Чукане в задна гума при HT1

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Чукане в задна гума при HT1

Мнениеот vesheff » Пет Юни 29, 2012 9:20 am

Здравейте,
Наскоро се сдобих с колело. От доста години не съм карал, но в момента съм като малко дете :) Голяма радост :eyebrow: .
Колелото е RAM HT1 с рамка на HT2 и механични дискови спирачки BB7. Много съм доволен, но от няколко дена се появи едно почукване при задната гума. Първоначално имаше нещо подобно от средното движение, но след донастройка на скоростите то изчезна, но това отзад си остана. При всеки оборот на колелото се чува. Чува се като метал в метал. Като начало нагласих накладките да са в една равнина с диска по начина показан в сайта на Sram, след това пробвах при различна сила на затягане на задното колело към велосипеда. Нищо не се случва. Чукането си остава. Да отбележа, че се чува само при натоварване на велосипеда, демек като съм върху него. Вчера с един мой приятел пробах да чуя откъде идва. Той седна и с леко движение напред установих, че идва по-скоро от спиците при едно и също положение всеки път. Понеже не знам дали е възможно да се чува такова нещо, ще ви помоля за мнения относно въпроса. Предполагам, че не е проблем, но е малко дразнещо, а и в началото го нямаше. Благодаря ви предварително. ;)
vesheff

Рейтинг: 1200

Re: Чукане в задна гума при HT1

Мнениеот joropc » Пет Юни 29, 2012 12:27 pm

vesheff написа: Да отбележа, че се чува само при натоварване на велосипеда, демек като съм върху него...

Най-вероятно проблемът ти е разбит лагер на задната главина.Провери дали задното колело има някакви луфтове.
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Рейтинг: 2000

Мнениеот blizzard » Пет Юни 29, 2012 12:44 pm

Здрасти!

Тея звуци идващи от задната част на колелото могат да са много много подвеждащи.
Затова най-добре иди при някой който има повече опит от теб (добър сервиз) за диагностика. :beer:
По принцип 'чукане от задната главина' и аз го свързвам с проблеми в лагерите, но това, което за теб е 'чукане', за мен може да 'скърцане', 'хриптене' и т.н.
Така че най-добре сервиз. :)
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот vesheff » Пет Юни 29, 2012 12:47 pm

Възможно ли е да съм разбил лагер за 15на дена каране в града? Ще отида да го погледнат, но там откъдето купих колелото не ми каза, че може да е лагер, а съм склонен да му вярвам на човека, защото разбира :)
За луфтове няма никакви, но както каза за мен може да няма. но за вас да има. Не разбирам от тези неща. Еми лошото е, че няма как да ви го покажа тук във форума :D. Ще го закарам тези дни за преглед и ще пиша, ако има резултат.
Последна промяна vesheff на Пет Юни 29, 2012 12:51 pm, променена общо 1 път
vesheff

Мнениеот blizzard » Пет Юни 29, 2012 12:49 pm

vesheff написа:Възможно ли е да съм разбил лагер за 15на дена каране в града? Ще отида да го погледнат, но там откъдето купих колелото не ми каза, че може да е лагер, а съм склонен да му вярвам на човека, защото разбира :)

щом е толкова ново и е сглобката на RAM, значи шансът наистина да е лагер е многомного никакъв :) Иди на сервиз, пък като покараш повече време, ухото ти ще свикне да различава кой звук точно откъде идва.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот vesheff » Пет Юни 29, 2012 12:52 pm

Реално е на 2 месеца но толкова дни съм го карал. Насочил съм се към Колелото. ОК ли е да го погледнат там?
vesheff

Мнениеот joropc » Пет Юни 29, 2012 3:23 pm

blizzard написа:..щом е толкова ново и е сглобката на RAM, значи шансът наистина да е лагер е многомного никакъв .

Абе и аз си виках така за велосипед на 900км, на който само колелетата струват 800EUR, ама завчера Пацо(Вело 2009) ми смени лагер на главината, точно заради подобно чукане.
За това колело става въпрос:
viewtopic.php?f=31&t=103953&hilit=votec
...не е за вярване, нали? :)
@vesheff
Да, ОК е да го погледнат в КОЛЕЛОТО. ;)
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Рейтинг: 2000

Мнениеот vesheff » Вто Юли 03, 2012 10:34 am

Здравейте пак :)
Открих проблема и вече е решен. Натегнаха ми спиците и всичко утихна. Направих го там където купих колелото.
Благодаря на отзовалите се :)
vesheff

Назад към Веломеханик