Въпрос относно Hollowtech II.

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Въпрос относно Hollowtech II.

Мнениеот bojidar » Нед Апр 27, 2008 9:07 pm

От няколко дена съм с курбели Shimano DEORE LX със системата Hollowtech II, взех ги чисто нови и се съмнявам в некадърен монтаж, защото механикът " nk-bike " или нящо от сорта се пишеше тук във форума, свали старите и сложи директно новите курбели, без струговане и нещо подобно, не съм сигурен, че монтажът е некадъре, просто тук четох, че първо се стругова рамката, за да са успоредни лагерите, а при мен такова нещо нямаше и друго, не ми сложи пласмасовата пластинка, която се слага във фугата на лявия курбел, за това вече е негова грешка, ако е имал разбира се, но няма как да няма, все пак са чисто нови, държа да отбележа, че рамката, не е заваряна, кривена или пребоядисвана, казвайте по- бързо да знам, дали да го нося колелото на Горгоната да поправят вероятната грешка, че цената им е достатъчно солена, че да ги хвярля рано- рано, заради чуждата некомпетентност и държа да отбележа, че механикът има претенции за вещ в занаята и се надявам да е такъв, че не знам тогава, дори ми взе 5 лева за монтаж, дано да си ги е заслужил.
bojidar

Рейтинг: 988

Мнениеот Teodor40 » Нед Апр 27, 2008 10:51 pm

1. 5 лева за монтаж и демонтаж на старите е малко.
2. Ако са се навивали лесно и е нямало проблем при свалянето на старата касета, не е нужно да се повтаря предварително резбата. Да не говорим, че много малко сервизи имат подобен инструмент.
3. Пластмасовият пръстен е за да определи хоризонталонот положение на касетата спрямо рамката. Ако сега курбелите ти разминават на еднакво разстояние от рамката, тогава е монтирано правилно средното.
4. Не е коректно да правиш такива заключение, при положение, че ти си доста бос в тази област, а се базираш на твоите бегли познания при определянето на качеството на свършената работа.
:idea:
Аватар
Teodor40

Рейтинг: 1896

Мнениеот axelmax » Нед Апр 27, 2008 10:59 pm

Teodor40 написа:
2. Ако са се навивали лесно и е нямало проблем при свалянето на старата касета, не е нужно да се повтаря предварително резбата. Да не говорим, че много малко сервизи имат подобен инструмент.

:idea:

не се повтаря резбата,а се фрезова там дето ляга средното, за да може да легне хубаво и да си седят максимално успоредно
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Teodor40 » Нед Апр 27, 2008 11:06 pm

Повтаря се старата резба. Фрезоване ще е, ако се прави нова на рамка без такава. Както и да е.
Аватар
Teodor40

Мнениеот axelmax » Нед Апр 27, 2008 11:13 pm

ама кой ти говори за резба?
аз говоря ,че се пили (със специален инструмет) отсрани na средното там дето се опират "лагерите"
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот hlebarka » Нед Апр 27, 2008 11:18 pm

Teodor40 написа:Повтаря се старата резба. Фрезоване ще е, ако се прави нова на рамка без такава. Както и да е.

stfu
Аватар
hlebarka

Рейтинг: 2000

Re: Въпрос относно Hollowtech II.

Мнениеот bikerider » Пон Апр 28, 2008 8:07 am

@bojidar: както са монтирани - завърти назад с ръка курбела, съвсем плавно и леко. Усетиш ли в някоя позиция стягане, значи муфата на средното има нужда от фейсване (facing), което е препоръчително да направиш веднага, иначе след време ще сменяш лагери.

Най-добре заведи колелото на сервиз, където имат необходимите инструменти и опит.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Teodor40 » Пон Апр 28, 2008 5:25 pm

axelmax написа:ама кой ти говори за резба?
аз говоря ,че се пили (със специален инструмет) отсрани na средното там дето се опират "лагерите"

Сега разбрах, но тази процедура се прави само, преди първото сглобяване на колелото. Поне аз така знам. Може и да греша де... :)
Аватар
Teodor40

Мнениеот did » Пон Апр 28, 2008 5:47 pm

Teodor40 написа:
axelmax написа:ама кой ти говори за резба?

Сега разбрах, но тази процедура се прави само, преди първото сглобяване на колелото. Поне аз така знам. Може и да греша де... :)

Грешиш.

Ако при първото сглобяване е било монтирано средно на квадрат или нещо подобно, никакво челосване не се прави, понеже не е и необходимо. В този случай, фрезоването на челата на тръбата, където се монтира новото средно с външни лагери, е АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пон Апр 28, 2008 8:33 pm

did написа:челосване

Уф, че съм прост бее!
Толкова се пънАх да се сетя за подходящ глагол вместо "фейсване".... :agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider