Обезвъздушаване на AVID JUICY 5 без кит в домашни условия?

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Обезвъздушаване на AVID JUICY 5 без кит в домашни условия?

Мнениеот Toni » Сря Юли 18, 2012 4:39 pm

Здравейте. Наскоро се сдобих с AVID Juicy 5. При смяната на накладките реших да направя профилактика на апарата и след зглобяването му изпитвам затруднения с обезвъздушаването. Пробвах по стандартния метод: отворено казанче с постоянно пълно със спирачна течност, помпане, задържане в позиция натисната спирачка, отвиване на пробката и пак завиване. Не се получи или аз бъркам нещо. По този метод съм обезвъдушавъл доста коли и мотори. Моля споделете някои друг осъществим начин без такъв кит за обезвъздушаване? Каква трябва да е позицията за реглажа на лосчето горе при обезвъздушаването?

П.п. Малкото гумено пръстенче под пропката се скъса при първото развиване ,дали е възможно да поема въздух от там и задължително ли е да го има?
obi4am kalta
Toni

Рейтинг: 1165

Re: Обезвъздушаване на AVID JUICY 5 без кит в домашни условия?

Мнениеот bikerider » Сря Юли 18, 2012 5:26 pm

Централния ти проблем е, че не можеш да напълниш такава система отгоре с наливане през разширителния съд, т.е. ти още изобщо не си стигнал до обезвъздушаването. Тези спирачки се пълнят под налягане (за предпочитане отдолу-нагоре), т.е. освен съдове за DOT-a трябват и фитинги за маркучa (от магазин или стругар). Ако държиш да е по авто-метода, ще трябва да обезвъздушаваш отгоре с вакуум, за което пак ти трябва поне един фитинг за горната пробка.

О-пръстена на пробката е задължителен, но при нужда можеш да го заместиш временно със силикон за гарнитури (графитния на Victor Reinz върши чудесна работа и изглежда добре, има го по всички авто-магазини).
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот Toni » Сря Юли 18, 2012 5:56 pm

Мога ли да си направя един накраиник само за отдолу и просто когато отгоре стигне течноста да потече по лосчето през горната пробка? Иначе "О" пръстена на пробката може ли да се купи отделно? Още не съм толкова сигорен ,че зглобката на конус (както е в случеят) ще изпусне. За за пръв път виждам на такова място гумена гарнитура.

П.П. въдях някъде по форума ,че накраиниците ставали от вело помпи, истина ли е това?
obi4am kalta
Toni

Мнениеот bikerider » Сря Юли 18, 2012 6:06 pm

За моженето - може, но ще е мазаница, а и боите на лостовете не издържат много на контакт с DOT.

Що се отнася до о-пръстена - ако добре си спомням на този апарат пробките не са на конус и разчитат само на изолация за уплътнение. Откъде да намериш - трудна работа, пробвал съм на доста места, но са прекалено малки и явно не се търсят изобщо, затова опитах със силикона и се получи прекрасно. Ако решиш да слагаш силикон най-добре го сложи на горната пробка на лоста (в монтирано състояние), а оттам вземи о-пръстена за апарата.

За всеки случай: http://www.youtube.com/watch?v=6mg6NbIjmOM

Edit: предполагам става дума за амортисьорни помпи, но лично аз не съм пробвал.

Edit2: забравих - реглажа за накладките трябва да е отворен докрай при обезвъздушаване.
Аватар
bikerider

Мнениеот subritual » Сря Юли 18, 2012 7:01 pm

Магазина за О пръстени http://www.hubata-seals.com/bg/categories/index.htm
Резбата на велоипомпо-накрайниците е друга.Трябва да си купиш подходящоте болтове,които после се разпробиват на струг.маркучите също е добре да са здрави.
В общи линии е пипкава работата специално с тези спирачки.
Аватар
subritual

Мнениеот Toni » Чет Юли 19, 2012 6:08 pm

Ако неуспея да се справя сам къде в София е най-евтино обезвъздушаването? Нека ако някои колега си е купил такъв кит и иска да пием по една студеа бира да ми пише ЛС(бирата ще е от мен).
obi4am kalta
Toni

Мнениеот Toni » Съб Юли 21, 2012 5:42 pm

Днес се пробвах набързо да я обезвъздуша и почти се получи. Първо пробвах с накраиник от помпа нестава! После взех спринцовка от големите и сложих една гума като оплътнение и я набих в долната пробка без да истича и поема въздух. Лосчето беше в позиция аут ненатиснато защото когато го натисна неискаше да влиза спирачна течност. Прекарах една сприцовка отдолу да мине и истече отгоре и затворих първо горната пробка без да натиска лосчето и прочие. После затворих и долната пробка и чак тогава пробвах спирачката почти е готова но още нещо малко трябва. Как да процедирам за дообезвъздушаването и?
obi4am kalta
Toni

