Хлабави болчета на диска

Форум за въпроси, свързани с поддръжката и ремонта на велосипедите. Примерно: Как да си оправя това? Скърца ми еди къде си - на какво може да се дължи? Съвместимо ли е това с онова? и др. такива.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1100 / 1100 / 20

Хлабави болчета на диска

Мнениеот sunny_thorn » Нед Яну 17, 2010 8:44 pm

Искам да попитам защо болчетата на предния диск колкото и да ги затягам след 10 минутно каране из квартала се развиват (не докрай но достатъчно за да се размърда диска).
sunny_thorn

Рейтинг: 1218

Re: Хлабави болчета на диска

Мнениеот Fanatico » Нед Яну 17, 2010 8:52 pm

Незнам да ли е офтопик, но това, което твърдиш малко ме съмнява. Дали проблема не е дтугъде ? :eek3: :erm:
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот shaady » Нед Яну 17, 2010 8:57 pm

sunny_thorn написа:Искам да попитам защо болчетата на предния диск колкото и да ги затягам след 10 минутно каране из квартала се развиват (не докрай но достатъчно за да се размърда диска).

Намажи ги с локтайт за резби. Така няма да се развиват. ;)
Аватар
shaady

Рейтинг: 1800

Мнениеот boian » Нед Яну 17, 2010 9:39 pm

Връщащ диска тоест не по посоката на въртене ,а на обратната.
Слагаш дикса и 6-те болчетата без да ги затягаш той ще хлопа напред назад малко държиш го назад и постепено стягаш локтайт също ще е добре да сложиш ,но не прекалявай с него. ;)
никога на колене пред когото и да е
Аватар
boian

Рейтинг: 1905

Мнениеот MauiWowie » Пон Яну 18, 2010 12:02 am

Ако ги завиваш с нормална отверка може да се случи, иначе с отверка предназначена за "ирландска звезда" (така мисля че се казваше резбата на болтовете) не мисля че ще имаш този проблем.
MauiWowie

Рейтинг: 1216

Мнениеот did » Пон Яну 18, 2010 12:27 am

Всъщност, точно болтчетата на диска ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се затягат с динамометричен ключ.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Stancho » Пон Яну 18, 2010 10:57 am

did написа:Всъщност, точно болтчетата на диска ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се затягат с динамометричен ключ.

И се добавя малко Metal Lock (синята течност), за да се предотврати саморазвиване. Попринцип болтовете фабрично имат, но след 2-3 развивания всичко пада и трябва да се сложи наново.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот axelmax » Пон Яну 18, 2010 12:25 pm

did написа:Всъщност, точно болтчетата на диска ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се затягат с динамометричен ключ.

Може,но се върни в реалността,колкото и да е .............Иначе си прав. ;) ;)
Бях си купил едни болтчета с голяма глава(за инбус)12.9,без лепило ги завивах.Нямах никакви проблеми като да прецакам леглото за инструмента или да се развият(дори много странно ,но като ги отвивах издаваха специчивен "металически" звук все едно бяха законтрени).Д ане излезне сега ,че лепилото е излишно ,напротив.

Послушай boian :beer: , дава резултат.
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот did » Пон Яну 18, 2010 1:27 pm

axelmax написа:Може,но се върни в реалността,колкото и да е .............Иначе си прав. ;) ;)

В коя реалност - моята или твоята? Щото в моята реалност, динамометричния ключ ми е винаги на разположение в гаража.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот axelmax » Пон Яну 18, 2010 7:20 pm

Според теб това момче или 99 % от другите( и аз) дали затягат с динмометричен инструмент ?
Прав си и го казвам пак,но не е приложимо за момента,да не говорим,че ако отиде в 95% от сервизите ситуацията е същата.
Ако има възможност да си го затяга по книга. :agree:
Аватар
axelmax

