Сигурно си мислите, че съм някакъв идиот, който иска да спуска с обикновените V-Brake, но не е така.

Вече разбрахте (предполагам) малко повече за мен, гражданина (градският байк) и стилът на неговото каране.
Сега е време да Ви кажа какъв всъсщност е проблема с тези VBRs.
Той е следния - вчера имах свободно време и реших да направя пълна профилактика и настройка на челюстите (само на тях, жилата и броните не съм ги пипвал). Всичко си вървеше по вода при профилактиката и не забелязах нещо нередно. Изчистих, смазах (с някаква жълта не много рядка грес), след това сглобих и настроих. След операция "Губене на време" (наричам я така, защото ефекта от нея беше за около 4-5 часа-БЕЗСМИСЛЕН) останах много доволен и от двете спирачки и от тяхната работа (лесното натискане; никаквото съпротивление на пружините; отличното връщане на лостчето). Вече спокоен започнах да си прибирам инструментите. Преди да се кача вкъщи и да прибера байка си натиснах спирачките да видя дали не са се променили. Много са своеволни - днес са добре (в добро настроение), утре без да ги пипаш откъм настройка, дори и без да караш стават много зле (пружините имат голямо съпротивление, лостчето трудно се натиска и връща...) . На третия ден пак в добро настроение, пак добре и годни за каране. Е да, ама не. До сега търпях, търпях, търпях, търпях, ама то нали знаете, че няма нищо вечно... Днес ми кипна. Викам си от греста ще е и пак почистих всичко, но този път не сложих никакъв лубрикант. Сглобявам, натискам пак лостчето - пак зле. Е те тука ми кипнА. Качих се горе и започнах да пиша тази тема, която четете. Сега въпроса ми към Вас е какво да направя. Моля не ме насочвайте към механик. Сам ще потърся услугите на такъв при краен случай. Обичам да се правя на майстор.

Останалите части са в изправност, тествани са потделно и работят.
Те са:
Лостчета
Жило - Jagware Броня - Някаква евтина с марката Shimano

Дано някой знае решение на проблема, че вече много съм му набрал на това колелце и малко ми трябва да го разглобя и продам на части, а имам такова желане аз да си го карам, ама ш*баните проблеми с него ме ядосват до такава степен... Благодаря предварително...