Дойде време и това да се развали... my Avid Juicy3

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Дойде време и това да се развали... my Avid Juicy3

Мнениеот Isidor » Нед Сеп 28, 2008 1:23 am

Малко подробни обяснения:
Взех си тази спирачка миналата година август месец. В началото на тази година влезна малко въздух в нея, но иначе я карах безпроблемно до преди 2 месеца. Изведнъж усетих някакво по-тегаво връщане на лостчето и след известно време се налагаше малко да му помагам за да започне да връща маалко по-бързо преди да започна да карам след ден два. Реших да го обезвъздуша. Така и нямам нужният блийд кит за Авид, но докато бях в Македония при баща ми попитах един вело-механик и ми каза да я обезвъздуша като шиманска спирачка. Върнах се, направих всичко както каза и когато махнах капачето отгоре видях, че старото масло е черно като катран. Източих я и забелязах, че лостчето започна да функционира както ново и си помислих, че просто е било заради гадното масло :dunno: . Това, че не успях да я обезвъздуша правилно - майната му на това. Ядосах се затворих я и реших да я оставя за механиците, когато имам път към Варна. Иначе в спирачката остана ДОТ 5.1. След няколко дни без да го карам отивам до колелото и натиснах лостчето и разбрах тогава, че лостчето съвсем е станало мудно. Натиснах го, но буталото отвътре не се върна обратно, остана вътре, а иначе лостчето се мърда по-цялата си ос, сякаш вътре нещо се е счупило на две и като го натисна още малко усещам как спирачката там реагира, но не се връщат накладките нормално.
Какво по дяволите е това мудно движение на буталцето и лостчето? Как да я оправя? PitStop-a в www.sram.com не работи все още за да взема users manual. Може ли някак си да я отворя тази спирачка и да се опитам да поправя буталцето или нещо такова? Спирачката не е удряна с нищо, поодраскана е към края на лостчето малко от подпиране тук-таме само.... :dunno: А иначе имам и Shimano br-m525 с нея нямам никакви проблеми.
Моля помогнете ми! БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО! :beer:
Rides: Santa Cruz Heckler with Fox DHX 5.0
Аватар
Isidor

Рейтинг: 1533

Мнениеот MAN6 » Нед Сеп 28, 2008 10:18 am

на първо време разхлаби малкото болтче, което държи нитчето, закрепващо лостчето към корпуса. след това раздвижи самото нитче, можеш да му капнеш и капка масло. наместваш го да застане равномерно и затягаш обратно болтчето. (намира се от вътрешната страна на лостчето).
xund
Аватар
MAN6

Рейтинг: 2000

Мнениеот Isidor » Нед Сеп 28, 2008 12:54 pm

То на него няма какво да му разхлабвам и смазвам.... първо, че джвака в масло и второ има луфт там, т.е. няма никакво съпротивление там в моя случай.... пък и това как би ми помогнало да си оправя спирачката???? :dunno: :)
Аватар
Isidor

Мнениеот MAN6 » Нед Сеп 28, 2008 1:55 pm

в какво масло джвака ?!?!
:)

ако ти не си капвал нищо там, значи е спирачна течност, което означава че ти е заминало уплътнението на буталото на лостчето :)
xund
Аватар
MAN6

Рейтинг: 2000

Мнениеот Isidor » Нед Сеп 28, 2008 7:02 pm

Джвака си в ДОТ, да. Но не защото изтича отнякъде, а защото докато се мъчих да я обезвъздушавам на няколко пъти хвръкна масло и цялото лостче се беше намокрило.... даже където пише Juicy three се е изтъркало..... Ще взема да я сменя с Шиманска спирачка....
Ако някой е от по-голям град от Добрич, т.е. има възможност да я заведе на сервиз и да я сервизират там, има шиманска спирачка и съгласен на някакъв бартер, нека пише на skype: mc_fara0nnna1. Спирачката е с нови оригинални накладки. На няколко карания са. Трябва ми дясно лостче! Може и задна да е, нищо, че ще с по-дълъг маркуч. Ако имате и BB7 може и да се замисля за такова :beer:
Аватар
Isidor

Re: Дойде време и това да се развали... my Avid Juicy3

Мнениеот EccentricMOTION » Нед Апр 25, 2010 10:02 am

Спирачката е Juicy 3, задна, на неповече от седмица-две. Апарата е регулиран, така че нито диска трие, нито като спирам накладките кривят диска. Днес лоста потъна плачебно и спирачката отказа да спира. Стискайки лоста до край, накладките не притискат диска. Това означава ли, че има въздух в системата?
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Re: Дойде време и това да се развали... my Avid Juicy3

Мнениеот Stancho » Нед Апр 25, 2010 10:18 am

Да и то много... Просто щом не се движат накладките, явно има откъде да изтича маслото и оттам се губи налягането... Към автора на темата - смени си оплътненията и всичко ще е наред. Аз с мойте 2 Juicy 3 не съм имал такъв проблем, но никой не е застрахован.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Назад към Веломеханик