Мнениеот fall_out » Съб Юли 21, 2012 7:37 pm

Глупости, става със система(за накрайник) от аптеката и две спринцовки. Но мазалато поне първия път ще е добро. Не е нужно да има голямо налягане, просто се вкарва от долу на горе, като трябва да е плътно и да не се вкарва въздух заедно с течността (това май е най критичната част), а от горе на лостчето ползваш маркуч от системата който да отведе излишния флуид до някой съд. И все пак най-добре си купи комплект, струва ми се най-чиста работа. Мисля, че виждах някъде "не оригинални" за около 15лв. но нямам спомен до колко е точно и къде може да се продават.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот Toni » Съб Юли 21, 2012 10:35 pm

Лосчето трябва ли да бъде в натисната позиция като в клипчето? Горната спринцовка за какво служи и задължителна ли е?
obi4am kalta
Toni

Мнениеот Vaklin » Нед Юли 22, 2012 9:35 pm

Много постове, много нещо. Дано не са те разубедили.
Значи, процедурата съм я правил преди седмица напълно успешно без каквито и да е китове и магии.
Необходими неща:
1. Спринцовка 10 кубика от близката аптека.
2. Ваничка някаква.
3. Ръкавици пак от аптеката.
4. DOT 4 от близката бензиностанция. Взех от ШЕЛ за 9.99 половин литър. Питай на касата как да я познаеш, че всичките им бутилки са еднакви.

Самата процедура е добре да се прави на място, при което капки от течността няма да свалят важна боя. Например при мен на няколко места от пералнята ;)

Предварителна подготовка:
1. Сваляш накладките. Ако ги омажеш пак ще ги свалиш, но ще похарчиш и пари за нови.
2. С ключ 11 (де да знам що точно 11, но така е казал производителя) прибираш буталата плътно. Плътно означава да потънат докрай. Ако не иска, помпаш малко и после пак и така докато ти писне. Ако хич не става ще обясня вече за разглобяването и т.н.
3. Намираш си някой да ти държи. Отваряш долната пробка на спирачката. Отваряш казанчето горе. Даваш ръчката на някой (аз си го правих сам де) да я държи малко по-високо от калипера (супорта, онова с накладките и т.н.) Бавно натискаш спринцовката отдолу и гледаш горе. Там ще излизат мехури. Едри, ситни, всякакви. Докато не постигнеш чиста на вид течност, нищо не си направил. Като се задоволиш от качеството, затваряш капачето на резервоара. Отвиваш горния обезвъздушител и помпаш още малко. Пак да стане чиста мазно излизаща течност. Затваряш го, вдигаш калипера над ръчката и вадиш спринцовката.
4. При това положение с калипер с дупка нагоре и ръчка някъде между краката ти помпаш няколко пъти със сринцовката. Натискаш рязко, пускаш. Ще излизат ситни мехурчета. Докато намалеят или докато ти омръзне повтаряш процедурата. Вероятно ще е второто.
Завинтваш пробката.
5. Чистиш всичко с вода, сапун и стара четка за зъби.
6. Сушиш.
7. Монтираш.
8. Оставяш половин ден да се закисне.
9. Караш малко.
10. Регулираш калипера така, е накладкиате да са на равни разстояния от диска и паралелни на него.
11. Караш с кеф.

За разлика от ОРО'то което е изключително капризно към спирачната течност, боята на джусито държи.
Vaklin

Рейтинг: 1280

Мнениеот Toni » Пон Юли 23, 2012 9:52 am

:bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown:

Само малък проблем ,че преди това ми беше капнала спирачна течност на едната накладка ,а от теб разбрах явно ,че ще имам проблем.Мога ли да взема мерки или вече е късно?

П.П. Евалата за обяснението!
obi4am kalta
Toni

Мнениеот Vaklin » Пон Юли 23, 2012 11:50 am

Ми то накладките се делят на такива, които спират и на такива, които не баш спират. Сам ще познаеш имаш ли проблем. Но е добре да се смени. Дискът да се промие със сапун и т.н.

Изобщо, в тази техника чистотата е приоритет за успеха.
Vaklin

Мнениеот bikerider » Пон Юли 23, 2012 5:58 pm

@Vaklin: Честно, не виждам смисъла от такова омазване, за да се спести горния накрайник. Освен това точно тази фамилия спирачки е добре да се кара с нещо по-сериозно (минимум DOT 5.1), иначе ще обезвъздушавате редовно, особено при каране на планина. За справка: http://www.sram.com/avid/technologies/dot-5.1

Изобщо... що не си изтеглите ръководството на спирачката? Всички други "побългарени" методи неизменно водят до тъпа болка в гъза или мек лост ;)

@fall_out: кой е говорил за високо налягане? ;)
Аватар
bikerider

Мнениеот Vaklin » Пон Юли 23, 2012 6:38 pm

4 или 5.1 ... въпрос на клиентско решение. Избрах 4 защото това имаше в бензиностанцията. Утре ще промия и ще сложа 5.1 ако има нужда. Въпросът не е принципен в тази си част.