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Яну 18, 2010 7:52 pm

Аз нямам.
Един евтин ключ на Британските Драпер, с каквито работят приятели в автосервиз е над 100-200лв. Зависи за какъв размер ти трябва - дали ще е 1/2, 3/4 или нещо по-малко...
От друга страна - техническо лице си, знаеш какво е калибровка, единствен спомен за калибровка на подобни неща правеше една фирма, не мога да цитирам точното наименование - Симе или Калбрекс ООД.
"Ако часовника се върти на обратно, отброява ли времето?"
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот did » Пон Яну 18, 2010 7:59 pm

100-200 лева е минималната цена. Има и бая отгоре. Калибровката... това е отделна тема. Нека не мешаме нещата.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Ozzie » Пон Яну 18, 2010 8:19 pm

E пък 100-200 лв. за нещо дето ще ползвам толкова пъти в годината, колкото са ми пръстите на едната ръка няма да дам! :peace:
Не съм чак толкова голям бездарник, за да пренатегна или да не дозатегна даден елемент.

С изключение на един случай, но компонента беше ZOOM и сглобката беше стоманен болт в алуминиева гайка...
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот did » Пон Яну 18, 2010 8:24 pm

Ozzie написа:сглобката беше стоманен болт в алуминиева гайка...

Анджък де! То само за тоя случай трябват тия джаджи. Завиването на винтовете (не болтовете!) за диска си е баш същото. Такова е и при лапата, такова е и при гриповете, такова е и почти навсякъде... То, ако не беше това "стомана в алуминий", нямаше въобще да има смисъл от мерене на затягането, освен около карбончетата.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот joropc » Пон Яну 18, 2010 9:43 pm

Аз пък имам този ключ:
http://www.canyon.com/img/accessories/6 ... roduct.jpg
Дойде с колелото и струва 13 евро.
Изключително елементарен-усукването на шестограна се отчита на скала от 3 до 12 Nm.Има преходници за 4 и 5 мм имбуси.
Ясно е ,че не може да се сравни със сериозните динамометрици,но за лапи,кормила,лостчета и спирачни дискове(те и затова са го сложили) е перфектен......пък и на дръжката с мъъънички букви е написано: GEDORE-made in Austria....за хората познаващи инструментите...
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Яну 18, 2010 10:21 pm

Gedore са едни от най-добрите/дори не мога да се сетя за по-добри/ професионални инструменти като тресчотки, ключове. От там идва и наименованието "Гидория" или "Гедоре" назоваващо комплект тресчотка и вложки в пригодена кутия/куфарче.

Динамометричен ключ ще бъде полезен в случай, че изкарвам пари с него. Всеки един човек хващал ключовете в гаража може да прецени до колко да натяга, според това какъв е материала, профила, фи на крепежния елемент....

По темата - за болтове и спирачки, послушах съвет от стар майстор на коли. Всички знаят за стария червен лак за нокти на мама. Непотребен, леко позасъхнал такъв върши страхотна работа при болтове на подобни места с такова предназначение. От опит - не откривам разлика между заводски намазаните болтове и това.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот hobi » Пон Яну 18, 2010 10:44 pm

Относно въпроса на автора, има едни неща които се наричат контри, тези съсщите контри представляват тънко листче мек метал с по 2 дупки, съответно всяко такова листче контрира два болта чрез извиване на краищата му. Миналите ми болтове бяха контрирани по този начин, без лепило или каквото и да било, повярвай ми не са мръднали и до сега. Бяха в комплект със спирачка Шимано ,,Деоре" от 2004 някаде. Мисля, че могат да се закупят навсякаде, но не са трудни и за направа :agree: . В момента съм със спирачки Авид ,,Джуси 3.5" без контрички, а с лепило и нямам проблем, но въпреки всичко, възнамерявам да си сложа пак, за всеки случай :) ;) :peace:
Бог обича смелите!
Аватар
hobi

Рейтинг: 1187

Мнениеот marsa » Пон Яну 18, 2010 10:53 pm

Аз предполагам, че болтовете ти са дълги и стигат до дъното на резбата, опитай с по- къси болтове или шайби, ако ушите на вилката позволяват.

Е, разбира се има значение и какво завиваш:
http://www.keystoneautomatic.com/wmscr.gif
и колко.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Capoeira » Пон Яну 18, 2010 11:21 pm

EccentricMOTION написа:Gedore ....................

Офф момче пак започна да ги набиваш едни дето ми минават през жлъчката. Динамометричен ключ не е лукс а необходимост, в противен случай на всичко което пише някаква стойност за затягане трябва да се ходи то сервиз, както е по нормалните държави. Една нормална динамометрична отвертка струва под 70 лева и обхваща диапазаона от 3Нм до 11Нм. Относно съвета за лака за нокти, "по-добре недейййй" лака като се изпари остава само твърда нитроцелуозна пластмаса, която има неизвестни харректеристики или по-точно известни но неподходящи.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот axelmax » Вто Яну 19, 2010 1:37 am

hobi написа:Относно въпроса на автора, има едни неща които се наричат контри, тези съсщите контри представляват тънко листче мек метал с по 2 дупки, съответно всяко такова листче контрира два болта чрез извиване на краищата му. Миналите ми болтове бяха контрирани по този начин, без лепило или каквото и да било, повярвай ми не са мръднали и до сега. Бяха в комплект със спирачка Шимано ,,Деоре" от 2004 някаде. Мисля, че могат да се закупят навсякаде, но не са трудни и за направа :agree: . В момента съм със спирачки Авид ,,Джуси 3.5" без контрички, а с лепило и нямам проблем, но въпреки всичко, възнамерявам да си сложа пак, за всеки случай :) ;) :peace:

Да ,но главите на шиманските болтове са с походяща глава( за да се прегънат пластините по тях) и пак имат лепило(зелено)
Аватар
axelmax

Мнениеот prokalnatiq » Вто Яну 19, 2010 9:10 am

Оф спрете да се карате ! :nono:
П.П. Аз съм с Central Lock за това не ме барка :offtopic: (и вие си земете и няма да имате ядове) :lol: :lol:
Аватар
prokalnatiq

Рейтинг: 1353

Мнениеот hobi » Вто Яну 19, 2010 9:11 am

axelmax написа:
hobi написа:Относно въпроса на автора, има едни неща които се наричат контри, тези съсщите контри представляват тънко листче мек метал с по 2 дупки, съответно всяко такова листче контрира два болта чрез извиване на краищата му. Миналите ми болтове бяха контрирани по този начин, без лепило или каквото и да било, повярвай ми не са мръднали и до сега. Бяха в комплект със спирачка Шимано ,,Деоре" от 2004 някаде. Мисля, че могат да се закупят навсякаде, но не са трудни и за направа :agree: . В момента съм със спирачки Авид ,,Джуси 3.5" без контрички, а с лепило и нямам проблем, но въпреки всичко, възнамерявам да си сложа пак, за всеки случай :) ;) :peace:

Да ,но главите на шиманските болтове са с походяща глава( за да се прегънат пластините по тях) и пак имат лепило(зелено)

Мойте нямаха лепило, а съм си ги купил чисто новички от магазина. За болтовете си прав, но ако искаш да си намериш, не би трябвало да е никакъв проблем ;) . Пък и това е един от варянтите, ако се поинтересува и контри, и болтове ще си намери за нула време, ако пък не, може да прочете мненията нагоре, се хубави предложения (имам предвид мненията по темата за разхлабения диск, а не по темата за динамометричния ключ :peace: )
Бог обича смелите!
Аватар
hobi

Мнениеот bikerider » Вто Яну 19, 2010 11:41 am

EccentricMOTION написа:Динамометричен ключ ще бъде полезен в случай, че изкарвам пари с него. Всеки един човек хващал ключовете в гаража може да прецени до колко да натяга, според това какъв е материала, профила, фи на крепежния елемент....

Значи можеш "по усет", но ако решиш да правиш пари, ще си купиш ключ, тоест ти си истински майстор, който има нужда от дин. ключ само за пред клиенти, така ли?

