Лагери за окачване на RAM NDURO

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Лагери за окачване на RAM NDURO

Мнениеот X3MIST » Пон Юли 08, 2013 10:06 am

Преди няколко месеца си поръчах рамка RAM NDURO директно от RAM, за да сменя старата HT2 от 2011-та. Търсех XC2, но нямаше никъде и от RAM ми предложиха чудесна отстъпка за NDURO. Бяха много отзивчиви. Много съм доволен. Всичко хубаво, но още при първото каране след като сглобих велосипеда се появи хлопане в задното колело. Мислех, че е от оста и я проверих и достегнах леко лагерите. Проблемът остана. Като се разклати настрани гумата се усеща хлопане (даже се чува). Накрая се установи, че проблемът е в най-задните иглени лагери на окачването. Когато разглобих въпросните стави на окачването забелязах, че втулката минаваща през лагера хлопа спрямо лагера. Луфтът между двете части на лагера се усещаше и се виждаше. Това в никакъв случай не ми се видя нормално и се свързах отново с RAM. Пратих видео с хлопащия лагер. Предложението им беше да разглобя колелото и да им пратя задната част от рамката да сменят лагерите. Нещо, което щеше да струва доста време и пари за куриер, а велосипедът се ползваше ежедневно. Съгласиха се да ми пратят лагери и да си ги сменя аз (или майстор). След около месец обяснения и едно изгубване на лагерите по пътя към Варна най-накрая ги взех преди два дни. Не можах да повярвам, когато видях, че новите лагери имат същия луфт и втулката хлопа видимо. Не смятам пак да се обяснявам с RAM, защото явно с това разполагат и оборудват рамка за 1400 лева. Като добавим и изключително слабата боя след 2011-та започвам леко да се разочаровам. Пропуснах ли да спомена, че на моята рамка липсват ушите за монтаж на chain guard, да не скача веригата? Като питах защо липсват отговор не последва. От това което намерих в Интернет разбирам, че лагерът се произвежда и продава без втулка. Самата втулка вероятно е по поръчка от RAM и производителят не е уцелил точния размер или му е подаден грешен. Без значение за мен е причината за луфт в нови лагери. Факт е, че има проблем.

Та в крайна сметка да си задам въпроса. Има ли някой с моя проблем или само моят късмет не работи с RAM? Ако все пак и друг се е сблъсквал с това, има ли някакво решение? Изработването на нова втулка при стругар вероятно е лесно, но пък тя няма да е закалена и ще се износва бързо. Може би някой е намерил лагери без луфт някъде?

Лагерите за които говоря са HK1010. Ето къде ги намерих: http://www.enduroforkseals.com/id187.html Втулката и тук не влиза в комплекта, както и шайбите за разделяне на двете рамена да не се трият едно в друго.
"Има само две безкрайни неща, Вселената и човешката глупост. За първото не съм съвсем сигурен." - Айнщайн
Аватар
X3MIST

Рейтинг: 1240

Re: Лагери за окачване на RAM NDURO

Мнениеот X3MIST » Сря Юли 10, 2013 9:14 am

Аз ли съм единственият късметлия с такъв проблем, че още никой не е отговорил? Май ще се наложи да търся друго решение, започвайки от магазинче представител на SKF лагери. Така като гледам ако си купувам следващ велосипед той ще бъде нещо вносно.
"Има само две безкрайни неща, Вселената и човешката глупост. За първото не съм съвсем сигурен." - Айнщайн
Аватар
X3MIST

Мнениеот spirov92 » Сря Юли 10, 2013 9:51 am

Рамката от коя година е? Защото при старите ставата май е като на моя AM, а при новите не знам как е направена.
При старите един специален болт минава през лагера и една втулка и се завива в рамката.
При новите изглежда лагера е набит в задната част, а предната го хваща от двете страни.
И в двата случая, външната част е набита в seat stay-а, a вътрешната се стяга към chain stay-а. Възможно е някой размер да не е съвсем точен и болта да не може да стегне добре лагера. В такъв случай или измисли как да уплътниш луфта, или просто върни рамката. Гаранционното обслужване на RAM е съвсем прилично.
:beer:
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот X3MIST » Сря Юли 10, 2013 10:47 am

