Чертеж

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Чертеж

Мнениеот Black cat » Пет Яну 19, 2007 3:03 pm

Трябва ми някакъв чертеж(устройство) на задна може и предна главина с капсуловани лагери :)
Аватар
Black cat

Рейтинг: 1960

Мнениеот ilinkolov » Пет Яну 19, 2007 4:26 pm

от всичко по нещо и от нищо достатъчно
Аватар
ilinkolov

Рейтинг: 1251

Мнениеот thefatcat » Пет Яну 19, 2007 5:01 pm

Едвали това ще му свърши работа, но знае ли човек...
Nothing is imposible. You are only limited by fear and even that you can overcome.
Аватар
thefatcat

Рейтинг: 1729

Мнениеот ilinkolov » Пет Яну 19, 2007 5:17 pm

е все пак е някакво устрйство :dunno:
от всичко по нещо и от нищо достатъчно
Аватар
ilinkolov

Рейтинг: 1251

Мнениеот Black cat » Пет Яну 19, 2007 5:24 pm

Не е това което точно търся ,но благодаря :agree: Ако ви се намират чертежи пускайте
Аватар
Black cat

Мнениеот ddevil » Пет Яну 19, 2007 11:21 pm

Ами ето ти вариант..аз си бях правил така преди и предната и задната главина и ставаше перфектно,обаче става малко по-тежко но ти предполагам си наясно с това де ;)

Ще са ти необходими една главина нали(за предна е най-удобно тея най-евтините формули за диск,а за задни-аз го бях правил на промакс за диск и зъби за резба),2 лагера с 10мм вътрешен диаметър(външния и дължината му си ги определяш ти или стругаря ти ако му се занимава де),2 блота 10мм с шестогранна глава(8мм по-принцип),дължината им пак ти трябва да си я измериш в зависимост от вилката\рамката\лагера\втулките и т.н. ,стоманена втулка с резба в нея в която се навиват двата болта и стягат главината ти за рамка\вилката, дистанционни втулки които да оберат разстоянието от главината ти до 2-те страни на рамката\вилката.
Всички дължини трябва да си ги сметнеш точно,защото е важно всичко да пасва супер,болтовете да се завиват достатъчно дълбоко за да е всичко ок и още куп дребни сметки.Значи тая втулка в която се навиват болтовете трябва да се движи свободно вътре в главината,бе дано да си разбрал достатъчно от чертежа ми или поне някой друг да е разбрал достатъчно, че да може поне да обясни по-ясно:)

Успех все пак де..предполагам ще разбереш от "чертежа" ми какво имам впредвид. Нямам мишка в момента и трябваше да чертая с клавиатурата а повярвай не е конфортно :D

Изображение

Disclaimer: отказвам се от всякаква връзка при злополука с тази идея,не гарантирам,че няма да ви навреди и т.н. или че е ефективна идеята,това че при мен действаше не означава, че и при вас ще е така.Всичко е на ваша отговорност :) Искам да спЪ спокойно :popcorn:
If the milk turns out to be sour, i ain't the kind of pussy to drink it
Продавам: Рамка Giant Faith + Fox DHX5.0 + още доста части или цяло колело
Аватар
ddevil

Рейтинг: 2000

Мнениеот Black cat » Съб Яну 20, 2007 10:57 am

Много интересен дизайн :) Напълно те разбрах , но тези два болта мисля че ще са малко слаби. Доколкото разбрах си си правил такава главина - как я кара и колко време издържа :confused:
Аватар
Black cat

Мнениеот ddevil » Съб Яну 20, 2007 11:12 am

Ами по принцип аз си я карах(и предната и задната ми бяха така) до край,смисъл докато си купих направо нови капли.После продадох старите си капли с тея главини-fixed-натите на един френд който е около 100кг може би,бе бая буца е(без да обиждам никого) :) и той все още си ги кара.Ако сметнеш всичко точно,смисъл болта да си се навива достатъчно навътре без да се опира в другия,според мен няма да имаш проблем..тея болтове са здравички като цяло. Карам съм ги из гората предимно и са нямали никакъв проблем..нито са пропуквали нещо или пък луфтове и т.н. бе бяха ОГЪН..сега и тоя фр си ги кара пак така и при него гледам че също няма проблеми :^:

Но като цяло нали всичко тва си е на своя отговорност,при мен всичко беше супер..now its up to you ;)
Аватар
ddevil

Мнениеот Black cat » Съб Яну 20, 2007 7:56 pm

А резбата на болта няма ли да пречи на лагера при движение?
Аватар
Black cat

Мнениеот ddevil » Съб Яну 20, 2007 8:17 pm

Ами ако се направи както трябва не,смисъл трябва малко да си поиграеш всичко да сметнеш така че никъде да няма проблеми.Примерно проблема с болта се решава като си купиш просто още от магазина по-дълги болтове на които часта на която са без резба стига до лагера,но не и до резбата.Можеш даже ако искаш да си го направиш примерно ако все пак не стане точно тва с болта,просто втулката в която ще се прави резбата,отначало да е с по-голям диаметър примерно 4-5мм навътре и после вече резбата.Така че и ако тва от болта на което няма резба стигне до нея, да не спре и да не може да се обере луфта,ами да влезе просто малко навътре във втулката. Отдели един час примерно да си направиш сметките и така всичко ще ти пасне перфектно ако си измерил всичко точно.

А и мисля че и да има резба точно на болта през лагера,съмняваме да е проблем,то там не се върти,ти стягаш и забравяш.Главната идея е втулката която е в главината да не опира никъде след като стегнеш всичко ;) Може и някой друг да се изкаже,да даде примерно по-добра идея или да каже дали резбата ще пречи примерно на лагера..Лично според мен тва няма да е проблем,а и да направи след време нещо на лагера или болта да се прецака случайно,2 болта са 0.80лв,а лагерите са около 2-3лв двата :)
Аватар
ddevil

Мнениеот Black cat » Вто Яну 23, 2007 8:09 pm

Още едно въпросче имам :) как точно си закрепил лагерите към главината
Аватар
Black cat

Мнениеот ddevil » Сря Яну 24, 2007 10:24 am

Ами то по-принцип ще е нужно след като избиеш чашките на старата главина да занесеш главина на стругар да ти я пристърже там където ще влизат двата лагера(набиват) и по средата на главината където ще е онази втулка която трябва да се върти свободно,не трябва да опира в стените на главината... С две думи набити са лагерите :)
Аватар
ddevil

Мнениеот Black cat » Сря Яну 24, 2007 3:06 pm

Доста трудно ще е май да се намери лагери с външен диаметър близък до тоя на чашките (главината) и с вътрешен диаметър 10мм. Мисля да се изработят чашки за лагерите и така да се набият.Така поне ще си улесня проблема с търсенето на близък външен диаметър.
Аватар
Black cat

Мнениеот ddevil » Чет Яну 25, 2007 11:30 am

Ами ти още като даваш главината при стругаря му казваш да я пристърже ако има възможност до желания външен диаметър на лагера.Смисъл ако лагера ти е 30\10\10 трябва да пристърже 29.8 или там както се прави за да може лагера да се набие,а не да влиза свободно.Да се пристърже 10-12мм дълбочина за да може да се набие достатъчно и това е...

БТВ взех да се замислям дали да не си взема една задна главина за диск за зъби на резба и да не си я направя примерно за 12 или 15мм ос..така като страничен проект :) Ако стане скоро може да напиша какво се е получило :D
Аватар
ddevil

Мнениеот LiFo » Пет Яну 26, 2007 9:07 am

Очаквайте скоро още потрошени глави...
Предлагам ви да зарежете тая конструкция-самоубиец и да си намерите свястна главина.
Law:
There is no law without an exception!
Exception: Murphy's law
Аватар
LiFo

Рейтинг: 1785

Мнениеот iiccoo » Пет Яну 26, 2007 10:22 am

LiFo написа:Очаквайте скоро още потрошени глави...
Предлагам ви да зарежете тая конструкция-самоубиец и да си намерите свястна главина.

:agree:
Не исках аз да го казвам, за да не им убивам ентусиазма. Не разбирам за какво е цялата работа???
Аватар
iiccoo

Рейтинг: 1200

Назад към Веломеханик