Карам велосипед почти всеки ден - от нас до бачкане и обратно и през почивните дни ако ми се наложи пак .
Велосипедчето е най-нисък клас

Взех си палцови команди - 3 х 6 - тип Shimano ST-EF40-6
Има и много скъпи - но тези са супер като цена за моето колело .
Смених си всичко - дори и броните . Всичко е ОК - но има един малък проблем
Лявата команда когато съм на най-голям зъбен венец и искам да премина на среден - веднага го прескача и отива на най-малък .
Когато сваля бронята от ушите на рамката и дърпам с някаква малка сила - този проблем изчезва .
Днес без да искам забелязах че ако при дърпане на горният лост - и същевременно го притискам надолу към кормилото - си превключва ок .
Дали това явление може да е причина и от това че ползвам най-обикновеният преден дерайльор който слагат на всички евтини велосипеди .
Друго което ме вкарва в размисли е че дясната команда си сменя без усилие от най-малка към най-голяма зъбна предавка . Ползвам заден дерайльор - Shimano Tourney - забравих букви и цифри - но и командите са този тип - и нямам проблем - А и ползвам мега рендж предавка ( за лесно катерене )
А лявата команда когато е закачена бронята на жилото в ушите на рамката - трудно ( малко със сила качвам на голяма предавка ) а когато не е закачена бронята - се сменя много лесно от 1 през 2 към 3
Дали причината е в неподходящ дерайльор ( с горно теглене ) - или Сингапурците не са стегнали гайката която се вижда отдолу на командите и така лоста има малко луфт ( горният лост )