Би трябвало да е последния модел рамката, но гледам, че в описанието за 2013 има уши за монтаж на chain guide, а на моята липсват. Сглобката на ставата е следната. Лагерът е набит в горното рамо (към седалката), през него минава втулката и от двете страни се слагат пластмасови шайби (може и друг да е материала, но е мек) за отделяне на двете алуминиеви рамена. След това се пъхва всичко в долното рамо, промушва се болтът и се стяга (резбата е в самата рамка). Добре е стегнато. Луфтът между болта и втулката е доста по-малък от този между втулката и лагера. Смяна на рамката няма да промени нищо. Проблемът е само с външния диаметър на втулката, който е по-малък от нужното и втулката хлопа сериозно в лагера. Вчера намерих документация за такъв лагер на SKF и там за същия размер е даден допуск за вала 8 микрометра. В случая луфтът е поне десета от милиметъра и с просто око се вижда как се движи втулката. Това хлопане се вижда и в новите лагери, които ми пратиха.
Ето как изглежда луфтът в лагера на рамката: https://www.youtube.com/watch?v=JYn85IM9lU4 Тук е махната шайбата, за да се вижда добре движението.
Аватар
X3MIST

Мнениеот spirov92 » Сря Юли 10, 2013 11:47 am

Хмм, много странно са го направили. При старите вътрешното легло е стегнато здраво от двете страни и дори да е малко по-голяма от оста, не може да мърда. Тук изглежда лагера просто е нанизан на тази втулка, а пластмасовите шайби пречат да шава настрани, но нямат стягаща роля. По този начин втулката трябва да е изработена доста прецизно, за да няма луфт, но и да се слага лесно.
Ако втулката е просто цилиндър с дупка, кадърен стругар би трябвало да може да ти направи такава с правилните размери.
Но все пак бих те посъветвал да се възползваш от гаранцията. :agree:
spirov92

Мнениеот X3MIST » Сря Юли 10, 2013 1:36 pm

В случая няма странично движение, но след време като се износят шайбите ще се появи и то. Движението е във вертикална посока и като натисна гумата настрани едната втулка отива нагоре, а другата надолу и така се получава хлопането. Втулката е прост цилиндър с дупка. Всеки стругар може да ми изработи такава без проблеми и да я напасне към размера на лагера с проба. Проблемът ту е, че металът няма да е със същата здравина, защото няма да е закален и ще се износва бързо. Смятам като ми остане време да посетя фирмата за лагери и да видя дали случайно могат да предложат някакво решение, после вероятно ще мина на варианта стругар и по-честа смяна на втулките.
Вариантът с гаранционната поддръжка също е проблем, защото във Варна явно няма как да стане, а пращането до цеха им ще ми излезе около 50 лева и няколко дни. Като получих лагерите от тях не виждам какво повече могат да направят. Разполагат с тези лагери само и ми пратиха безплатно през местния им представител.
Аватар
X3MIST

Мнениеот spirov92 » Сря Юли 10, 2013 2:15 pm

Не виждам в магазина за лагери как ще ти помогнат. Не вярвам да ги правят във всякакви размери през една десета от милиметъра. По-логично е да се смени втулката. Ако се направи от стомана, не вярвам да има проблем със здравината.
spirov92

Мнениеот compira » Сря Юли 10, 2013 10:27 pm

Странно, сложили са ти лагерче за педали на окачването... от всичко икономисват... По проблима, първо премери с електронен шублер или микромер точния диаметър на втулката. По данни от сайта трябва да е точно 10mm. Ако размера си е наред значи или лагерите са пълен боклук или просто се е предвидено да е с такъв луфт (което няма много логика, но все пак е предвидено за друга употреба). Другото решение е да потърсиш лагер(и) с външен диаметър 14mm и вътрешен колкото ти е диаметъра на болт-осичката (такава се прави лесно с необходим диаметър) и да си ги смениниш и да отебеш оригиналните с втулката. Лошото е обаче, че май ще дойде малко дребно винчета... съчмените са с ватрешен диаметър 5mm (такъв е 605). Ако се окаже, че размера на втулката не съответства може да поискаш от RAM да ти пратят други или просто да си купиш от магазин за лагери (SKF имат такива в диапазона 7-130mm) като твойта по каталога на SKF е IR 6x10x10 IS1. Във Варна може да провериш в http://regal-varna.com/. В техния каталог има втулка 6х10х10 на цена 2,59 евро.
Аватар
compira

