Командa за вътрешни скорости Nexus 7

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Командa за вътрешни скорости Nexus 7

Мнениеот kdobrev » Чет Фев 28, 2013 3:26 pm

Здравейте,

Дали команда за обикновени скорости с дерайльор ще стане за Shimano Nexus 7? Ако не, знаете ли дали се прoдават някъде, защото във веломания срока на доставка е 4 месеца :bigeyes: :)
Ето това намерих в ebay Nexus 7spd Revo Shifter SL-7S30: http://www.ebay.com/itm/Nexus-7spd-Revo ... 589ca95b16 , но ако го има тук ще бъде доста по-добре.
Аватар
kdobrev

Рейтинг: 1160

Re: Командa за вътрешни скорости Nexus 7

Мнениеот MAN6 » Чет Фев 28, 2013 3:46 pm

А дали различните модели Nеxus работят с еднаква "стъпка"? По-скоро се порови в някой европейски форум.
xund
Аватар
MAN6

Рейтинг: 2000

Мнениеот shotik » Чет Фев 28, 2013 4:15 pm

kdobrev,от къде си ? Аз имам главина с 4 скорости и контра /SHIMANO NEXUS SG-4C30 INTER/-и също ме интересува този въпрос.ще направя проба с различни превключватели ,които имам и ще пиша ,ако си от София ,може да обменим опит на живо.
shotik

Рейтинг: 1450

Мнениеот sash03 » Съб Мар 02, 2013 12:11 pm

Привет, командата на Nexus-а и обикновените Shimano е различна, разстоянието м-у предавките на Nexus-a е еднакво, чувал съм, не съм пробал, че SRAM команда 9-ск. ставала. Пиши ми на лично ще се опитам да ти намеря команда Nexus 7.
Споменах,че разстоянието межу предавките е еднакво, защото на SRAM S7 след 4-та скорост тегленето става х2.
sash03

Рейтинг: 1295

Мнениеот shotik » Съб Мар 02, 2013 5:17 pm

Днес kdobrev дойде и след като разгледахме комадването на главината и ръкохватката ,открихме ,че командата е на SRAM , а главината SHIMANO.
Различни са и НЕ са съвместими.
С една останала ми от друго колело команда направихме няколко опита и след 2 часа проби ,колелото вече се движи със скоростите си.
Тъй като не са от една марка частите,по време на движение се разбира на коя предавка да се кара,командата не е с твърдо фиксирани положения,но има някакъв механизъм и се чува щракане при въртене на дръжката на командата.
По отношение на превключване на скоростите при главини със вътрешен механизъм ,трябва да се знае от такива велосипедисти които за първи път ползват такива скорости,че при превключване трябва да се СПРЕ ВЪРТЕНЕТО на педалите до избиране на съответната степен и тогава да се върти на ново.
shotik

Мнениеот pascoff » Вто Мар 05, 2013 6:50 pm

shotik написа:По отношение на превключване на скоростите при главини със вътрешен механизъм ,трябва да се знае от такива велосипедисти които за първи път ползват такива скорости,че при превключване трябва да се СПРЕ ВЪРТЕНЕТО на педалите до избиране на съответната степен и тогава да се върти на ново.

Не е задължително, има модели (а и предполагам повечето съвременни) главини, при които няма нужда да спираш да въртиш. Моята е такава и превключва и по време на въртене. Но да, понякога има склонност да не превключва веднага и ако спра да въртя, нещата се оправят.

Иначе по темата, мен също живо ме интересува дали мога да заменя оригиналната команда:
Изображение

с нещо по-удачно като лост за спирачките. Хич не ми харесва дължината на лоста, трябва да използвам повече от 2 пръста за да спирам или да преместя цялата конструкция навътре, което пък ми отдалечава командата. Ще ми се да имам отделна команда и спирачен лост. За командите, има фабрични за Nexus 8 но като че ли за града не искам грип шифт а палцови. Ще измеря стъпката на издърпване на жилото да видя дали може да се намери обикновен заместител.
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот shotik » Пет Мар 08, 2013 7:31 am

Не съм съгласен с мнението ти ,защото не може зацепени зъби от различни отношения да работят заедно ,както на колите трябва да прекъснеш усилието на една и да превключиш на друга скорост.
В главините всички зъбни колела са зацепени,и с превключвателя в главината /по различен начин за отделните видове главини/ трябва да се изключат едни части от механизма и да се включат други.
shotik

Мнениеот pascoff » Пет Мар 08, 2013 1:27 pm

shotik написа:Не съм съгласен с мнението ти ,защото не може зацепени зъби от различни отношения да работят заедно ,както на колите трябва да прекъснеш усилието на една и да превключиш на друга скорост.
В главините всички зъбни колела са зацепени,и с превключвателя в главината /по различен начин за отделните видове главини/ трябва да се изключат едни части от механизма и да се включат други.

На теория може и да е така, но на практика си превключвам докато педалирам :) Специално Nexus (сигурно и други) си имат "асистент" за превключване на скорости по време на въртене: "Nexus 8 and Alfine use an assist system which aids down shifting by using pedalling force."
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот shotik » Пет Мар 08, 2013 3:16 pm

Съгласявам се ,че може и да е така ,както си писал,няма да оспорвам защото от скоро ползвам 7 скоростна главина,но аз съм придобил този навик от 37-38 години от 3 скоростна да превключвам така ,както съм написал и така ще продължавам.
shotik

Мнениеот rdanev » Нед Мар 10, 2013 7:55 pm

Абсолютно е така, 3- и 5-скоростните Torpedo(ако имаш тях предвид) използват шлици за зацепване на предавките, даже е възможно да откъртиш лоста на командата. При Nexus как е може да видиш тук. Иначе по темата, карането на nexus с неиндексирана команда би развалило кефа от бързото превключване, поне според мен.
@pascoff - Има 8-скоростни палцови команди от Alfine серията, трябва да ти свършат работа.
rdanev

Рейтинг: 1222

Мнениеот shotik » Нед Мар 10, 2013 9:51 pm

rdanev написа:Абсолютно е така, 3- и 5-скоростните Torpedo(ако имаш тях предвид) използват шлици за зацепване на предавките, даже е възможно да откъртиш лоста на командата. При Nexus как е може да видиш тук. Иначе по темата, карането на nexus с неиндексирана команда би развалило кефа от бързото превключване, поне според мен.
@pascoff - Има 8-скоростни палцови команди от Alfine серията, трябва да ти свършат работа.

Благодаря ти за този материал.ще се опитам да го намеря преведен,защото не разбирам английски.Ако имаш подобни други материали,моля те да ми пратиш на лични.
На 3 скоростните на Sturmey Archer /каквито са ми две от главините/са зацепени всички зъбни колела и само аксиално има една движеща се част подобна на нож на месомелачка ,която зацепва различните механизми и при първа скорост главината изостава от венците,на втора двете се движат заедно и на трета скорост главината предварва венците.
Чертеж на такава главина :
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... le_hub.jpg

Ето и един клип за многоскоростна главина:

http://www.youtube.com/watch?v=2k0T2HFQTbI
shotik

Назад към Веломеханик