За омазването:
1. Спестяват се и двата накрайника.
2. Има визуален контрол над процеса през цялото време. Качеството на крайния резултат е подвластно само на уменията и желанието на изпълнителя.
3. При алтернативата с принудително деарериране чрез подаване на повишено налягане и последващо рязко разреждане могат да останат цели застойни зони. По тази причина съм предпочел проточния метод, който дава гаранции за цялостно запълване.
4. Омазването не е чак толкова голямо, а и ако се спестяват едни 20 лева за глупости си е даже кеф. Какво е едно омазване ако не си дал едни пари? ;)

Всъщност, споделил съм собствен опит. Всеки избира сам да ползва ли опита ми или да си създаде негов личен.

Ако някой все пак ми продаде маркуч за задна спирачка ще споделя и опит по цялостен ремонт на Формула ОРО К18 с подмяна на о-пръстени, размерите им и т.н. Писах в Пазара, един момък уж щеше, но дотам. Та, може тук повече хора да четат. Търси се маркуч за задна спирачка с поне едното банджо. Да е за спирачна течност.

И това за ръководството... Естествено всеки го е изтеглил, прочел е, видял е, че то е за масовия американец, обвързано е с излишни разходи и едва ли дава чак толкова добри резултати.

Да, ръководствата задължително трябва да се четат за да се следи за "особености". Но чак пък такова преклонение пред тях ... Да не са ги писали на Марс?
Vaklin

Мнениеот sailman » Вто Юли 24, 2012 9:11 am

8. Оставяш половин ден да се закисне.
:bigeyes: Т`ва да не е буре?...
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот Vaklin » Вто Юли 24, 2012 3:21 pm

Не е буре. В спирачната течност има миниатюрни балончета въздух. Единствено разделяне с помощта на гравитацията може да ги накара да излязат.
Vaklin

Мнениеот bdz43r » Вто Юли 24, 2012 3:29 pm

Vaklin написа:И това за ръководството... Естествено всеки го е изтеглил, прочел е, видял е, че то е за масовия американец, обвързано е с излишни разходи и едва ли дава чак толкова добри резултати.
Всъщност дава отлични резултати, дори да се следва принципно, без купешките дрънкулки. Пълня си спирачките за 5 мин без да ги демонтирам, въоръжен само с една спринцовка и парцалче за изтичащото през пробката на лостчето... следвайки упътването.
Аватар
bdz43r

Мнениеот Vaklin » Вто Юли 24, 2012 3:47 pm

И това което съм предложил с какво глобално принципно се отличава от упътването? Разликата е, че виждаш какво правиш и имаш контрол върху резултата. Целта на занятието е човек да схване какво всъщност трябва да се получи. Иначе предполагам някой някъде може и да "пълни" спирачки за някакви пари, но това има ли значение? ;)
Vaklin

Мнениеот veskoz » Сря Юли 25, 2012 8:56 am

Аз имам вакуум помпа, ама пусти щуцери братче. А няма от кой да взема за стругарска мостра. Инак с вакуум става най-квалитетно. :eyebrow:
Една помпичка за текиви ми ти нужди струва ~45лв. Има си маркучи в комплектчето, казанче.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот bikerider » Сря Юли 25, 2012 9:16 am

veskoz написа: Инак с вакуум става най-квалитетно. :eyebrow:

Не питай старило, питай патило :D :agree:

Vaklin написа:Единствено разделяне с помощта на гравитацията може да ги накара да излязат.

За което е нужно просто да направиш малко вакуум в долната спринцовка преди да вкараш флуид. Както пише в ръководството.

Както и да е, аз не споря. Според теб за този метод са нужни специфични умения и аз съм съгласен. Разликата е, че за теб това е плюс, а за мен е минус. Всеки трябва да може да си оправи спирачката вкъщи без някаква особена придобита сръчност, т.е. само с комплекта и упътването. Ти явно притежаваш опит и сръчност да се оправиш без тях, но давайки съвети от позицията на човек с умения би трябвало да отчиташ, че не всички имат твоите. Тук все пак е форум, а не плац за мерене на разни работи ;)

Edit:
bdz43r написа:и парцалче за изтичащото

Нека да позная - парцалчето с отровния DOT заминава в кофата, нали? :)
Аватар
bikerider

Мнениеот Vaklin » Сря Юли 25, 2012 10:08 am

В кофата, къде другаде? ;)
Екологията е за богатите.

Всъщност, за мерене ми е късно. Скоро ще станат 44 години как съм имал да го меря...

За уменията. От моята гледна точка е оптимално да се толерира придобиването на умения. Спирачки и след нас ще има, а наученото остава за цял живот.

Благодаря за приятната дискусия. В скоро време ще пиша за един овърхол на един шок маниту дето едно хлапе ми го пробута за напълно изряден. Там пак ще има повод да се споделят концепции.

Хубав ден на всички.
Vaklin

Мнениеот veskoz » Сря Юли 25, 2012 11:44 am

При правината подготовка и парцалче не е нужно. Общо взето правилото на 6те "П"та. Правилната Предварителна Подготовка Предотвратява Пикливото Посиране. :D
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот bikerider » Сря Юли 25, 2012 12:16 pm

@Vaklin: :agree:

Edit:
От моята гледна точка е оптимално да се толерира придобиването на умения.

:beer:
Аватар
bikerider

Назад към Веломеханик