Мнениеот X3MIST » Чет Юли 11, 2013 8:20 am

Може би наистина единият приемлив вариант е стругар, който няма да отпадне освен ако не намеря точна втулка.
Compira, благодаря за информацията за втулката. Това не успях да го намеря сам. Просто не съм от най-разбиращите от механика. Цената не ме притеснява чак толкова ако ще върши работа. Магазинът им за Варна вече го знам къде е, само трябва да ми остане време да го посетя.
За качеството на лагерите не мога да кажа нищо, защото с тази рамка съм въртял едва към 1000км. Може и да е като за педали. То на дали му трябва нещо супер здраво. Все пак и оста ми 9мм QR. Това не е АМ или DH велосипед. Подскачам малко с него, но моята цел е меко ХС каране на дълги разстояния с елементи на дивотия понякога. Затова исках ХС2. После разбрах, че ХС2 е с 200 грама по-тежка рамка, така че съм доволен, че хем имам по-лека, хем е с по-голям ход. На лагера пише нещо трибуквено, което не съответства на никаква марка поне в гугъл. Това говори за евтин китайски лагер. Вътре има пластмасов сепаратор за иглите.
Ще се опитам тази седмица да ида до магазина за лагерите и ако ми измислят втулка ще се похваля тук, ако не ще прибегна до стругар.
Аватар
X3MIST

Мнениеот X3MIST » Пет Юли 12, 2013 9:37 am

Магазинчето на SKF, за което ми казаха се е изпарило. Замерих втулката и се оказа, че такава в техния каталог няма. Размерите са 8х10х12 в крайна сметка. Интересното в случая е, че външният диаметър на втулката е 9,97-9,98мм, но въпреки това хлопа здраво в лагера. До колкото успях да го замеря него с електронния шублер, неговият вътрешен диаметър е 10,15мм. Изглежда ще търся свестни лагери преди да прибегна до стругар да ми прави нови втулки. Изобщо в голям филм съм се вкарал. :)
Аватар
X3MIST

Мнениеот compira » Пет Юли 12, 2013 12:45 pm

Втулката си изглежда с нормален размер. Вероятно лагерите са евтини ментаци, а втулката е бутикова и не е стандартна за да си ч вземеш готова. Като вариант може да да вземеш втулката и в магазина за лгери намчсто да видиш как влиза в тяхното лагерче и тогава да се решава нов лагер или да се види как ще се прави втулка. Все пак тази втукла не е просто врътната на сруга.
Аватар
compira

Мнениеот X3MIST » Пон Юли 15, 2013 7:16 pm

Тази седмица явно ще ми е трудно да стигна до магазина заради твърде много работа.
Втулката ясно, че принципно се прави на струг, полира се, закалява се и бог знае какво още (не навътре в материята). Смешното е, че оригиналната втулка е като правена в час по трудово. Като мина с нокът по повърхността не само, че усещам релефа, но даже го чувам. Ясно се вижда къде е минавал ножът на струга. Имам някакви съмнения и в това до колко е закален металът в този случай. Един познат, който малко повече от мен разбира механиката, като я вида се засмя, погледна ме и пак се засмя. После каза: "Тия нещо май се шегуват с тебе." Та положението е, Господи спаси ме от мъките ми :praying: Ако ли не, някой да ме гръмне, да не се мъча. :xx(:
Аватар
X3MIST

Мнениеот fobia » Сря Окт 09, 2013 10:50 am

Здравей. Май имам твоя проблем с наскоро купения RAM Nduro. При разклащане на задната гума се усеща малък луфт и се чува чукане. В сервиза казаха, че не могат да установят какъв е проблема без да разглобят рамката. В края на седмицата ще го оставя за разглобяване, но явно проблема е същия както вече описания от теб. Тъпото е, че още на първото каране имаше този лифт и аз си мислех, че е в границите на нормалното :dontknow: . Та можеш ли да ми кажеш ти дали си решил твоя проблем и как?
fobia

Рейтинг: 1200

Мнениеот konopr » Съб Май 10, 2014 8:10 pm

Имам същия проблем на scott voltage fr и то на 2 чивта лагери на симетрични места от двете страни на рамката. Лагерите са си без зебележка, ноима съсвсем лек луфт между втулката и лагера - по-малък отколкото на видеото, но го има. Става въпрос за лагерите до задната ос и так, където тръбата от задния триъгълник се съединява с кобилицата, т.е. това не са най-натоварените лагери, надявам се да не е много ненормално и да не се разлуфти още :dontknow:
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Назад към Веломеханик