от screamBoy » Вто Ное 13, 2012 10:52 pm
основната идея е да поддържаш веригата опъната на едно постоянно ниво, ако е много стегната се върти трудно (винаги има нещо криво) а ако е много хлабава - пада, дори 9-10мм верига за BMX (няма нужда да ползваш тази с полулинковете, всяка за BMX или за 1 скоростно колело става, дори и за много скорости пак става, но се гъне много по-лесно)
значи опъването на веригата е едната страна на въпроса, има си обтегачи или си имаш на рамката хоризонтални уши (не знам тази твоята рамка как е)
другата страна е да направиш веригата да не играе ляво-дясно
с хоризонтални уши всичко е лесно и прекрасно, просто натягаш колкото ти трябва и това е
с другите уши трябва да слагаш допълнителни екстрички и отпред на венците и отзад
последното и най-лесно нещо е задното венче, там горещо ти препоръчвам да вземеш какъвто ти трябва размер от това Шимано ДХР от предния пост, после на старата касетка (или на няква друга касетка) и избиваш нитовете, взимаш спейсърите между венците и слагаш някое венче най-отвътре на шлиците (за ограничител), редиш колкото ти трябва, после венчето за веригата, после още спейсъри и накрая завършващото венче (то е с резба и е трудничко без него)
варианта с пари е да сложиш SS задно движение, нали.
Бдв ако спейсърите не достигат (а те не достигат) можеш да сложиш квото и да е метално нещо, примерно аз съм сложил планка от компютърна кутия, тия отзад дето затварят излишните слотове. След като не ми е мръднала 6 години значи и на теб ще ти свърши работа. Или да наредиш още венци. Имай предвид, че веригите за една скорост са по-широки, 9-10мм, докато тези за няколко скорости са по-тесни, 6-7мм, така че венците не ги слагай близо както са в касетките за скорости. Или пък ще си караш с веригата за скорости, но те са по-кекави, скъпи, гънат се и единственото преимущество им е няколко десетки грама по-лекото. KMC Z510HX ако намериш, ако не - търси някоя друга около и над 9мм (Z410 и т.н., HX версия по възможност). Няма фатални неща тук, просто едната ще ти издържи примерно 3-4 години, другата 7.
Избор на венчетата - предавателно отношение 2:1 е класическо за 26" колело отзад. Цели се в нещо близко. За града може да е малко повече (да клони към 2,1:1) за планина по-малко (да клони около 1,9:1).
Ако наличните венчета позволяват, сложи малко по-големи, 16 зъба отзад е нещо като минимум, разбира се може и по-малко, но колкото по-малко толкова по-точно опъната трябва да е веригата, а при рамки дето не са им хоризонтални ушите това е голяма грижа.
Освен това в последствие можеш да си вземеш и преден венец за една скорост, по-високи са им зъбите и не са обрязани (хихихи) съответно не се хабят толкова.
Каране - ще ти трябват 2-3-4 седмици да свикнеш, както със всичко ново. Техниката е различна, повече се кара на педали, ще се научиш да караш с различни каданси и ще ти е много по-лесно да синхронизираш дишането.
Още от сега ти казвам, за града да махнеш скоростите е огромно облекчение, за планината - зависи какво караш.
Нeщо такова, успех ~~~
Пост свободен от семантични грешки