shotik написа:По отношение на превключване на скоростите при главини със вътрешен механизъм ,трябва да се знае от такива велосипедисти които за първи път ползват такива скорости,че при превключване трябва да се СПРЕ ВЪРТЕНЕТО на педалите до избиране на съответната степен и тогава да се върти на ново.
Не е задължително, има модели (а и предполагам повечето съвременни) главини, при които няма нужда да спираш да въртиш. Моята е такава и превключва и по време на въртене. Но да, понякога има склонност да не превключва веднага и ако спра да въртя, нещата се оправят.
Иначе по темата, мен също живо ме интересува дали мога да заменя оригиналната команда:

с нещо по-удачно като лост за спирачките. Хич не ми харесва дължината на лоста, трябва да използвам повече от 2 пръста за да спирам или да преместя цялата конструкция навътре, което пък ми отдалечава командата. Ще ми се да имам отделна команда и спирачен лост. За командите, има фабрични за Nexus 8 но като че ли за града не искам грип шифт а палцови. Ще измеря стъпката на издърпване на жилото да видя дали може да се намери обикновен заместител.
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.