Преди няколко месеца си поръчах рамка RAM NDURO директно от RAM, за да сменя старата HT2 от 2011-та. Търсех XC2, но нямаше никъде и от RAM ми предложиха чудесна отстъпка за NDURO. Бяха много отзивчиви. Много съм доволен. Всичко хубаво, но още при първото каране след като сглобих велосипеда се появи хлопане в задното колело. Мислех, че е от оста и я проверих и достегнах леко лагерите. Проблемът остана. Като се разклати настрани гумата се усеща хлопане (даже се чува). Накрая се установи, че проблемът е в най-задните иглени лагери на окачването. Когато разглобих въпросните стави на окачването забелязах, че втулката минаваща през лагера хлопа спрямо лагера. Луфтът между двете части на лагера се усещаше и се виждаше. Това в никакъв случай не ми се видя нормално и се свързах отново с RAM. Пратих видео с хлопащия лагер. Предложението им беше да разглобя колелото и да им пратя задната част от рамката да сменят лагерите. Нещо, което щеше да струва доста време и пари за куриер, а велосипедът се ползваше ежедневно. Съгласиха се да ми пратят лагери и да си ги сменя аз (или майстор). След около месец обяснения и едно изгубване на лагерите по пътя към Варна най-накрая ги взех преди два дни. Не можах да повярвам, когато видях, че новите лагери имат същия луфт и втулката хлопа видимо. Не смятам пак да се обяснявам с RAM, защото явно с това разполагат и оборудват рамка за 1400 лева. Като добавим и изключително слабата боя след 2011-та започвам леко да се разочаровам. Пропуснах ли да спомена, че на моята рамка липсват ушите за монтаж на chain guard, да не скача веригата? Като питах защо липсват отговор не последва. От това което намерих в Интернет разбирам, че лагерът се произвежда и продава без втулка. Самата втулка вероятно е по поръчка от RAM и производителят не е уцелил точния размер или му е подаден грешен. Без значение за мен е причината за луфт в нови лагери. Факт е, че има проблем.
Та в крайна сметка да си задам въпроса. Има ли някой с моя проблем или само моят късмет не работи с RAM? Ако все пак и друг се е сблъсквал с това, има ли някакво решение? Изработването на нова втулка при стругар вероятно е лесно, но пък тя няма да е закалена и ще се износва бързо. Може би някой е намерил лагери без луфт някъде?
Лагерите за които говоря са HK1010. Ето къде ги намерих: http://www.enduroforkseals.com/id187.html Втулката и тук не влиза в комплекта, както и шайбите за разделяне на двете рамена да не се трият едно в друго.