Имам нужда да скъся кормилната тръба (steer tube) на чисто нова tapered вилка, за да ми пасне на рамката. Бих предпочел да я сторя тази работа сам, пък и да ми останат умения и инструменти за някой следващ път. Вариантите, които се очертават за сега са както следва:
Ето тук продават тръборез, специално за целта. Обаче в сервиза на Плиска ми казаха, че техния издържал 5 вилки. Е, не зная каква марка е бил. И все пак 70лв.
От там отидох в железарията и там отказаха да ми продадат тръборез (22лв) като видяха вилката - щом те са сигурни, че ще се счупи още на първата вилка, какво да си говорим. Препоръчаха ми "да сложа по-тънък диск на фледкса и айде, така ще стане най-добре". Което може и да е вярно - само ме е страх да не прецакам топлинната обработка на тръбата.
Онези първите типове от горе, ползват ножовка и водач. Ето този водач изглежда готино. Но струва ли си парите?
Наясно съм, че не е нужно да е перфектно прав разреза - 3те милиметра си ги има. И все пак ми се иска да стане хубаво и равничко, както на магазинско колело. Кой метод да избера?