Скръцня..

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Скръцня..

Мнениеот gofren » Нед Сеп 21, 2008 7:51 pm

начи колелото е драг онтарио про.

1ви въпрозд. сега като стана студенко преди една седмица ли там като дойдоха студовете незнам как, от къде и кво-що, ама колелото почна да скърца. опитвах се да разбера от къде е тая скръцня но неможах, въртях педалите бавно, бързо, не ги въртях, те ме въртяха, дигнах колелото, въртях само гумите, само едната, само другата, само двете, завивах с волана наляво-надясно, рязко завивах наляво-надясно, дърпах спирачките, пусках спирачките, накланях се наляво-надясно-нагоре-надолу, абе сякви варианти пробвах само и само да разбера какво поражда тая ксръцняи как да я махна. единственото което разбрах е, че идва от предната част от колелото. не е отзад или от седалка. скръцнята също не е някаква friquent ами е абсолютно рандом ТУ я има, ТУ я няма, ТУ е продължителна, ТУ краткотрайна и незнам кво нередно правя че да я възпройзвеждам.

кажете какво да проверя да не се е преебало или изкривило, ако примерно ви се е случвало. на външен вид нищо различно не забелязвам дето да причинява скръцнята.

2ри въпрост че съм се сетил. нормално ли е като стане по-студено вилката да спре да шава, смисъл става твърда, там металите явно се свиват но може би прекалено ли де да знам, и вилката спира да работи и като минавам през най-малките дупчици по пътя се усещат и китките ми (които не са меки) ме заболяват по малко, по малко. има ли някъв пиниз да се оправи тва щото ми се иска да карам и другите сезони освен през топлото лято. :dunno:
Аватар
gofren

Рейтинг: 1309

Мнениеот nicky bike » Нед Сеп 21, 2008 8:54 pm

Ми бих те посъветвал да идеш на веломеханик.
Трябва да се качи някой който ще усети какво е болно колелцето ти. То времето захладня и колелцето се разболя. :D
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Рейтинг: 2000

Мнениеот bondan » Нед Сеп 21, 2008 11:18 pm

На мен така веднъж ми скърцаше предният диск на спирачката,то не беше точно скърцане ами по скоро някакъв пронизителен звук,ама много ме нервеше :(!: Защото го правеше точно когато си иска.После ми"пипнаха"спирачките и се оправи :dunno:
Аватар
bondan

Рейтинг: 1200

Мнениеот Yavkata » Пон Сеп 22, 2008 6:28 am

gofren, и по двата ти въпроса има купища изписано в ЧЗВ.Обаче тъй като си творец на една друга тема ;) ще попиша маЛКО. За скърцането както би казал другаря Ози би трябвало да хвърлим боб.
Такаааа....хвърлих боба дор три пъти и зърната казаха - скърцането ти е от спирачката, с годините ще отмине. От второто хвърляне - отиди на сервиз. От третото хвъряне- потърси съдействие от приятел с нужния опит.
За пружинно -еластомерните вилки и одървянето им от студа са виновни по -скоро гумените уплътнения. До някаква степен можеш да им повлияеш със силиконово спрейче. Тъй като обаче все пак навън не е някакъв зверски студ е възможно просто вилката ти да се нуждае от нормалната профилактика.
ЧЗВ
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Popa » Вто Сеп 23, 2008 10:11 am

Най лесният вариант за теб е да си смениш колелото със накакво по НЕСКЪРЦАЩО и толкоз. Успех! :beer: :beer:
Никога не спори с глупак - ще те завлече на неговото ниво и ще те победи с опит!
Аватар
Popa

Рейтинг: 1862

Мнениеот hitar_potter » Вто Сеп 23, 2008 9:26 pm

и следващото като се разкърца, кво правим :crazy: Ако за всяка скръцня се сменяше байка... Или пък твоя байк не се нуждае от сервизиране?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот nicky bike » Вто Сеп 23, 2008 11:12 pm

То колелото на ПОПА не скърца щото го прай при мен и като влезе в "бокса" го пращам за :beer: да не гледа какво правя ;) Като се върне му казвам ,че е за смяна (колелото) :rofl:
И пак идва тоя човек :crazy:
"'ко да го прая" нали ми е приятел и няма да ми се сърди :bowdown:
Само да не ме псува ..... много.... :D :drunk: :smash: :hbang:
П.П. Нали за това са приятелите да се изпозват
Ха ха ха който разбрал ... разбрал... :rofl:

Затова е това творение на "POPA" :beer:
Най лесният вариант за теб е да си смениш колелото със накакво по НЕСКЪРЦАЩО и толкоз. Успех!

...не му се сърдете. Това са мои думи още от когато го е купил преди година. :combust:
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Re: Скръцня..

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 23, 2008 11:25 pm

gofren написа:единственото което разбрах е, че идва от предната част от колелото.

Пробвай да почистиш капачките на броните на жилата, особено тези в предната част на рамката.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Sp0nG » Сря Сеп 24, 2008 8:40 am

В интерес на истината, скръцнята се оказа от седалката :D
Аватар
Sp0nG

Рейтинг: 1912

Мнениеот did » Сря Сеп 24, 2008 2:51 pm

Sp0nG написа:В интерес на истината, скръцнята се оказа от седалката :D

класика! :D
Аватар
did

Мнениеот CECO » Сря Сеп 24, 2008 3:03 pm

По-добре да скръца отколкото да ти пука :D
Аватар
CECO

Рейтинг: 1962

Мнениеот Kitolino » Сря Сеп 24, 2008 3:13 pm

CECO написа:По-добре да скръца отколкото да ти пука :D

Аз пък моето седло не мога да определя дали скърца или пука, но с парче върешна го приглушавам до известна степен. :)
Изображение GSE - Геодезия, Кадастър, Вертикално планиране и други. 0877/290-235 Изображение
Аватар
Kitolino

Рейтинг: 1485

Мнениеот pld » Пон Яну 26, 2009 10:05 pm

аз го имам съштия проблем с вилката и ми казаха че било от различните материали от които са направени ботушите и трабите нз до колко е вярно но направих и пална профилактика и при студ си е сащото но при по топло време се оправя :)
pld

Рейтинг: 1108

Мнениеот gengaro » Вто Фев 03, 2009 8:15 pm

аз имах същия проблем със същото колело отидох да ми го смажат на всякъде и всичко се оправи :agree: :agree: :beer: :beer: :popcorn: :popcorn:
Аватар
gengaro

Рейтинг: 1020

Назад към Веломеханик