Мда, май си прав...

hobi написа:може да прочете мненията нагоре, се хубави предложения (имам предвид мненията по темата за разхлабения диск, а не по темата за динамометричния ключ :peace: )

Може да прочете и единия милион мнения, които излизат в търсачката. Има писано и в ЧЗВ. Ма явно не го влече да чете...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот hobi » Вто Яну 19, 2010 1:30 pm

Всеки си е башкалото! И ако на всеки дървар се дразниш, бързо ще си изхабиш нервите да знаеш. По-добре му обясни вместо да се ядосваш, ако не зацепва, забравяш за случая ;)
Бог обича смелите!
Аватар
hobi

Мнениеот bikerider » Вто Яну 19, 2010 1:32 pm

Голям дразнител, няма що. И какво да обяснявам в тема, в която няма нищо за обясняване?
Аватар
bikerider

Мнениеот hobi » Вто Яну 19, 2010 1:37 pm

Горе е зададен въпрос, по него може да обясниш нещо. Ако мислиш че няма какво да обясниш, защо вобще пишеш в темата?! Пиши само там, кадето мислиш, че има смисал.
Бог обича смелите!
Аватар
hobi

Мнениеот bikerider » Сря Яну 20, 2010 7:11 am

Точно това правя - виждам смисъл да напомня, че по темата има изписано един куп и няма смисъл да се повтаря.

А ти пиши по-грамотно.
Аватар
bikerider

Мнениеот hobi » Сря Яну 20, 2010 9:23 am

:D :agree: Приемам критики относно мисането си, човек си се учи от грешките си в какъвто и вид да са ;)
Спроред мен не си се изразил точно, ако си имал това в предвид.
Бог обича смелите!
Аватар
hobi

Мнениеот rarekin » Чет Яну 21, 2010 2:28 am

EccentricMOTION написа:Gedore са едни от най-добрите/дори не мога да се сетя за по-добри/ професионални инструменти като тресчотки, ключове. От там идва и наименованието "Гидория" или "Гедоре" назоваващо комплект тресчотка и вложки в пригодена кутия/куфарче.

Stahlwille и Snap-on говорят ли ти нещо?

EccentricMOTION написа:Динамометричен ключ ще бъде полезен в случай, че изкарвам пари с него. Всеки един човек хващал ключовете в гаража може да прецени до колко да натяга, според това какъв е материала, профила, фи на крепежния елемент....

Наистина? Знаех си, че тези таблици са само за такива, които не са хващали ключове в гаража.

EccentricMOTION написа:По темата - за болтове и спирачки, послушах съвет от стар майстор на коли. Всички знаят за стария червен лак за нокти на мама. Непотребен, леко позасъхнал такъв върши страхотна работа при болтове на подобни места с такова предназначение. От опит - не откривам разлика между заводски намазаните болтове и това.

:banghead:

@Capoeira

Не си съвсем прав. Динамометричните ключове са си инвестиция. С динамометрична отверка (3-11Nm) не можеш да си монтираш венците-касета, педалите или някой елемент по окачването.

did написа:Калибровката ..... това е отделна тема

Мммдааааа. Особено на по-качествените ключове, цените започват от 60 лв. на калибровка. На определен брой цикли.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот bikerider » Чет Яну 21, 2010 6:35 am

EccentricMOTION написа:От опит - не откривам разлика между заводски намазаните болтове и това.

Лелее, това съм го пропуснал. Абе момко като даваш такива съвети, отчиташ ли дребния факт, че от лак до лак има разлика? Отчиташ ли, че твоя ОПИТ е пълна глупост, защото не си се пребивал заради разхлабени винтове на диска? Отчиташ ли, че никой не дава гаранции за ефекта от лака на мама, докато производителите на thread-lock дават? Изобщо виждаш ли отвъд камбанарийката си, че биеш камбаната колко по-добре е да използваме вещества със съмнителен ефект и съмнително качество? Щото, аз мога да си залепя резбите с тесто и пак няма да мръднат в следващите 5 минути каране нали? WTF???

Оня ден ти обяснявахме на колко да си напомпиш гумите и как да си регулираш вилката, а ти вече започна да даваш компетентни мнения относно неща, за които не би могъл да имаш опит, не и ако вчера си питал как да се спускаш. Изобщо, вземи се малко в ръце, ако обичаш, защото напоследък само бълваш глупости на прима виста без да мислиш много.
Аватар
bikerider

Следваща

Назад към Веломеханик