 500 км. за да се напаснат.
Венците ти не са чак толкова много износени. Пробвай ги с нова верига докато избереш новите си венци . Дори да не се получи веригата тъй или иначе ще ти трябва, а пък аз си мисля че ще е по-добре отколкото сега. Относно избора ти на нови компоненти нищо не мога да кажа, и се съмнявам че някой ще може да ти каже кое е по по най за 8 скоростна система. Повечето хора които сериозно карат отдавна са на 9, а вече някои и на 10 скорости.
TENDER

Мнениеот danieldonev » Вто Дек 11, 2012 6:47 pm

За да не създавам нова тема ще пиша тук. Моля някой да ми каже дали тази касета е добра за цената си, и ако да, каква верига трябва да и сложа (ако може пак от същия сайт да е) http://screambikes.eu/bg/venec-kaseti-mtb/7499-venec-kaseta-shimano-cs-hg51-8-2012.html , а ако не е да ми предложите някоя за около 40 - 45 лв 8 скоростна.
danieldonev

Мнениеот TENDER » Вто Дек 11, 2012 10:53 pm

И Shimano CS-HG41-8 http://screambikes.eu/bg/venec-kaseti-m ... -2012.html да вземеш, няма да усетиш никаква разлика. Но коя е по-износоустойчива, не знам. Вземи си касета по възможност 11-28 зъба. Когато имаш 3 венеца отпред, всичко над 28 зъба е абсолютно излишно дори за катерене по планините. Освен това ще имаш по голям набор от предавки в най-често употребявания диапазон. Това от своя страна означава по-добро разпределяне на износването на венците (ако имаш правилен каданс разбира се) - съответно повече километри нормална работа на скоростите. По-малката разлика между съседните венци (при големите най-вече) осигурява още по-гладко превключване. И не на последно място е значително по-ниското тегло - въпреки че за теб това няма значение.
За веригите: Shimano CN-HG51 или Shimano CN-HG50. В http://screambikes.eu ги няма, но въпреки това е възможно да имат наличности. Направи запитване. Някои карат с KMC и казват че няма разлика дали е Shimano или KMC . Аз в единия си коплект от три вериги, наред с две Shimano включих и една KMC Z99RB http://screambikes.eu/bg/verigi-zadni-v ... z99rb.html , на венци Shimano CS-HG80 http://store.trueriders.bg/shimano-cshg80.html и команди Shimano SL-M770-9R http://bikescenter-bg.com/index.php?ste ... =79&lang=2 и не бях доволен от KMC-то. A венците и веригата бяха чисто нови.

А защо ще пазаруваш от http://screambikes.eu като си в Дания?
Я виж тук какво има :eyebrow:
http://www.bike-components.de/advanced_ ... gories_id=
http://www.bike-components.de/shop/cat/ ... Speed.html
http://www.bike-components.de/content/c ... ping-costs
Касета Shimano CS-HG41-8 + три вериги + доставка до Дания = 52,75 EUR
TENDER

Мнениеот danieldonev » Сря Дек 12, 2012 10:28 am

Еми утре се прибирам в България и нямам много информация от каде да поръчам. В форума доста хора дават този сайт за пример. Ако някой знае във Варна кой магазин да посетя, ще е още по добре. Ако не някой сайт от който да си поръчам. А каква е разликата между HG-41 i HG-51 (теглото не е фактор, интересува ме здравината и износоустойчивоста). Колкото по тежка толкова по здрава (мое мнение)
danieldonev

Назад към Веломеханик